Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ekot direktrapporterar om Libyen 22 februari

Uppdaterat tisdag 22 februari 2011 kl 22.56
Publicerat tisdag 22 februari 2011 kl 09.16
Libyska diplomater hoppar av i protest
(1:38 min)
Muammar Kadaffi talade i statlig tv. Foto: Scanpix.

Libyens ledare Muammar Kadaffi kallar i ett indignerat tv-tal dem som protesterar för kackerlackor som drogat unga och förstör Libyen. Senare meddelade landets inrikesminister att han avgår och uppmanade armén att ansluta sig till folket.23:13

Många länder sätter nu in åtgärder för att evakuera sina medborgare från Libyen, men svenska UD har däremot ännu inte vidtagit några extra åtgärder för att evakuera de svenskar som finns i Libyen.

22:56

I New York har medlemmarna i FN:s säkerhetsråd samlats för att diskutera Libyen. Flera länder vill att säkerhetsrådet ska enas om ett starkt uttalande om den senaste tidens våldsamheter och regimen Kadaffis agerande.

Libyens FN-ambassadör Mohamed Shalgham har framfört sina synpunkter till säkerhetsrådet, men vad han sa framgår inte. Shalgham och Libyens vice FN-ambassadör Ibrahim Dabbashi kom inte tillsammans till mötet. 

Till skillnad från Shalgham tog Dabbashi häromdagen avstånd från Muammar Kadaffi och det var han som begärde mötet i FN:s säkerhetsråd. 

Ibrahim Dabbashi har uppmanat Kadaffi att avgå och vill att säkerhetsrådet inför en flygförbudszon över Libyen för att stoppa införsel av vapen och annat till Kadaffi-regimen. Dabbashi vill också att det upprättas en humanitär korridor för att förse den libyska befolkningen med förnödenheter.

22:16

Enligt den libyska regimen har 300 människor, varav 58 soldater, dödats i oroligheterna.

21:20

Libyens inrikesminister Abdel Fattah Younes al Abidi avgår, enligt al-Jazira, och uppmanar armén att stödja folket och besvara deras "legitima krav".

20:55

USA:s utrikesminister Hillary Clinton sa i ett tal i kväll att våldet mot de som protesterar mot regimen i Libyen är "fullständigt oacceptabelt" och att det måste upphöra.

19:17

Amr Moussa, generalsekreterare för Arabförbundet har beslutat att utestänga den libyska delegationen från förbundets möten. Det rapporterar tv-kanalen al-Jazira.

Enligt AFP kommer förbundet att utesluta Libyen tills regimen svarar på demonstranternas krav.

19:08

Tysklands förbundskansler Angela Merkel kallar Kadaffis tal för väldigt, väldigt skrämmande, skriver Reuters. Hon säger också att Tyskland gynnar sanktioner mot Libyen om inte regeringens våld upphör.

18:30

Libyens statliga television visar nu bilder som försöker påskina att Kadaffi har ett brett stöd bland folket. Bilderna visar demonstranter som jublar och skanderar för Kadaffi.

18:06

Muammar Kadaffi har nu avslutat sitt tv-tal. Hans anhängare rusar fram och kramar och hyllar honom.

Fortfarande är det oklart om talet var bandat eller direktsänt.

18:04

Talet pågår fortfarande, men tv-kanalen al-Jazira har nu slutat direktöversätta till engelska. En analytiker på tv-kanalen säger att Muammar Kadaffi lever i en illusion om att folket står bakom honom.

17:56

--Det som krävs är att ge upp alla vapen som terroriserar Benghazi, säger Kadaffi. Arrestera upprorsmakarna, öppna butiker, flygplatser och hamnar. Förstör inte landet utan anledning. Skäms!, säger Kadaffi till demonstranterna.

17:53

Dagens långa tal håller Kadaffi i en byggnad som bombades av USA 1986, under dåvarande president Ronald Reagans tid, som vedergällning för terrordåd som Kadaffi då anklagades för runtom i världen.

Vid byggnaden syns en skulptur av en järnnäve som kramar ett flygplan.

17:48

Det här är folkets revolution, Regionala tv-kanaler har förvanskat händelserna, säger Kadaffi, när talet har pågått i en timme.

Enligt tv-kanalen al-Jazira är det osäkert om talet är direktsänt eller inspelat.

17:31

– Jag är revolutionens ledare, säger Kadaffi.

17.27

Av talet att döma befinner sig Kadaffi fortfarande i Tripoli. Han brukar gilla att hålla tal på en plats som bombades av amerikanska plan.

