Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Följ utvecklingen i Libyen - timme för timme

Uppdaterat onsdag 23 februari 2011 kl 22.29
Publicerat onsdag 23 februari 2011 kl 11.44
1 av 3
Flyende vid gränsen mellan Libyen och Egypten Salloums hamn Foto:Tarek Fawzy/Scanpix
2 av 3
Egyptier flyr från Libyen på onsdagen. Foto:Tarek Fawzy/Scanpix
3 av 3
En egyptier pustar ut efter att ha lämnat Libyen.Foto:Tarek Fawzy/Scanpix

Allt fler länder evakuerar sina medborgare från Libyen. Landet är nu delat i två delar där oppositionen kontrollerar den östra provinsen med näst största staden Benghazi. Situationen i Tripoli är kaotisk.


23:29

I sitt tal fördömde USA:s president Barack Obama den libyska regimens våld mot sig eget folk och sade att hans administration förbereder en rad åtgärder för att bemöta våldsanvändningen.

Obama har beslutat att skicka utrikesminister Hillary Clinton till Genève för att delta i diskussioner om våldet i Libyen.

Presidenten uttryckte också att högsta prioritet är att skydda amerikanska medborgare och att de bör lämna Libyen så fort som möjligt.

22:18

USA:s utrikesminister Hillary Clinton upprepade i kväll sitt fördömande av våldet i Libyen och varnade för att Kadaffi-regimen kommer att ställas till svars för sitt agerande.

– Vi ansluter oss till resten av världen och skickar ett tydligt budskap till den libyska regeringen att våldet är fullständigt oacceptabelt sade Clinton.

Hon sa också att USA håller nära förbindelser med sina samarbetspartners för att se över möjligheterna att få ett slut på våldsamheterna och försöka påverka Libyens regering.

Cirka 23:15 i kväll ska USA:s president Barack Obama uttala sig om situationen i Libyen.

21:34

Sju svenskar som arbetat i Libyen landade tidigare i kväll i Rom med ett plan från Tripoli, enligt UD. Resan hem för de sju svenskarna har samordnats via UD. Ett 25-tal svenskar finns kvar i Libyen.

-- De flesta vet vi var de är, men de är svåra att nå, säger Kent Öberg på UD:s presstjänst till TT.

20:03

USA:s president Barack Obama ska senare i kväll kommentera läget i Libyen.

Amerikanska UD säger i ett uttalande att en rad åtgärder övervägs som svar på den "våldsamma politiska krisen i Libyen",  bland annat sanktioner.

18:04

EU kräver att Libyen garanterar säkerheten för utlänningar i landet, skriver AFP.

16.50

Minst 640 människor har dödats i Libyen sen protesterna startade 14:e februari. Det säger internationella människorrättsfederationen i Paris.

16.47

Nya hot framförs av Kadaffiregimen via vice utrikesministern. Journalister som tagit sig in i Libyen utan tillstånd ser vi som fredlösa, säger ministern.

– Journalister som befinner sig olagligt i landet samarbetar med Al-Qaeda och de kommer att gripas om de inte överlämnar sig själva till myndigheterna, sa ministern Khaled Khaim.

Khaim sade att Libyen bara tillåtit journalister från CNN, Al Arabiya och arabiska BBC att ta sig in i landet

16.45

Enligt en BBC reporter i huvudstaden Tripoli är staden helt stängd. Få vågar gå ut på gatan och många hoppas på att soldater som hoppat av i östra Libyen ska komma och hjälpa dem.

Sms har skickats ut av regeringstjänstemän till offentliganställda att de bör återvända till sina jobb, men folk är för rädda för att lämna sina hem, enligt BBC:s reporter.

16.40

Det var Muammar Kadaffi själv, som gav order om Lockerbieattentatet då 270 personer omkom den 21 december 1988. Det säger Libyens avhoppade justitieminister Mustafa Mohamed Aboud Al Jeleil till Expressens reporter i Libyen. Pan Am flighten 103 exploderade i luften, 259 ombord dog, bland dem svenske diplomaten Bernt Carlsson. Ytterligare elva dödades på marken där planet slog ned i skottska Lockerbie.

–  Jag har bevis för att Khadaffi gav order om Lockerbie, säger Mustafa Mohamed Abud Al Jeleil till Expressen.

