Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tre av fyra profilerade gymnasier får nej

Uppdaterat tisdag 2 november 2010 kl 16.40
Publicerat tisdag 2 november 2010 kl 11.11
Musikklasser fick avslag: "Det känns tråkigt"
(1:44 min)
Utbudet av gymnasieutbildningar inom bland annat äventyr och idrott har ökat snabbt. Foto: Staffan Löwstedt/Fredrik Persson/Scanpix

Av de cirka 400 ansökningar från skolor som vill bedriva en egen typ av gymnasieutbildning med till exempel med idrotts- eller estetisk profil får drygt 300 avslag av Skolverket.

Ett exempel är Rudbecksskolan i Sollentuna som inte längre får kombinera studieförberedande utbildning och musik. Sollentunas gymnasiechef Anders Boman fick beskedet i dag:

– Det känns tråkigt eftersom vi har hittat en form där vi kan korsa samhällsvetenskapsprogrammet och naturvetenskapsprogrammet med det vi kallar för musikklasser. På så vis har vi haft möjlighet att låta elever som är studiemotiverade också få fördjupa sig i musik. Där måste vi hitta nya vägar nu, säger Anders Boman.

En typ av utbildningar som Skolverket alltså inte ger tillstånd till är skolor som vill ha en estetisk profil på högskoleförberedande program, som man gjort i Sollentuna musikklasser. Men Skolverket anser att det borde gå att kombinera och föreslår det i en skrivelse till regeringen.

I den nya gymnasieskolan som införs hösten 2011 måste skolorna bedriva sin utbildning inom de 18 nationella programmen.

De flesta ansökningar om att gå utan utanför ramarna i en så kallad särskild variant och som fått nej, de handlar om skolor med ett visst intresseområde som estetiska ämnen, idrott och hälsa eller äventyr och upplevelser, berättar Jan Sydhoff ansvarig för gymnasieskolan på Skolverket:

– De kommer inte att platsa i den nya gymnasieskolan.

Varför inte?

– Själva syftet med den nya gymnasieskolan är att, om man vill spetsa till det lite, rensa i rabatten. Det ska vara tydligare vilket program man går på, vad man ska lära sig där och man ska veta vad en elev kan när man kommer från ett program. Man ska också ha kommit så långt på ett yrkesprogram att man är i princip anställningsbar när man kommer ut, säger Sydhoff.

– Utbudet av utbildningar är oöverskådligt i dag.

Enligt Skolverket kan många av de skolor som får avslag fortsätta med sin utbildning om de bara ändrar den lite grann och plockar in kurser som Skolverket har godkänt. Jan Sydhoff menar att ingen skola ska behöva lägga ned på grund av ett avslag.

-- I de allra flesta fall kan man med mycket små modifieringar driva en profil i den inriktning som man vill. Men det är klart att skolan måste också reformeras, då är det klart att de måste se över sin utbildning, och hålla sig inom ramarna för det, säger Jan Sydhoff. 

94 skolor fick ja

Godkända utbildningar:

Av de 94 skolor som godkänts är 42 särskilda varianter av yrkesprogram, waldorfutbildningar, estetiska spetsutbildningar med mera. 33 av dessa har beviljats riksrekrytering.

Ytterligare 52 yrkesutbildningar blir riksrekryterande, bland annat utbildningar inom flygteknik, sjöfart och marinteknik.

#link=229500#

Ej godkända utbildningar:

Av de 308 besluten om avslag bedömer Skolverket att 158 av utbildningarna kan genomföras inom de nationella programmens ramar.

100 avslagsbeslut avser profileringar mot ett visst intresseområde - t.ex. estetiska ämnen, idrott, äventyr.

Resterande avslagsbeslut avser blandningar mellan olika typer av program, utbildningar som omfattar mer än 2500 gymnasiepoäng eller utbildningar som inte ligger inom gymnasieskolans uppdrag.

#link=229499#

Källa: Skolverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".