Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bostadskreditnämnden varnar för boprisbubbla

Publicerat onsdag 23 februari 2011 kl 11.41
Hör en längre intervju med Bengt Hansson
(3:27 min)

Den kraftiga ökningen av bopriserna tillsammans med ökad skuldsättning har gjort att Sverige har en bostadsprisbubbla, hävdar statliga Bostadskreditnämnden. Främst i storstäderna kan priserna vara 20 procent högre än vad som är rimligt.

– Priserna är höga relativt de disponibla inkomsterna och relativt hyror. Framför allt den tydliga uppgång som vi har sett de senaste tio åren är i sig ett tydligt tecken på det, säger Bengt Hansson, analytiker på nämnden.

I centrala Stockholm kan bostadspriserna ofta ligga på omkring 60 000 kronor per kvadratmeter. Det är ett tydligt tecken på en bubbla i Sverige, menar Bostadskreditnämnden, som kom med en rapport i dag.

I och med det går Bostadskreditnämnden helt på tvärs mot många tunga ekonomer i Sverige.

– Vi vågar göra det eftersom vi tycker att vi har gjort en tydlig analys, men också att det är viktigt att signalera att det är ett problem här. Många människor drabbas när vi får den här korrigeringen. Sedan måste var och en göra sin egen bedömning, men man måste signalera att det är ett problem och en reell risk, säger Bengt Hansson.

En ung familj som går i husköpartankar i dag, vad tycker du att de ska göra?

– Man måste själv bedöma om man har pengar att köpa en bostad eller om man vill försöka hitta ett andrahandsboende.

Men tycker du att man ska vänta ett år?

– Det mest sannolika är att de är ungefär som i dag, men om vi ser tre-fyra år framåt i tiden så är sannolikheten väldigt stor för att de är lägre än i dag, säger Bengt Hansson.

Fråga

Fakta om bolånen

Sverige uppfyller alla kriterier för en snabb skuldtillväxt. Och det i sin tur är en bidragande faktor för en krasch på bostadsmarknaden, enligt Bostadskreditnämnden.

  • Vi har, även efter det att bolånetaket infördes, en hög belåningsgrad i nyutlåningen.
  • Vi har obegränsade ränteavdrag
  • Vi kan välja amorteringsfria lån.
  • De verkliga amorteringstiderna på nya svenska bostadslån är i dag omkring 100 år för villor och närmare 200 år för bostadsrätter.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".