Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Den växande elexporten får skarp kritik

Publicerat tisdag 22 februari 2011 kl 07.30
"Man borde hålla igen på elexporten"
(1:59 min)

Elpriset väntas stiga på grund av brist på vatten i kraftverkens vattenmagasin. Samtidigt slår exporten av el nya rekord och bidrar till stigande elpriser. Det får en av industrisveriges tungviktare, Lars-Erik Aaro, vd för gruvjätten LKAB, att reagera med skarp kritik av elmarknaden.

– Vi kan bara konstatera att den är otillfredsställande. Det är en väldig investeringsbegränsning för den som är osäker på elförsörjningssituationen.

– Det är klart att jag gärna hade sett att den exporterade elen hade varit kvar i landet så att priset hade sänkts, säger Aaro.

Den svenska elexporten växer snabbt - trots att elproduktionen inte räcker till Sveriges elförbrukning.

I fjol var det låga nivåer i kraftbolagens vattenmagasin och en kall vinter med hög elförbrukning och rekordhöga elpriser. Då ökade elexporten med hela 61 procent, enligt statistik från Statistiska Centralbyrån.

Årets vinter är också sträng, vattennivåerna är rekordlåga och elpriset högt.

Lars-Erik Aaro får stöd för sin kritik av elmarknaden av elprisexperten Magnus Askaner, vd för elprisguiden.se.

– Man borde hålla igen på elexporten, dels för att hålla elpriset nere i Sverige på vintern och dels för att man behöver ha en marginal om det blir en riktigt kall vinter.

– Då måste det finnas ordentligt med vatten kvar så att elen räcker hela vintern, säger Magnus Askaner.

Elexporten sker främst från vattenkraftverken här i norra Sverige under det varma halvåret, men också vintertid trots att vattenmagasinen nu är fyllda till bara en tredjedel.

Magnus Thorstensson, analytiker på kraftbolagens branschorgan Svensk Energi försvarar elexporten med att en stor del av den på senare tid har sålts inom den nordiska elmarknaden till Norge som också har problem med låga vattennivåer.

Han berättar att kraftbolagen försöker tömma vattenmagasinen före vårfloden för att maximera lönsamheten.

– Just för att kunna optimera sin egen produktportfölj så är det effektivast att vattenmagasinen är så tomma som möjligt vecka 15 ungefär.

– Vårfloden brukar börja vecka 16 till 18 och för att kunna utnyttja den tillrinning som kommer så bör man ha så tomma magasin som möjligt då, säger Thorstensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".