Talet pågår fortfarande, alltså mer än 40 minuter.

17.25

Kadaffi jämför med kuppen i Ryssland för 20 år sedan, det som händer just nu i Libyen.

17.20

Kadaffi hotar dem som samarbetar med utländska krafter med döden. De kommer att avrättas, säger han.

Bestraffningen är avrättning och döden, helt enligt libysk lag, säger Kadaffi. Det som pågår nu kommer leda till inbördeskrig, alla klaner är beväpnade och vi kan bli ett nytt Somalia.

– Det blir inbördeskrig om ni inte lyssnar på mig, säger Kadaffi.

17.13

– Kom ut på Moammar Kadaffis sida i revolutionen, alla som står på folkets sida, skriker den libyske ledaren i sitt tal.

Det låter som om han slår med handen mot ett bord i takt med sina ord, dova dunkar ackompanjerar talet.

Om jag var en president skulle jag avgå, säger han. Men jag har inget att avgå från. Jag har mitt gevär, inget annat.

– Dra hem era barn från gatorna, de drogar era barn och skickar dem till helvetet, säger han. Varför ska de dö, de skickar dem i döden, säger han. Men deras barn dog inte, deras barn är i Amerika. Dessa gäng är som kackerlackor, de representerar ingenting de är inte ens en procent av Libyens folk.

De är kackerlackor. Från imorgon kommer polis och armén jaga dem och se till att det blir säkerhet.

17.10

– Dessa personer kommer inte från Benghazi, de som bränner och förstör. Jag är på folkkommittéernas sida, säger han.

Vi lämnade allt till er, oljan rikedomarna, folk ljuger för er. Oljan ska administeras av staten, det valde ni. Folk skrattar åt er nu, säger Kadaffi. Jag kommer skapa nya kommittéer och upplöser de gamla, fortsätter han.

17.07

Vi har betalat ett högt pris för Libyens frihet. Var var ni då, frågar han. Vi har gett folket makten. Jag har ingen makt, jag kan inte besluta något, all makt är i folkets händer. Det är libyerna som bestämmer, säger Kadaffi.

– Jag har ordnat frågan om makt i Libyen, påstår han också. Det enda jag har gjort är att se till att Libyen är fritt.

17.06

Skam över er, fortsätter han och går till ny attack mot dem den libyske ledaren anser ligger bakom de senaste dagarnas protester.

17.02

Muammar Kadaffi har inte tagit droger och attackerat polisstationer, fortsätter Kadaffi. De har bränt byggnader.

– Men det är inte deras fel, de unga, de är bara 17 år och de försöker härma det som hände i Tunisien och Egypten. Vi behöver vapen också, sa de. Men det är en liten grupp av sjuka människor som cirkulerar droger och pengar till dessa unga och pressar dem. De som dödats är poliser och unga, inte de som ligger bakom detta. De sitter hemma i lugn och ro och uppviglar era söner och ger dem droger och lurar dem att delta i slag mellan oss, säger Kadaffi.

16.58

Jag är en kämpe som steg från massorna, jag reser mig upp, säger Kadaffi och statstelevisionen zoomar ut bilden och den beigeklädda mannen ser ut att halta något.

Hela framträdandet i tv:n motsäger de stora ord ledaren framför.

– Vi har vattnat rötterna till vårt träd med vårt blod, fortsätter Kadaffi.

– Är Muammar Kadaffi en republikens fånge, nej Muammar Kadaffi är en kämpe och Muammar Kadaffi är inte en normal person som man kan förgifta eller störta, säger han.

Var var ni ni fega människor när mina söner dödades, skriker han nästan i falsett. Var var ni alla, ni tog amerikanernas parti när Muammar Kadaffis familj bombades av 175 amerikanska stridsplan. Vi kan aldrig släppa taget.

16.52

Den libyske diktatorn överste Muammar Kadaffi talar just nu i libysk tv. Klädd i beige anklagar han sitt folk för att det inte vill ha frihet utan snarare vill ha kaos.

Libyen ses på med respekt över hela världen. Alla afrikanska nationer ser Libyen som deras öde och ser upp till Libyen, säger mannen som verkar allt mer pressad av den folkliga protesten.

– De tjänar djävulen och vill förödmjuka er, vi vill reagera och bli friska från detta, fortsätter mannen som sedan talar om sig själv i tredje person:

– Muammar Kadaffi är revolutionen, Muammar Kadaffi kan inte avgå, han tjänar revolutionen till sin död.

– Vi är från Libyen och de inhyrda personer som invaderat oss, utländska agenter, Guds vrede över dem, skam över dessa personer och deras familjer.

