Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenska regler gäller inte ABB

Publicerat torsdag 14 februari 2002 kl 07.04
Miljardförmånerna till ABB-direktörerna Percy Barnevik och Göran Lindahl reser frågan om varför dom inte har blivit kända förrän nu. En anledning är att reglerna för öppenhet för svenska börsbolag inte gäller i det här fallet, säger ordföranden i Aktiemarknadsnämnden, Johan Munch.
Dom skäpta reglerna i infördes Sverige 1993. Bonusar, pensioner, avgångsvederlag och andra förmåner till ledande personer måste nu öppet redovisas i bolagens årsredovisningar. ABB är visserligen noterat på Stockholmsbörsen, men eftersom ABB formellt är ett schweiziskt bolag så behöver bolaget inte följa dom svenska reglerna. I Schweiz behöver ingen utomstående få veta vad Percy Barnevik eller Göran Lindahl fick med sig när dom slutade i bolaget. Men om utbetalningarna varit så stora att dom kan ha påverkat börskursen på ABB-aktien - då hamnar frågan plötsligt i en annan belysning. Då kan Stockholmsböresen komma att kräva en redovisning i efterhand och i första skede ska börsen nu skriva till ABB och begära mer information, säger Anders Ackerbo som är chef för övervakningen vid Stockholmsbörsen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".