Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Robotdivision viktig för ABB i Sverige

Publicerat torsdag 17 februari 2011 kl 16.56
"En väldigt extrem situation"
(3:13 min)
Mikael Svensson, säljchef för ABB Robotics i Västerås. Foto: Per Eurenius/Sveriges Radio.

Den schweizisk-svenska industrikoncernen ABB är tillbaka på samma nivå som före finanskrisen, framgår av redovisningen för sista kvartalet 2010 som kom i dag. Och av de delar av ABB som finns i Sverige, så har robotdivisionen stått för den mest dramatiska vändningen berättar Mikael Svensson, säljchef för ABB Robotics i Västerås.

– Det har varit en väldigt extrem situation, för den återgång av marknaden som vi såg under 2008 och delar av 2009 var ju dramatisk i den riktningen, och sedan har återhämtningen varit på motsvarande sätt dramatisk. Och det ställer stora krav på oss att hantera den svängningen, säger Mikael Svensson.

För ett drygt år sedan, i utförsbacken, var oron stor bland de Roboticsanställda i Västerås, berättar Roger Brännström, som är driftledare i fabriken.

– Ja, det var jätteoroligt. Det var många kollegor som, som tur var, fick andra arbetsuppgifter externt, utanför huset. Men man visste ju inte hur långt det skulle gå. Det var besvärligt, säger Roger Brännström.

Nu har Robotics gått på högsta varv det senaste året. Sett till hela ABB:s robotdivision är det 90 procent fler robotar som tillverkats under 2010 jämfört med året innan.

 Det har varit treskift i fabriken här i Västerås, alltså också nattjobb, och bara med hjälp av bemanningsföretag har Robotics klarat sina beställningar.

ABB bygger inte bara sina robotar i Västerås numera, utan också i Kina. Företagets nya storsäljare är en liten industrirobot, som kan monteras på en vägg eller i ett tak. Den tillverkas enbart i Kina.

Och utvecklingen av den har skett vid de tre utvecklingsavdelningarna i Indien, Kina och Sverige. Men någon dragkamp mellan kontinenterna inom robotdivisionen finns inte, enligt säljchefen Mikael Svensson.

– Vi har ju valt att utveckla produkter i minst lika hög takt även under den svåra konjunkturen, som nu ligger bakom oss, och det hade inte varit möjligt utan en stor vilja att samarbeta över de nationella gränserna, säger Mikael Svensson.

När ASEA gick upp i ABB i slutet av 1980-talet hade företaget 116 000 anställda i Sverige. Numera är det 8 700 som arbetar inom ABB Sverige.

Och vd:n i Sverige, Sten Jakobsson säger att ambitionen är att de inte ska bli färre under de kommande åren.

– Vi satsar på att vi ska vara lika många. Jag brukar säga att om vi kan vara lika många om fem år som vi är i dag så har vi gjort ett väldigt bra jobb. För då måste vi växa kraftigt, för vi vet att de mer arbetsintensiva delarna av verksamheten successivt kommer att hamna i länder med lägre arbetskraftskostnad. Då måste vi se till att växa i den andra änden, med kvalificerade lösningar, projektverksamheter och att utveckla de mest kvalificerade produkterna, säger Sten Jakobsson.

När ABB lade fram sitt bokslut för 2010 i dag så reagerade börsen negativt. Vinsten motsvarade inte förväntningarna.

Men koncernledningen i Schweiz och vd:n Sten Jakobsson, betonar hellre att ABB:s orderböcker fylls snabbt just nu.

Inte minst när det gäller området kraftdistribution, där förnybar energi från vid och sol ska länkas samman med Europas åldrade elnät.

– Jag tror vi är världens största leverantör i det här segmentet, och vi har ledande teknologier, så att har en rejäl chans att ta för oss på den här marknaden är jag helt övertygad om, säger Sverige-vd Sten Jakobsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".