Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hygienen kan bli bättre inom vården

Uppdaterat måndag 20 december 2010 kl 12.35
Publicerat måndag 20 december 2010 kl 10.51
"Handtvätten måste bli bättre"
(1:17 min)
Vårdpersonal kan bli bättre på att sköta hygienen inom vården visar en mätning av SKL. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix.

Personal inom vård och omsorg får överlag goda betyg i hur de sköter vårdhygienen. Det framgår av en mätning som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) presenterar i dag. Betygen dras däremot ner för att personalen inte gör rätt i alla moment av hygienrutinerna som i sin tur kan orsaka infektioner hos patienterna.


Enligt SKL behöver vårdhygienen förbättras inom vården och omsorgen.

– När man tittar på enskilda åtgärder så är det fortfarande handtvätt före som man skulle önska låg ännu bättre till, säger Göran Stiernstedt som är avdelningschef för vård och omsorg på SKL.

De kriterier som mätts är tvätt av händer både före och efter kontakt med patienter, användning av handskar, förkläde eller skyddsrock, kortärmade arbetskläder, kort eller uppsatt hår. Dessutom måste personal inom vård och omsorg ta av sig ringar, klockor och armband.

Det är bara i dryga hälften av fallen som personalen gör helt rätt, det vill säga att de följer de kriterier som man har satt upp.

Det är viktigt att rutinerna följs till punkt och pricka för då minskar de vårdrelaterade infektionerna hos patienterna. Då minskar också risken för utbrott av så kallade multiresistenta bakterier.

– Det är de multiresistenta bakterierna som har gjort att det är ännu viktigare med den här följsamheten för konsekvenserna av de vårdrelaterade infektionerna har blivit potentiellt värre eftersom vi har fått svårare att åtgärda dem. Det är också därför vi har så mycket fokus på den här problematiken, säger Göran Stiernstedt på SKL.

Mätningen visar att antalet vårdrelaterade infektioner ligger på samma nivå som förra mätningen. Infektionerna har minskat från 2008 till i dag, från drygt elva procent till 9,5 procent.

19 landsting har ingått i mätningen och drygt 14 000 läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och annan personal har observerats. Mätningen omfattar även 88 kommuner med drygt 4 000 undersköterskor, sjuksköterskor och annan personal i särskilda boenden och korttidsboenden inom äldreomsorgen.

Detta är den första nationella vårdhygienmätningen i sitt slag som SKL har gjort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".