– Libyska klaner är ärbara och modiga, de är alla eniga, alla klaner. Vi har besegrat Amerika alla supermakter.

16.45

Saed Swedan i Borås har sin 75 åriga mamma i Tripoli i Libyen. Bröderna är ute och demonstrerar mot regimen Kadaffi. Mamman är orolig och det är svårt för Swedan att sitta i Sverige och inte veta exakt vad som händer.

16.15

– Vi är jätteglada nu när den här ambassaden inte stöder Kadaffis regim längre, säger Abdoullah Masoud, en demonstranterna vid libyska ambassaden, sedan den gröna Kadaffiflaggan bytts ut mot den tidigare kungliga libyska flaggan, randig röd, grön och svart och med en vit halvmåne och stjärna.

16.00

Minst 62 har dödats på två dagar under sammanstötningar i Tripoli. Människorättsorganisationen Human Rights Watch har sammanställt uppgifter från olika sjukhus. Human Rights Watch hänvisar till två sjukhus som har minst 62 döda i bårhusen sedan 20:e februari.

 15.30

Tobruk i östra Libyen har också brutit med Kadaffis regim. Enligt nyhetsbyrån Reuters har libyska soldater gått över till oppositionen.  Utanför stan finns vapenförråd som bombats av trupper lojala med Kadaffis söner. Men själva staden kontrolleras av folket, säger avhoppade armégeneralen Hany Saad Marjaa. I Tobruk stod hårda slag mellan tyskarna och de allierade under andra världskriget.

 15.25

I Egyptens huvudstad Kairo har den gröna libyska flaggan halats av personalen, som nu anslutit sig till oppositionen.

15.20

Enligt BBC:s källa kontrolleras Libyens andra stad Benghazi helt och hållet av oppositionen. Det är lugnt i staden med en halv miljon invånare, säkerheten sköts av nybildade folkkommittéer.

15.16

Tidigt i kväll ska det bli nya demonstrationer i Tripoli, men just nu under eftermiddagen är det lugnt. Det uppger en journalist till brittiska BBC. Det är omöjligt att ringa internationellt eller att ringa mobilt, säger samma reporter. Men vissa samtal går igenom, säger samma reporter.

15.15

Libyens ledare Muammar Kadaffi ska tala i tv, det säger libyska statstvn och den arabiska tvkanalen Al Arabija.

15.10

Demonstranter utanför libyska ambassaden i Stockholm  firade att ambassaden nu visade den flagga som de kallar befrielseflaggan istället för Kadaffis helgröna fana.  Skratt och jubel utbröt när en ambassadtjänsteman viftade med den röd,grön,svarta flaggan ut genom ett fönster, rapporterar nyhetsbyrån TT:s utsända.

Under stort jubel hissades befrielseflaggan utanför Libyens ambassad i Stockholm på tisdagseftermiddagen. Den randiga fanan med ottomanska symboler på användes fram till Kadaffis kupp 1969.

Demonstranterna träffade vice ambassadören inne i ambassaden, han gick med på att hissa flaggan och komma ut på trappan, men var i övrigt försiktigt diplomatisk i sina svar, säger demonstranterna till nyhetsbyrån TT.

14.55

Några tusen studenter vid islamiska universitetet i Gaza city demonstrerade till stöd för oppositionen i Libyen och mot Moammar Kadaffi. De höll plakat med "Kadaffi är Guds fiende". Hamas som styr i Gaza stöder upproren i arabländerna.

14.30

Ryssland har hittills inte visat någon större entusiasm över diktaturer som fallit i Arabvärlden, istället varnar nu ryske presidenten Dmitrij Medvedjev för risken för växande fanatisk islamism och länder som bryts upp i småbitar.

– Risken för extremism i åratal framöver har ökat, hävdade  Medvedev under ett besök i den nordossetiska huvudstaden Vladikavkaz i Norra Kaukasus.

Lejonparten av Rysslands minst 20 miljoner muslimer finns i delrepublikerna i Norra Kaukasus.

14.25

Spaniens största oljebolag, Repsol, har avbrutit all sin produktion i Libyen, uppger en talesman för företaget.

14.15

Omkring 400 tyska medborgare ska evakueras från Libyen. Samtidigt hotar tyska UD att införa sanktioner mot den libyska envåldshärskaren Moammar Kadaffi.

– Om Libyen fortsätter med sitt våld mot det egna folket blir sanktioner oundvikliga, sa ministern Guido Westerwelle.

