Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vinster från mineralboom går Afrika förbi

Publicerat tisdag 22 februari 2011 kl 08.30
"Kontrakten borde se annorlunda ut"
(2:39 min)
Guldgruva i Orkney, Sydafrika. Arkivfoto: Themba Hadebe/Scanpix.

I Afrika pågår just nu en enorm mineralboom, i spåren av den stora efterfrågan som drivs inte minst av Kina. Men vinsterna från fyndigheterna går just nu de afrikanska länderna förbi, på grund av de ofördelaktiga kontrakten med internationella bolag. Det säger Paul Jordan, sydafrikansk konsult i utvecklings- och mineralfrågor.

--  Kontrakten mellan de internationella gruvbolagen och de mineralrika länderna i Afrika bygger på en modell från 1980 och 1990-talen, när det var köparens marknad, säger Paul Jordan, utvecklingskonsult som arbetar med mineralfrågor.

Fattiga länder i Afrika fick tävla om att ge så förmånliga avtal som möjligt för att locka till sig bolagen.

I dag pågår istället en gigantisk mineralboom driven av efterfrågan i Asien, och kontrakten borde se helt annorlunda ut, enligt konsulten Paul Jordan.

Skatterna bolagen betalar borde vara högre, och nya rättigheter borde auktioneras ut offentligt, vilket skulle ge helt andra inkomster till de afrikanska länderna.

I dag är det i stället först på plan som gäller, och bolagen får ofta förmånliga prospekteringsavtal, fast de många gånger bara markerar ut redan kända fyndigheter, menar Paul Jordan.

I avtalen finns ofta också stabilitetsklausuler, som skrevs in när Afrika sågs som en extremt osäker plats att investera på.

De innebär att kontrakten är svåra att förhandla om i dag, vilket länder som Kongo och Liberia till exempel ändå försöker med. Paul Jordan har själv jobbat som konsult i liknande fall, och vet hur svårt det är.

– De afrikanska ländernas resurser och kapacitet går inte att jämföra med internationella bolagens, som kan ha hela staber av advokater för att bevisa sin rätt.

Men Afrikanska Unionen har nu antagit ett framtidsdokument för den afrikanska gruvindustrin, som ska leda fram till användbara verktyg för de afrikanska regeringarna när de skriver nya gruvkontrakt.

Men processen är långsam, och under tiden tar de internationella bolagen hem mycket stora vinster i den rådande mineralboomen.

På grund av den outvecklade industrin i de mineralrika afrikanska länderna tjänar de inte heller pengar på förädling, det mesta av mineralerna exporteras oförädlade, och inte heller på allt som behövs kring gruvindustrin, i underleverantörsledet, där i princip allt importeras.

– Om inte processen med bättre villkor skyndas på, riskerar det att inte bli mycket över till de afrikanska länderna, säger Paul Jordan, sydafrikansk konsult i utvecklings- och mineralfrågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".