Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skolor uppmanas bli bättre på elsäkerhet

Publicerat fredag 18 februari 2011 kl 11.15
"Viktigt med säkerhetstänk"
(1:56 min)

Samtliga skolor i landet uppmanas nu att se över elsäkerheten. Varje år inträffar olyckor där elever och personal drabbas och därför måste säkerheten bli bättre, menar Arbetsmiljöverket.

– Gör man fel som elektriker så gör man kanske det bara en gång, säger Irena Hanzek är rektor på Elprogrammet på Bäckadalsgymnasiet i Jönköping.

– Därför är det oerhört viktigt att de hela tiden i allt de gör har ett säkerhetstänk.

Här på elprogrammet på Bäckadalsgymnasiet i Jönköping är elsäkerhet förstås en självklarhet. Men långt ifrån lika självklart verkar det vara på många andra skolor. Under förra året fick Arbetsmiljöverket in över 40 anmälningar om tillbud och olyckor som berott på bristande elsäkerhet, berättar Gunnel Crona som är avdelningschef på Arbetsmiljöverket.

– Det var flera allvarliga olyckshändelser med följdskador och det hade kunnat vara dödsfall med lite otur, säger hon.

Och enligt Arbetsmiljöverkat har risken för olyckor ökat i takt med att allt fler skolor startas.

– Då är vår erfarenhet ibland att man använder sig av lite provisoriska lokaler, det gäller även förskoleverksamheten ibland, och där är man kanske inte alltid är uppmärksam på hur elsäkerheten fungerar, säger Gunnel Crona på Arbetsmiljöverket.

Trasiga kontakter, söndriga kablar och maskiner som inte håller måttet är exempel på problem som orsakar olyckor på skolorna. Och med ganska enkla åtgärder som exempelvis jordfelsbrytare kan olyckor undvikas, menar Arbetsmiljöverket som därför skickat ut brev till ansvariga för landets samtliga skolor.

Senare i år kommer ett antal av landets skolor att inspekteras. Irena Hanzek i Jönköping välkomnar satsningen på att förbättra elsäkerheten på landets skolor.

– Om de har upptäckt att det är för dåligt på många ställen är det viktigt att de talar om för oss så att vi kan bli bättre, säger hon.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".