14.00

Nederländerna skickar militärplan för att evakuera sina medborgare från den libyska huvudstaden Tripoli. Det meddelar försvarsdepartementet i Haag.

13.45

Den libyska gränsen mot Egypten kontrolleras nu av män beväpnade med kalasjnikovgevär och stora träbatonger. De är motståndare till regimen Kadaffi och bär plakat med foton på ledaren, som överkorsats och med orden: slaktaren, tyrannen och mördaren.

13.30

Frankrike räknar med att kunna evakuera några hundra fransmän med tre plan från flygvapnent.  Utrikesministern sa att det var för att försäkra sig om franska medborgares säkerhet som de nu flygs ut ur Libyen.

Omkring 500 fransmän beräknas finnas i Libyen. De ska flygas ut från Tripoli och ökenstaden Sabha, 70 mil söder om huvudstaden.

13.20

– Kadaffi blir alltmer belägrad och man kan säga att hans dagar är räknade. Kadaffi visar inga tecken på att avgå självmant, säger Agneta Ramberg, Ekots utrikeskommentator.

Hon beskriver den oro som finns i landet över vad som händer i fall eller när Kadaffi avgår.

– Man kan kalla det för ett svart hål, säger hon.

Regimen i Libyen är hårdare än både den i Egypten och Tunisien och har kallats för den hårdaste diktaturen i världen. Det, enligt Agneta Ramberg, som är den största skillnaden från Egypten och Tunisien är att armén inte är en stabiliserande faktor här som kan ta över makten.

– Flera egyptiska diplomater har hoppat av och de har uppmanat FN:s säkerhetsråd att införa en flygförbudszon, på samma sätt som man gjorde mot Sadam Hussein 1991 efter Kuwaitkriget som gick ut på att man inte skulle tillåta Sadam krossa shiamuslimer och kurder i Irak med stridsflyg. På samma sätt skulle man ha en flygförbudszon och hindra Kadaffi från att använda stridsplan och helikoptrar mot demonstranter och civila, säger Agneta Ramberg.

Muammar Kadaffi har visat sig vara imun mot påtryckningar utifrån på annat sätt än exempelvis Hosni Mubarak i Egypten. Mycket hänger på vad säkerhetsrådet kommer fram till under dagens möte i Kairo som blir ett möte bakom lyckta dörrar.

12.31

De senaste dagarna har Libyen legat i djup medieskugga och nu försöker journalister och människorättsgrupper ta sig in i landet.

– Det finns många journalister som redan är vid gränsen och det verkar inte finnas några libyska myndigheter där. Problemet är att få egyptiska myndigheter att låta hjälp slippa igenom, säger en källa inom en större människorättsorganisation till TT.

12.27

EU är redo att låna ut 52 miljarder kronor – nästan sex miljarder euro, till de länder vid Medelhavets sydkust som just nu genomgår demokratiska reformer, säger Europeiska investeringsbankens ordförande Philippe Maystadt.

– Vi skulle kunna göra något verkligen meningsfullt under de närmaste tre åren, sa Phillippe Maystadt enligt nyhetsbyrån AFP.

12.11

Två egyptiska flygplan har tillåtits landa i Libyen för att evakuera egyptiska arbetare. Det sa Egyptens utrikesminister till den statliga nyhetsbyrån i Egypten.

11.53

JEMEN Presidentanhängare med knivar och batonger slogs återigen med regimkritiska studenter i Jemens huvudstad Sanaa. Minst fem personer skadades innan polisen ingrep och lyckades skilja de bråkande åt.

Varningsskott användes även för att stoppa oroligheter i flera stadsdelar i kuststaden Aden i södra Jemen. Minst tolv personer har dödats under de senaste veckornas protester mot president Ali Abdullah Saleh. Det rapporterar TT och AFP.

11.50

Carl Bildt får kritik  för sitt uttalande om Libyen i går. Gustav Fridolin (Mp) undrar om Sverige står neutralt mellan demokrati och diktatur. Hans Linde (V) anser att det är anmärkningsvärt ryggradslöst av en svensk utrikesminister att inte ta bladet från munnen och stödja demonstranterna.

11.46

Carl Bildt, som just nu befinner sig i Kairo, skriver på sin Twitter att UD arbetar intensivt för att få ut svenskar som befinner sig i Libyen.

Bildt skriver att han är i kontakt med Stockholm och att UD försöker ge så mycket hjälp de kan, även till andra EU-länder, skriver TT.

11.43

Från flera håll höjs kritiska röster om de våldsamma attackerna mot demonstranter i Libyen. FN:s människorättskommissionär Navi Pillay manar till en internationell utredning och generalsekreteraren Ekmeleddin Ihsanoglu fördömer ”övervåldet mot civila”.

