Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Utlandsfödda nekas oftare sjukpenning

Uppdaterat onsdag 23 februari 2011 kl 11.14
Publicerat onsdag 23 februari 2011 kl 06.47
"Vi ska följa upp det"
(1:30 min)

Personer som är födda utomlands nekas sjukpenning oftare än svenskfödda. Det visar siffror från Försäkringskassan. Verksamhetsområdeschefen Magdalena Brasch utesluter inte att orsaken är diskriminering.

– Som de här siffrorna ser ut, så känner vi att vi måste titta närmare på bakgrunden till varför det ser ut som det gör, säger Magdalena Brasch.

Genomgående får utlandsfödda oftare nej från Försäkringskassan än svenskfödda. Det visar siffror från förra året som kassan tagit fram för tidningen Dagens Nyheter.

När det gäller sjukersättning, det som tidigare hette förtidspension, fick var tredje person född i Sverige nej på sin ansökan. Bland personer födda i Mellanöstern, Nordafrika och Turkiet fick dubbelt så många nej, alltså två av tre.

När det gäller vanlig sjukpenning får utlandsfödda också oftare nej.

Värst är det för dem som kommer från Turkiet, Mellanöstern och Nordafrika. 800 fick sin sjukpenning indragen förra året, vilket är fyra procent av dem som sökte.

Bland de svenskfödda fick bara 1,5 procent sin sjukpenning indragen.

En möjlig förklaring, säger Magdalena Brasch, är att regelverket gör det svårare för arbetslösa att få sjukpenning, och då drabbar det de utlandsfödda mer, eftersom de oftare är arbetslösa.

Men det kan också vara fråga om etnisk diskriminering, säger Magdalena Brasch.

– Det går inte att utesluta helt. Det här är något man måste jobba med aktivt hela tiden.

Vad tänker ni göra?

– Dels har vi ett regeringsuppdrag där vi ska redovisa hur vi säkerställer tillämpningen. Det ska redovisas i slutet av maj. Sedan ska vi följa upp det ytterligare i ett år, säger Magdalena Brasch på Försäkringskassan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".