Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Palmeutredningen förändrade bilden av Sverige

Publicerat lördag 26 februari 2011 kl 12.45
"Grava misstag begicks på alla nivåer"
(2:09 min)
Olof Palme håller tal på Sergels torg i Stockholm, oktober 1977. Foto: Scanpix.

Den 28 februari är det 25 år sedan Olof Palme mördades. Händelsen brukar beskrivas som att Sverige förlorade sin oskuld och förändrades för alltid – från att tidigare ha varit lugnt, idylliskt och välordnat. Men alla delar inte uppfattningen om att det var mordet i sig som förändrade Sverige.

Kjell Östberg, professor vid institutet för samtidshistoria på Södertörns högskola, och som skrivit en biografi om Palme, menar att det inte var mordet utan snarare den havererade mordutredningen som förändrade bilden av Sverige och skadade tilltron till statsapparaten.

– Det som hände var ju att det begicks grava misstag och olagligheter på alla nivåer i samhällsmaskineriet, från poliserna och upp i regeringskansliet. Det var ju inget man förknippade med det svenska rättssystemet utan mer med bananrepubliker, men plötsligt visade det sig att den svenska statsapparaten inte kunde handskas med det här fallet och det var ganska omskakande, säger Kjell Östberg.

Tidigare var den allmänna bilden att Sverige hade god kompetens att klara svåra kriser och problem, enligt Kjell Östberg. Men här blev det kaos från början i utredningen.

Sedan kom Ebbe Carlsson-affären och både rikspolischefen, Säpochefen och justitieministern fick avgå. Det skapade en skepsis mot statsapparaten som i viss mån ännu sitter i.

– Den här väldigt kraftiga diskussionen om FRA för några år sedan tror jag uttrycker samma sak, en bristande tillit till statsapparaten som möjligen hade funnits tidigare, säger Kjell Östberg.

Mordet i sig var förstås också ett trauma, men våld och dramatik var inte nya företeelser i Sverige, påpekar Kjell Östberg. Han påminner om bland annat ockupationen av västtyska ambassaden och Norrmalmstorgsdramat.

Politiskt har det ibland hävdats att den svenska modellen dog med Palme. Välfärdspolitiken och den offentliga sektorns tillväxt ifrågasattes på 80-talet när det blåste nya, mer marknadsliberala vindar.

– Den här förändringen blev synbar i samband med Palmemordet och därför gjorde man ofta en koppling. Men den utveckling som Sverige slog in på under 1980-talet, den hade fortsatt även om Olof Palme hade fortsatt att leva, säger Kjell Östberg.

– Jag tror inte den politiska utvecklingen hade tagit några väsentligt annorlunda vägar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".