Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oljekatastrofen betydligt dyrare än beräknat

Uppdaterat tisdag 2 november 2010 kl 11.37
Publicerat tisdag 2 november 2010 kl 09.57
Kostnaden motsvarar flera års vinster
(2:05 min)

Det brittiska oljebolaget BP gick med vinst det tredje kvartalet, visar dagens kvartalsrapport. Andra kvartalet blev det en mångmiljardförlust. Men om man räknar in kostnaderna för saneringen efter oljekatastrofen i Mexikanska golfen är det en lång väg kvar att vandra för BP.

Kostnaderna för saneringen för oljekatastrofen i Mexikanska golfen skrivs upp och kan bli ännu högre. BP:s kostnader för oljekatastrofen beräknas bli nästan 40 miljarder dollar, motsvarande ungefär 270 miljarder kronor. I den summan är den fond på 20 miljarder inräknad som BP har tvingats inrätta för att täcka framtida skadeståndskrav.

I samband med kvartalsrapporten skriver BP upp kostnaderna med ytterligare 7,7 miljarder dollar.

Hittills har BP betalat ut 11,6 miljarder dollar. Om bolaget så småningom döms som ensamt ansvarigt för katastrofen kan det komma krav från den amerikanska regeringen om ytterligare 17 miljarder dollar.

2009 gjorde BP en vinst på drygt 12 miljarder dollar. Kostnaderna skulle alltså motsvara flera års vinster och inget bolag klarar sådana förutsättningar. BP tvingas nu sälja av tillgångar för mångmiljardbelopp i snabb takt.

Det ser alltså ganska mörkt ut för bolaget med svenske Carl-Henrik Svanberg som ordförande.

En ljusglimt kan vara att BP kan komma att få dela kostnaderna med två andra bolag inblandade i oljekatastrofen och därmed skulle BP:s kostnader kunna halveras, beroende på var den amerikanska regeringen slutligen lägger huvudansvaret.

Jämför man BP:s resultat med de andra oljejättarna så är vinsten inte hög. BP:s vinst blev 5,5 miljarder dollar det tredje kvartalet, upp 18 procent. Både Exxon och Shell hade högre siffror. Exxons vinst ökade med 55 procent och Shell med 88 procent.

Exxon är världens största oljebolag mätt i börsvärde. BP var fram till katastrofen världens största bolag mätt i hur mycket olja som pumpades upp.

BP:s börsvärde har mer än halverats sedan i april. Som högst kostade en BP-aktie 655,40 pence, som lägst har den varit nere i 302,90. Idag har den gått upp ett par procent till 431,35 pence på Londonbörsen.  (100 pence=1 pund=10,60 SKR)


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".