Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fokus på matpriserna under G20-mötet

Publicerat torsdag 17 februari 2011 kl 10.52
Tiotals miljoner kan kastas ut i fattigdom
(2:12 min)
Indonesiens handelsminister Mari Pangestu intervjuas i Jakarta av SR:s ekonomikorrespondent Staffan Sonning. Foto: Mulyono

I morgon inleds det första finansministermötet inom G20-gruppen under Frankrikes ordförandeskap. President Sarkozy har satt matpriserna högt upp på dagordningen för det franska ordförandeskapet.

Världsbanken varnar för att stigande priser på mat är på väg att kasta ut tiotals miljoner människor i absolut fattigdom, där de inte har råd med tre mål mat om dagen. Sociala oroligheter hotar över hela världen.

Indonesien ett av länderna där befolkningen drabbas hårdast av de stigande matpriserna.

– Det vi oroar oss mest för är prisutvecklingen på vete, sojabönor och palmolja. Förutom ris, äter indonesierna mycket nudlar, som är gjorda på vete, säger Indonesiens handelsminister Mari Pangestu.

Och palmoljan används som brännolja i de flesta Indonesiers spisar.

Som utvecklingen i Nordafrika visar, kan prisökningar på mat leda till protester från en redan hårt pressad befolkning. Det kan i sin tur bli den tändande gnistan för större uppror. Just stigande matpriser var en viktig del av bakgrunden när Indonesiens president Suharto störtades 1998, efter mer än 30 år som envåldshärskare.

Indonesiens regering har satt in en rad åtgärder för att minska effekterna av prisökningarna. Importtullar på vissa matvaror har tagits bort helt, buffertlagren av ris runt om i jättelandet ska ökas med 50 procent och matsubventionerna till de allra fattigaste har ökats.

Ris är huvudfödan i de flesta asiatiska länder. Men rispriset har hittills hållit sig någorlunda stabilt, tack vara goda skördar. Priset på vete och majs, däremot, steg med mer än 50 procent under fjolåret. Förra veckan kom dessutom rapporter från Kina om att den värsta torkan på 60 år riskerar att slå ut landets veteskörd.

Den grundläggande orsaken bakom matprisökningarna är klimatförändringarna, säger Marie Pangestu. Torka slår ut skördar i vissa delar av världen, och på andra håll slås skördar ut av onormala mängder regn. Men spekulation i råvaror finns också med i bilden.

– När tillgången minskar, stiger priserna. Men svängningarna förstärks av finansiella investeringar i råvarumarknaden. Vi måste hitta en överenskommelse om hur det ska hanteras, säger Mari Pangestu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".