Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Den dyra elen drabbar ensamboende mest

Publicerat fredag 18 februari 2011 kl 09.47
"Betalar 17 procent av inkomsten"
(1:23 min)

Kvinnor som bor ensamma i småhus drabbas hårdast av den kraftiga prisuppgången på el. Det visar siffror som Villaägarnas riksförbund har tagit fram. Nu kräver de en skatteväxling för att få ner elkostnaderna.

– Allra mest drabbas ensamstående kvinnor , ofta pensionärer som i genomsnitt betalar över 17 procent av sin disponibla inkomst i elräkningar, säger Joacim Olsson, vice förbundsdirektör på Villaägarnas riksförbund.

Ensamma män ligger inte långt efter. De betalar över 13 procent av sin disponibla inkomst för sin elström. För ensamstående kvinnor med barn handlar det i snitt om mer än en tiondel av inkomsten.

Det är villaägarnas riksförbund som har tagit fram siffrorna. De vill nu flytta skatt från elkonsumenterna till elproducenterna och på det sättet få ner våra elräkningar.

– Det finns ett politiskt beslut i grunden om handeln med utsläppsrätter. Det har en bieffekt. Nämligen att priset på all el har stigit och därmed vinsterna för kraftproducenterna. Vårt förslag är att man sänker elskatten för konsumenterna och flyttar den skatten till kraftproducenternas anläggningar som har fått denna extravinst som följd av det nya systemet, säger Joacim Olsson.

Men elproducenterna tycker, att det är ett dåligt förslag. Kjell Jansson är vd för Svensk Energi.

– Jag tycker att det är ett väldigt svårt förslag, för att man skulle då lägga ökade skatter på produktionen. Det innebär att det skulle bli ännu dyrare med ny elproduktion och det skulle skapa ytterligare problem att få ner elpriset så det kommer nog att skapa ett ökat pris, säger han.

Men oppositionen och regeringen säger nej till förslaget.

– Samtidigt som man alltid måste kunna diskutera vad det är för nivåer på beskattningen så är det ingenting som är aktuellt för närvarande. Jag tycker man måste ha med sig hela bilden vad som händer med andra råvaror, hur priserna ser ut. Det är ju inte så att el är isolerat från råvaruprisutvecklingen i övrigt utan det är en trend med stigande råvarupriser. Det kan inte politiken råda bot på, säger Daniel Johansson som är statssekreterare på näringsdepartementet.

Oppositionen i form av Socialdemokraternas näringslivspolitiske talesman Lars Johansson är mer positiv till tanken.

– Jag tycker att det är en intressant idé. Det är inget förslag i dag om att tillmötesgå det kravet men det är en intressant idé. Vi måste överhuvudtaget se över den elmarknad som vi har när den nu fungerar så dåligt för konsumenterna, säger han.

Joacim Olsson, vice förbundsordförande i Villaägarnas riksförbund säger att deras förslag skulle sänka elpriset med 10-15 öre per kilowattimme och krympa elföretagens vinster.

– Bara den del som är orsakad av handeln med utsläppsrätter motsvarar varje år 20 till 30 miljarder kronor i kapitalöverföring från konsumenter till kraftproducenter. Det är bara toppen på isberget av de intäkter som kraftproducenterna har för vattenkraft och kärnkraft med väldigt låga driftskostnader, säger han.  

Men vad kan då regeringen föra för att sänka husägarnas elnota? Daniel Johansson vill att kunder mer tillsvidarepris ska skaffa sig billigare elabonnemang.

– Sedan vill vi gärna införa det som kallas timvis mätning där konsumenterna mer aktivt kan välja vilken tid på dygnet de konsumerar sin el och då undvika pristoppar under de timmar där det är som dyrast, säger han.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".