Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Revolten i arabvärlden - fredagens utveckling

Uppdaterat fredag 18 februari 2011 kl 21.42
Publicerat fredag 18 februari 2011 kl 14.14
"Stor vrede vid begravning av 22 åring"
(1:21 min)
1 av 7
Demonstranter utmanar stridsvagnar i Bahrains huvudstad Manama. Foto: Hasan Jamali / Scanpix.
2 av 7
Sörjande förbereder grav i Sitra, Bahrain, för offer för polisvåld. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio
3 av 7
Sörjande förbereder grav i Karzakan, Bahrain, för offer för polisvåld. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio
4 av 7
Offer för polisvåld, 22-årige Ali Ahmed, lyfts mot graven i Sitra, Bahrain. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio
5 av 7
Deltagare vid begravning av offer för polisvåld vid begravning i Sitra, Bahrain. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio
6 av 7
Anhöriga till offer för polisvåld vid begravning i Sitra, Bahrain. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio
7 av 7
Deltagare vid begravning av offer för polisvåld vid begravning i Sitra, Bahrain. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio

Revolten i Egypten sprids till flera länder i arabvärlden. En proteströrelse mot långvariga, diktatoriska regimer, som i åratal berikat sig, men inte tagit hänsyn till att fattigdomen brett ut sig.

21:42

Strejkerna i Egypten kommer inte att tillåtas fortsätta. Det beskedet lämnade det militärråd, som styr Egypten efter president Mubaraks avgång, ikväll.

I ett uttalande i statlig tv på fredagskvällen sa militärrådet att strejkerna skadar den egyptiska ekonomin för mycket för att kunna få fortsätta.

19:51

USA:s president Barack Obama fördömer i kväll våldet som regimerna i Libyen, Bahrain och Jemen har riktat mod fredliga demonstranter.

I Libyen rapporterar två exilorganisationer att demonstranter med stöd av lokal polis har tagit kontrollen över Libyens tredje största stad al-Bayda.

Enligt nyhetsbyrån AFP har mer än 20 människor dödats i Libyens näst största stad Benghazi. De så kallade revolutionskomittéerna, som står president Muammar Kadaffi nära, har lovat stt slå till "hårt och våldsamt" mot all opposition.

19:15

Egyptiska myndigheter gav på fredagen klartecken för två iranska krigsfartyg att passera Suezkanalen, uppgav armékällor.

Fartygen är på väg mot Medelhavet med kadetter under utbildning. Israel har kallat det en provokation att iranska krigsfartyg kommer så nära dess gränser.

Någon tidpunkt för passagen hade inte meddelats på kvällen. Det blir första gången sedan den islamiska revolutionen 1979 som iranska örlogsfartyg går genom kanalen, skriver TT.

18:10

Flera liv krävdes under fredagens demonstrationer i Jemen. I staden Taiz dog minst två och 27 skadades i en granatattack, enligt AFP.

17.11

På fredagskvällen började säkerhetsstyrkor återigen skjuta både bly och tårgas mot demonstranter i Bahrains huvudstad Manama.

Ett 20-tal rapporterades sårade, flera av dem allvarligt, och helikoptrar flög över hustaken.

– Det är en allvarlig situation, regimen tror man kan avgöra detta med våld. Jag tror att utländskt tryck spelar roll nu, man väntar på vad USA ska säga. Folket önskar skarpare fördömanden, rapporterar Ekots utsände Nils Horner från Bahrain.

Tidigare i dag var han med när flera av dem som dödats tidigare begravdes.

16.45

Tusentals människor deltog i begravningar av dödade demonstranter i Libyens näst största stad Benghazi. Efter begravningen utbröt nya protester, enligt franska nyhetsbyrån AFP, som citerar ögonvittnen.  Uppretade protesterande tände eld på offentliga byggnader i staden.

13 offer begravdes i staden, där 14 sköts ihjäl under sammanstötningar på torsdagen. Människorättsorganisationen Human Rights Watch säger att 17 dödades.

16.40

Bahrains kronprins lovar dialog med de som protesterar om våldet upphör.

16.30

I jasminrevolutionens spår har det en gång så fruktade tunisiska inrikesministeriet nu skapat en Facebooksida. En sida för att visa statens nya mjukare sida. Det var samma ministerium som försökte kväsa sociala medier under revolten mot presidenten Ben Ali.

"Vi vill veta vad folket tycker" motiverar ministeriet sin nya öppenhet.

16.20

Oklart hur många som skadats när kravallpolis började skjuta rakt in i folkmassan på Pärltorget i huvudstaden Manama i Bahrain.

16.17

Muslimska brödraskapet, den bäst organiserade politiska rörelsen i Egypten, vill att det egyptiska folket avgör om fredsavtalet med Israel ska rivas upp eller inte. Däremot vill Brödraskapet att gränsen vid Rafah mellan Egypten och Gaza hålls öppen.

16.15

Skottlossning rapporteras från ett torg i centrum av Bahrains huvudstad Manama.

16.00

Den amerikanska ambassaden i Sanaa i Jemen manade på fredagen presidenten att skydda fredliga demonstranter och kritiserade det våld som användes mot dem som protesterade.

15.45

Två libyska exilorganisationer, det är genom dom den mesta informationen kommer ut från Libyen, hävdar att regimkritiska demonstranter under natten och dagen tagit kontroll över kvartsmiljonerstaden al Bayda i östra Libyen och att Kadhafis styrkor med stridsvagnar och annan tung beväpning nu strider för att återta den här staden.

Någon oberoende bekräftelse av de här uppgifterna står just nu inte att få, men exilgrupperna påstår sig genom goda kontakter ha säker information.

14.45

I hamnstaden Aden i Jemen har tre dödats under sammanstötningar mellan regeringskritiker och regimanhängare. TV stationen Al Jazeera säger att dussintals har sårats i sammanstötningar.

Vittnen berättar för nyhetsbyrån Reuters att sammanstötningarna blev våldsamma mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor i stadens Khor Maqsarkvarter.

14.35

En dödades när en handgranat kastades mot regimmotståndare som demonstrerade i staden Taiz i Jemen på fredagen. Åtta skadades enligt vittnesrapporter när en bil körde rakt in bland demonstranter, som protesterade. Granaten kastades ut från bilfönstret. 

14.30

I Jordaniens huvudstaden Amman drabbade unga protesterande samman med regimförespråkare. Åtta skadade i sammanstötningarna, som var de första sedan protesterna inleddes i Jordanien för över två veckor sen.

12.30

Begravningar av offren från protesterna i Bahrains huvudstad Manama. Ekots korrespondent rapporterar direkt från Sitra, några mil utanför huvudstaden.

Kan oppositionen komma tillbaka efter det här?

– Det är svårt att bedöma läget just nu, säger Nils Horner. Ytterligare demonstrationer är förbjudna, men flera jag talat med säger att det kommer blir nya demonstrationen på lördag i centrala Manama.

På Tahrirtorget i Egyptens huvudstad Kairo pågår fortfarande firandet och vår korrespondent Cecilia Uddén är i folkhavet. Människor viftar med egyptiska flaggor. I Kairo håller regimanhängarna och Mubaraks förespråkare också demonstrationer, men på ett annat ställe i stan, berättar vår korrespondent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".