Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
RIKSDAGSDEBATT

Egyptengräl dominerade debatten

Publicerat onsdag 16 februari 2011 kl 11.32
"Regeringen har varit tydlig"
(2:56 min)
Dagens utrikespolitiska debatt i riksdagen handlade bland annat om folkupproret i Egypten. Socialdemokraternas talesperson i utrikesfrågor anklagade regeringen för passivitet. Foto: Janerik Henriksson/ Scanpix 2011-02-16

När regeringen i riksdagen i dag på förmiddagen presenterade sin utrikespolitiska deklaration dominerades debatten av händelserna i Egypten. Utrikesminister Carl Bildt anklagades för passivitet och bristande stöd till det folkliga upproret i Egypten och att Bildt inte tillräckligt stött demokratikraven, sa Urban Ahlin är socialdemokraternas talesperson i utrikesfrågor.


- Det är knappast klädsamt för svensk utrikespolitik, som alltid varit en röst för demokrati och mänskliga rättigheter. Du Carl Bildt, svek den viktigaste uppgiften en svensk utrikesminister har. Det är att stå på de förtrycktas sida, sa Urban Ahlin.

Utrikesminister Carl Bildt anklagade socialdemokraterna för att i socialistinternationalen ha samarbetat med den avgångne egyptiske presidenten Hosni Mubarak.

Urban Ahlin replikerade att Moderaterna samarbetade med Tunisiens avgångne president Ben Ali i EU konservativa partiers partigrupp EPP.

Carl Bildt försvarade regeringens agerande under det folkliga upproret i Egypten.

Från regeringens sida, har vi varit tydliga vad gäller Egypten under de senaste åren. Vi var tydliga i FN:s generalförsamling om tillståndet i Egypten.

-Vi var tydliga i FN:s råd för mänskliga rättigheter om situationen i Egypten. Vi var tydliga, vågar jag säga, än tidigare regeringar har varit, om situationen, som den var i Egypten, sa utrikesminister Carl Bildt.

Sverigedemokraterna som var med i utrikespolitiska debatten för första gången befarade att den politiska utvecklingen i Egypten ska ge det muslimska brödraskapet en maktposition. Sven-Olof Sällström deltog i debatten för Sverigedemokraterna.

När det gäller demokratiseringsprocessen i Nordafrika och Mellanöstern, anser vi Sverigedemokrater, att det är oerhört viktigt att det utmynnar i riktig demokrati och att de aktuella länderna ställer sig bakom FN:s deklaration för de mänskliga rättigheterna.

Utrikesminister Carl Bildt sa vid en presskonferens i samband med debatten att Sverige hjälpt oppositionella grupper att bryta igenom blockeringar av Internet i vissa länder. 

-Vi har varit mer aktiva än som synes, sa Bildt.

Sverige har genom biståndsorganet Sida förmedlat mjukvara som hittat nya vägar runt blockeringen av Internet.

Det har skett i den satsning på demokratisering och yttrandefrihet som regeringen beslutat om för att stötta människor som kämpar för demokratiska rättigheter.

Regeringens första utrikesdeklaration efter valet har inga avgörande skillnader jämfört med valårets utrikesdeklaration.

En skillnad är ändå att Egypten för ett år sedan inte ens var värt att nämna i redogörelsen för regeringens utrikespolitik.

Det var också oenigheten om Egypten som helt dominerade debatten. Det handlade om snabbheten i att reagera.

Regeringen anklagades för senfärdighet plus att socialdemokrater och moderater anklagade varandra för vänskap med de nu störtade diktatorerna i Egypten o Tunisien.

Ändå är det mycket socialdemokraterna och regeringen är överens om.

Det gäller till exempel synen på EU. Utrikesminister Carl Bildt fick dessutom socialdemokratiskt beröm för det östliga partnerskapet - alltså samarbete med gamla öststatsländer utanför EU.

Beröm blev de också för kravet på att sanktionerna mot Burma ska vara kvar så länge inte de politiska fångarna är släppta.

En stor skillnad jämfört med förra året är också att de rödgröna nu uppträdde som tre olika partier.

Skillnaden blev extra tydlig genom att vänsterpartiets Hans Lindes bara talade om kvinnors villkor i världen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".