Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Sverige hade viktig roll"

Publicerat torsdag 17 februari 2011 kl 12.23
UD Leaks om Sovjets fall
(2:37 min)

Svenska UD:s tidigare hemligstämplade rapporter från tiden kring Sovjetunionens fall och den baltiska frigörelsen  visar att Sverige hade en viktig diplomatisk roll i frigörelsen av dom baltiska länderna för 20 år sedan, hävdar utrikesminister Carl Bildt.

– Att det är 20 år sen att det var ett dramatiskt skeende, att det inte finns anledning att ha det hemligt längre. Det visar svensk utrikesförvaltning när den kanske är som allra bäst i ett område av stor vikt för Sverige, säger Carl Bildt.

Är det någonting i beskrivning av det som skett som förändras i och med den här publiceringen?

– Låt experterna titta på det. Jag har svårt att göra den bedömningen, jag följde det ju synnerligen nära när det inträffade, men även jag har väl anledning att läsa igenom de här dokumenten igen och se vad som är svaret på din fråga, svarar utrikesminister Bildt.

–  Ett intressant bidrag till historiebeskrivningen, säger Olof Ehrenkrona som är utrikesminister Carl Bildts rådgivare i globaliseringsfrågor:

"MYCKET BRÅDSKANDE - MILITÄR AKTIVITET I MOSKVA" skriver ambassadrådet John-Christer Åhlander den 19 augusti 1991, när ett tiotal stridsvagnar iakttagits på väg mot den ryska regeringsbyggnaden.

Från och med i dag går det via regeringens hemsida att ta del av närmare 400 sidor med diplomatrapporter som för oss till tiden kring Sovjetunionens fall och den baltiska frigörelsen.

Normalt gäller utrikessekretessen i 50 år. Men beslutet att kryssa över hemligstämplarna kommer från utrikesminister Carl Bildt, som nu tjugo år efter att Estland, Lettland och Litauen återigen blev självständiga stater, anser att det är en viktig tid att minnas. Man väljer att kalla det UDleaks, fast i en jämförelse med senare tids offentliggörande av hemliga amerikanska diplomatrapporter via Wikileaks, finns det ingen risk att publicera de här rapporterna nu, enligt Olof Ehrenkrona:

– Den eftertänksamma läsaren ser att en hel del av de här uppgifterna måste vara hemliga medan processen pågår, annars kan det få väldiga konsekvenser, säger han.

Rapporter från när sovjetiska trupper den 13 januari anföll fredliga demonstranter vid Tv-tornet och tv-huset i litauiska Vilnius är ett annat exempel som återges.

Och enligt regeringen var Sverige det bäst informerade landet i världen gällande situationen i Sovjetunionen, Olof Ehrenkrona igen:

- Vi hade väldigt bra koll. Det var världsklassrapportering, påstår Ehrenkrona.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".