Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sex miljoner folkräknare ska hjälpa myndigheterna

Publicerat tisdag 2 november 2010 kl 06.57
Oregistrerade barn ska räknas
(2:00 min)

Kina genomför nu en nationell folkräkningskampanj, som myndigheterna hoppas ska ge en tydligare uppfattning om hur stor del av befolkningen som har flyttat in till städer under de senaste åren.

När det ringde på dörren var jag väl förberedd på besöket.

Peking är sedan veckor tillbaka tapetserat med uppmaninagar om att samarbeta med myndigheterna och låta sig räknas och svara sanningsenligt på frågorna om hur många barn som finns i familjen, vilken inkomst man har och så vidare.

Tanten som stod utanför min port med sina blanketter är en av sex miljoner folkräknare som knackar dörr runtom i landet just nu.

Folkräkning görs vart tionde år i Kina, och en av nyheterna den här gången är att icke-kineser som jag räknas för första gången. Men den allra viktigaste förändringen är att människor ska räknas där de bor, och inte där de är folkbokförda.

Det hoppas den kinesiska regeringens ska ge myndigheterna en mer sanningsenlig bild av dagens Kina där inflyttningen till städerna snabbt förändrar behovet av till exempel skolor och äldreomsorg.

Det gamla folkbokföringssystemet är från planekonomins tid då ingen kunde flytta utan myndigheternas tillstånd.

Att reformera det gamla systemet är en svår politisk utmaning, eftersom folkbokföring på en plats också kan innebära att man har sociala förmåner där, som sjukförsäkring och pension.

Ett annat mål med folkräkningen är att få veta hur många oregistrerade barn som fötts utanför den statliga familjeplaneringspolitiken, men löftena om att familjer som erkänner ska få betala mindre böter för oregistrerade barn har inte varit särskilt tydliga, och därför är det tveksamt om det går att få fram en bra uppskattning.

När jag har fyllt i min blankett folkräkningstanten och har gått tar det inte mer några sekunder innan det knackar på dörren igen.

"Jag glömde den här", säger hon och räcker fram en present som tack för att jag låtit mig räknas: en miljövänlig shoppingkasse av nylon.

"Folkräkning" står det på - kanske är den tänkt att stärka moralen hos ännu oräknade grannar som ser den på grönsaksmarknaden.

I april nästa år kommer de första uppgifterna om fynden i folkräkningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".