Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ökat tryck på Portugal att söka hjälp

Publicerat måndag 10 januari 2011 kl 11.08

Trycket mot Portugal om att söka hjälp utifrån för att klara statsfinanserna har hårdnat. Det har skärpt läget inför onsdagens försök av Portugals motsvarighet till Riksgälden att ta upp nya fem- och tioåriga obligationslån.

Räntan på en tioårig portugisisk statsobligation har hittills stigit till 7,16  procent, vilket kan jämföras med 2,89 procent för samma typ av statspapper från Tyskland.

Denna räntenivå ligger högre än de räntor Grekland och Irland tvingades betala då de beslöt sig för att ansöka om hjälp utifrån.

Portugal, med ett beräknat budgetunderskott på 7,3 procent i fjol, planerar i år att låna upp 18-20 miljarder euro med nya obligationslån - bland annat för att täcka upp för obligationslån som löper ut och därför måste betalas tillbaka.

Totat löper portugisiska obligationer för 9,5 miljarder euro ut 2011, varav 4,5 miljarder i april.

Regeringen siktar på att under 2011 få ned budgetunderskottet till 4,6 procent av BNP eller cirka 10,5 miljarder euro.

SEB:s ekonomer ser onsdagens försök i Portugal att ta upp obligationslån för sammanlagt 1,25 miljarder euro (cirka 11 miljarder kronor) som "ett viktigt test".

"Om den auktionen går dåligt ökar risken rejält för att Portugal inom kort måste följa Irland och söka hjälp", skriver SEB i ett marknadsbrev.

Euron sjönk till 8:92 kronor eller strax under 1:29 dollar per euro på måndagsförmiddagen. Noteringen mot dollarn är den lägsta sedan september.

Samtidigt försökte regeringar i eurozonen - däribland Spaniens finansminister Elena Salgado och en talesman för Österrikes finansdepartement - förklara att det inte pågår några påtryckningar för att få portugiserna att be om hjälp. Samma budskap har i helgen även kommit från Lissabon.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".