Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenska läkemedelsproducenter bidrar till miljöförstöring

Publicerat onsdag 16 februari 2011 kl 03.55
"Dumpar avfall direkt i sjöar"
(2:23 min)
1 av 4
Klicka för grafik - substanstillverkarna
2 av 4
Medicinfabrik i närheten av Hyderabad, Indien. Foto: Joakim Larsson
3 av 4
Linda Svensson tar prover på vattnet utanför Hyderabad, Indien. Foto: Linda Svensson
4 av 4
Göteborgsforskaren Joakim Larsson vid ett förorenat vattendrag utanför Hyderabad, Indien. Foto: Joakim Larsson

En växande del av våra mediciner tillverkas i låglöneländer, och Indien har seglat upp som en storproducent. Men läkemedelsfabrikerna har orsakat en miljökatastrof utanför indiska Hyderabad, och Ekot kan nu avslöja att flera av de största leverantörerna till den svenska marknaden finns just där.

Anil Dayakar från den lokala miljöorganisationen Gamana säger att många företag dumpar sitt giftiga avfall direkt i sjöar och marker och att det ökar hela tiden.

För några år sedan slog forskare från Göteborg larm om enorma utsläpp av läkemedel från medicintillverkning i Hyderabad i Indien. Mängder av elva olika läkemedelssubstanser hittades i vattendrag och dricksvattenbrunnar - hjärtmediciner, blodtrycksmediciner, allergimediciner och antidepressiva läkemedel. Men värst var det med antibiotika - det fanns det mer av i vattendragen än vad vi människor har i blodet under en pågående behandling.

I fabrikerna tillverkas läkemedel som säljs över hela världen, också i Sverige.

När Ekot bad Läkemedelsverket ta fram uppgifter om ursprunget till svenska mediciner, visade det sig att fyra av de tio största tillverkarna av aktiv substans till svenska läkemedel finns just i Hyderabad i Indien. 

Men Läkemedelsverket gör inga miljökontroller av läkemedel som säljs i Sverige.  Det vore mot EU:s regler, säger miljöchefen Charlotte Unger.

--  Där har vi ju dåligt med krav just när det gäller tillverkning. Det finns inga gränser som säger att så här mycket får vi till exempel släppa ut av antibiotika och det är därför regeringen har gett oss i uppdrag att se hur man kan ändra EU-reglerna för att inkludera det här, säger Charlotte Unger.

Enligt uppgifter till Ekot är det sannolikt att de företag som levererar medicin till Sverige också bidrar till miljöförstöringen i Indien.

Den lokala miljömyndigheten i Hyderabad bekräftar att minst två av de svenska storleverantörerna skickar sitt avloppsvatten till det hårt kritiserade allmänna reningsverket i området. Varje dag släpper verket ut 44 kilo antibiotika i naturen, enligt svenska forskare som gjort mätningar på plats.

Det har inte gjorts några studier av hur läkemedelsutsläppen påverkar människors hälsa. Men en Greenpeace-rapport talar om kraftigt ökad risk för cancer och hjärtsjukdom i byarna runt medicinfabrikerna.

Anil Dayakar på miljöorganisationen Gamana säger att problemen var stora redan för fem år sedan, men nu är det värre på grund av den stora efterfrågan på mediciner.

Fakta: Hyderabad och läkemedlen

  • Hyderabad är ett stort centrum för läkemedelstillverkning med över 100 företag.
  • Halterna av antibiotika i sjöar i Hyderabad är upp till en miljon gånger högre än i svenska vatten.
  • I dricksvattenbrunnar i området är halterna av läkemedel 100 gånger högre än i Sverige.
  • Enligt en rapport från Greenpeace är cancer elva gånger så vanligt i byarna runt medicinfabrikerna som annars i Indien, och risken för hjärtsjukdom är 16 gånger högre.

#link=248384#

Källa: Joakim Larsson, Göteborgs universitet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".