– OIC fördömer den humana katastrofen som är ett brott mot alla muslimska och mänskliga värderingar, sa organisationen enligt nyhetsbyrån AFP.

– Jag är extremt oroad över att liv förloras samtidigt som jag talar, sa Navi Pillay i ett uttalande.

11.37

IRAN påverkas också av händelseutvecklingen i Nordafrika och Mellanöstern. Iranska säkerhetsstyrkor har gripit oppositionsledaren Mehdi Karroubis son. De slog till mot båda sönernas hem men den andre sonen befann sig på annat ställe. Säkerhetsstyrkorna beslagtog även böcker och dokument skriver Karroubi på sin hemsida. Irans båda oppositionsledare sitter i praktiken i husarrest sedan en tid tillbaka.

11.31

UD har i nuläget inga planer på att skicka ett flygplan för att hämta svenskar i Libyen. På sin hemsida skriver man att flygplatsen i Tripoli är överbelastad och UD råder svenskar i landet att stanna hemma och följa utvecklingen till dess att det finns bättre möjligheter att ta sig från Libyen. Bedömning kan komma att förändras under dagen, skriver UD.

10.58

Allt fler av Muammar Kadaffis tidigare bundsförvanter vänder honom ryggen. Det gäller bland annat Ali al Assawi, Libyens ambassadör i Indien.
– Jag har avgått sedan de började beskjuta befolkningen och dessutom använder sig regimen av utländska legosoldater för att skjuta våra landsmän, säger han.

Tv-bolaget al-Jazira lyckades under förmiddagen nå en av demonstranterna som kunde berätta att det varit lugnt i Tripoli under morgonen men att hon sett många döda och sårade under de senaste dagarna.

10.53

Vid 10-tiden hade ett trettiotal demonstranter samlats på Sergels torg för att senare gå vidare till Libyens ambassad. En talesperson för den libyska aktionskommittén i Sverige säger till TT att dagens demonstration ställer hårdare krav än demonstrationen som arrangerades i går.

– I går fick vi ambassaden att hala den libyska gröna flaggan, i dag vill vi att de hittar befrielseflaggan, säger han.

10.44

Tusentals egyptier väntar på att få passera gränsen från Libyen. Två egyptiska flygplan har anlänt till Tripoli för att evakuera egyptier, rapporterar AFP.

10.40

Oljebolaget Shell har evakuerat utlandsstationerade anställda och deras anhöriga från Libyen har evakuerats säger en taleskvinna till Reuters.

10.32

Norska gödselmedelsjätten Yara stänger sin anläggning i Libyen på grund av oron för ökande turbulens i landet som kan sätta de anställda i fara. En försiktighetsåtgärd, säger en talesman på Yara till nyhetsbyrån Reuters. Det är oklart om de tre utlänningar som är anställda vid fabriken ska evakueras.  

10.23

DUBAI:Ett hundratal personer tog sig in på Libyens konsulat i Dubai och förstörde porträtt av Muammar Kadaffi och krävde regimens fall rapporterar en av AFP:s fotografer på plats.

10.10

Kina uppmanar Libyen att garantera säkerheten för medborgarna sedan mer än tusen kinesiska byggnadsarbetare fick fly efter att beväpnade män attackerade deras arbetsplats tidigt i morse, rapporterar AFP.

09.59

Landningsbanan på flygplatsen i Benghazi har förstörts i våldsamheterna och inga flygplan kan landa där säger Egyptens utrikes minister enligt Reuters.

09.30

Arabförbundet, samarbetsorganisationen för de arabiska staterna, ska träffas senare i dag för att diskutera upproret i Libyen, säger en talesman för organisationen till nyhetsbyrån AFP. Mötet kommer att äga rum i Kairo vid 16.00 svensk tid, ungefär samtidigt som FN:s säkerhetsråd ska träffas i Libyen.

09.19

Gränsen till Libyen har förstärkts av Egypten med fler gränsvakter och gränsövergången vid al-Sallum öppnas för att släppa fram sjuka och skadade.

09.16

Den statliga libyska televisionen avfärdar anklagelserna om att säkerhetsstyrkor begår en massaker på regimkritiska demonstranter som ”lögner och rykten”.

Statlig libysk tv avfärdade på tisdagen anklagelserna om att säkerhetsstyrkor begår en massaker på regimkritiska demonstranter som "lögner och rykten". Det rapporterar TT.

Ekot direktrapporterar om Libyen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".