Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Varbergskola granskar särskoleutredningar

Publicerat måndag 31 januari 2011 kl 18.33
"Ofta fattas medicinskt utlåtande"
(1:45 min)
Rektor Mette Törnblad och grundskoleeleverna Leutrim Rromku och Benjamin Andersson.

I Varberg har man på eget initiativ gått igenom särskoleutredningar som ligger till grund för beslut om särskoleplacering och där har man hittat flera brister. Varberg tillhör inte de kommuner som pekas ut i Skolinspektionens rapport.

Särskolan är inrymd i Mariedalsskolans lokaler och där går 21 elever i särskolans tio årskurser.

Rektorn Mette Törnblad beslutade redan i höstas att gå igenom alla gamla utredningar som gjorts när eleverna skrevs in på särskolan. Den egna granskningen beräknas vara klar före sommaren, men redan har Mette Törnblad hittat brister i de gamla utredningarna.

– Jag har funnit att det ofta fattas medicinskt utlåtande och jag har också hittat att man bakar in den sociala utredningen i den pedagogiska. Det blir ofta på bekostnad av en del av det sociala, som skulle behöva vara fylligare.

– Störst betydelse har ofta den psykologiska utredningen och där finns också vissa brister. Psykologerna har varit lite försiktiga i hur de har skrivit och då måste jag ringa upp till dem och höra hur de har menat egentligen. Det kanske kan ha påverkat tankarna när man skrev in och det är viktigt för mig att titta på.

Mette Törnblad säger att hittills har hon inte behövt ompröva tidigare beslut om inskrivningar, så att elever har lämnat särskolan. Däremot skriver hon igenomsnitt ut en av sina elever per år, elever som går vidare till den vanliga grundskolan.

– När eleverna har nått x antal mål i grundskolan så tillhör de inte längre särskolan. Då ska den eleven ha betyg i grundskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".