Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Liu Xiaobos fru lyckades bryta tystnaden

Uppdaterat lördag 19 februari 2011 kl 11.52
Publicerat lördag 19 februari 2011 kl 11.01
"Alla i familjen hålls som gisslan"
(2:11 min)
Liu Xia

Den fängslade kinesiska nobelpristagaren Liu Xiaobos fru har lyckats meddela sig med yttervärlden för första gången sedan i slutet av oktober förra året. I samtalet med en vän beskriver hon hur hon och nobelpristagarens övriga familj utsätts för en mycket sträng isolering i husarrest.

Under firandet av den traditionella kinesiska lykthögtiden för två dagar sedan lyckades den fängslade nobelpristagaren Liu Xiaobos hustru, poeten Liu Xia, att ta kontakt med yttervärlden för första gången på fyra månader.

Enligt källan, som önskar vara anonym, ringde Liu Xia upp på kvällen genom ett telefonprogram på internet. Ljudet var mycket otydligt, och samtalet övergick i en kort skriftlig chatt.

"Jag blir galen", var Liu Xias första inlägg, apropå sin isolering i husarresten i parets hem i västra Peking.

Om den psykiskt påfrestande husarresten skriver Liu Xia:

"Jag kan inte gå utanför dörren, alla i familjen hålls som gisslan."

I samband med att den oppositionella skribenten och demokratiaktivisten Liu Xiaobo utsågs till Nobels fredspristagare i oktober förra året, isolerades Liu Xia och andra familjemedlemmar från omvärlden, och datorerna i hemmet beslagtogs.

Senaste gången som nobelpristagarens hustru Liu Xia lyckades skicka e-post till vänner genom G-mail var den 29 oktober, då hon berättade att hon blivit hotad av polisen om att de skulle vidta nya åtgärder ifall hon tog kontakt med yttervärlden.

Enligt det senaste chattsamtalet från den 17 februari berättade Liu Xia att hon använde en gammal dator och att hon inte förstod hur hon lyckats att ta sig ut på nätet.

Enligt källan kan hon gissningsvis ha fått ta emot besök av någon familjemedlem under de kinesiska helgdagarna och eventuellt i hemlighet mottagit ett kort med mobilt bredband.

Däremot har Liu Xiaobo inte fått ta emot något besök i fängelset sedan i oktober.

Liu Xia skriver att hon bara har fått träffa sin make Liu Xiaobo en gång, att hon gråter, att ingen kan hjälpa henne och avslutar chatten med att hon inte vill orsaka sina vänner mer besvär.

Liu Xiaobo avtjänar ett elvaårigt fängelsestraff, efter att han skrev det oppositionella manifestet Charta -08, som kräver mänskliga rättigheter och demokrati i Kina.

Hans Nobelpris förra året satte igång en ovanligt hätsk attack från de kinesiska myndigheterna mot den norska Nobelkommittén, och ledde till att ett stort antal oppositionella och aktivister i Kina fördes bort eller belades med utreseförbud.

Referat av samtalet

Liu Xia: Jag blir galen.

Var är du?

Liu Xia: Jag förstår inte hur jag lyckades komma ut på nätet.

Var?

Liu Xia: Hemma.

Hur är det i vanliga fall?

Liu Xia: Jag får inte gå ut på nätet. Hela min familj är i fara.

Vet du när det kommer att sluta vara så?

Liu Xia: Kan inte gå utanför dörren, hela familjen hålls som gisslan.

Har du använt ipad för att gå ut på nätet?

Liu Xia: Det kan jag inte. Använder en gammal dator. Alla i familjen hålls som gisslan. Har bara träffat honom en gång, det är så grymt. Jag gråter. Ingen kan hjälpa mig. Jag vill inte ge er mer problem. Jag saknar er.

Vi saknar dig också (....)

Liu Xia: Tack.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".