16.20

En fjärdedel av oljeproduktionen är avstängd. Libyen är Afrikas tredje största oljeproducent och situationen i landet har fått utländska oljebolag att lämna landet och råoljepriset har stigit.

Total, Repsol, Eni, BASF och österrikiska OMV har stängt helt eller begränsat sin produktion i landet. Normalt produceras 1,6 miljoner fat per dag i Libyen. Det är två procent av världsproduktionen.

16.09

Storbritannien kan komma att skicka militärplan och utan tillstånd evakuera britter i Libyen. Det säger utrikesminister William Hague. Helst vill Hague evakuera med vanligt flyg, vilket skulle vara mindre riskabelt, men han utesluter inte att det kommer krävas en militär insats.

15.47

Den näst största staden i Libyen Benghazi skulle bombas på order av Moammar Kadaffi, men piloterna vägrade utföra ordern, skriver en libysk nättidning.

Det var ett ryskbyggt Sukhoi 22 som kraschade nära Ajdabija, 16 mil väster om staden. Piloterna Abdessalam Attiyah al-Abdali och Ali Omar al-Kadhafi sköt ut sig och landade med fallskärm efter att ha vägrat bomba Benghazi, skriver tidningen.

15.32

EU-kommissionen är beredd att ge stöd för att hjälpa EU-medborgarna att lämna Libyen. Enligt EU-kommissionen finns det 10 000 EU-medborgare i Libyen.

15.20

UD, utrikesdepartementet, kommer att skicka personal till Libyen för att hjälpa svenskar att ta sig hem. Personal från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kommer också att skickas till Libyen i samma syfte. De svenskar som vill lämna landet uppmanas att bege sig till en uppsamlingsplats, som Ericsson Camp tillhandahåller mellan huvudstaden Tripoli och flygplatsen. Ett 30-tal svenskar tros befinna sig i Libyen.

15.00

Irans president Mahmoud Ahmadinejad har i statlig teve uttryckt sin upprördhet över förtrycket av det libyska folket och uppmanar Libyens ledare att respektera medborgarnas yttrandefrihet.

Iran skakades av folkliga protester i protest mot att Ahmadinejad blev omvald i juni 2009. Demonstranterna blev brutalt nedslagna, minst 30 människor dödades och tusentals iranier greps.

Men den islamiska republikens ledare har sen länge sett Libyens Moammar Kadaffi som en suspekt figur, som trots att han flitigt använder islams färg grönt (i fanan och i sin egen gröna bok) ligger långt från det som ledarna i Iran ser som en rättrogen islamisk linje.

13.20

EU:s valde ordförande Herman Van Rompuy fördömer det fruktansvärda våld som använts av libyska styrkor mot de som protesterar.

– Jag har sett hemska oacceptabla förbrytelser och dessa kan inte passera utan konsekvenser, sa Herman Van Rompuy. 

12.45

300  oljearbetare sitter fast i öknen i östra Libyen. Beväpnade bybor har stulit deras fordon och förnödenheter.

– Vi fruktar för våra liv, det är en mardröm, säger britten James Coyle till BBC radio från sitt läger i  Amalregionen.

I lägret finns britter, tyskar, österrikare, rumäner, pakistaner och bangladeshier, enligt Coyle.

--  Mat och vatten kanske bara räcker ytterligare en dag, säger Coyle.

12.35

Reaktionerna i det "befriade" Benghazi på Muammar Kadaffis tal var upprörda på tisdagkvällen. Men på onsdagen råder lugn i kuststaden.

– Den senaste veckan har varit lugn i Benghazi, säger Farhan Abou Moghtab, syrisk gästarbetare.

12.30

Italienska utrikesministern hävdar att minst 1 000 dödats under våldsamheterna i Libyen. Kadaffis desperata försök att behålla makten har delat landet och dödat tusentals, sa ministern.

12.25

En turkisk medborgare har dödats i Libyen. Den 27 årige mannen sköts ihjäl nära ett bygge utanför Tripoli. Turkiet har skickat fartyg, som evakuerat 3 000 från Libyen. 25 000 turkiska medborgare beräknas finnas i Libyen.

12.18

I Libyens andra största stad Benghazi är det lugnt sedan oppositionen tagit över kontrollen över staden. Vapen samlas in av oppositionens företrädare. Större delen av provinsen Cyrenaica kontrolleras nu av oppositionen.

Ekot direktrapporterar om Libyen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".