Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ensamkommande flyktingar ska få prövning direkt

Publicerat torsdag 24 februari 2011 kl 03.02
"Det system vi har håller inte"
(2:09 min)
Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix.

Migrationsverket ska börja pröva ensamkommande barns rätt att stanna direkt vid ankomsten till Sverige. Därmed kommer de fyra ankomstkommunerna att tvingas ta ett betydligt större ansvar än i dag.

Det handlar om Malmö, Sigtuna, Mölndal och Solna. Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson tror inte att de här kommunerna kommer att uppskatta det nya beskedet.

– De kommer nog att känna sig stressade, de kommer att känna att de får ta ett ansvar som inte de har bett om. Men om vi ska välja mellan barns rättigheter och den kommunala situationen så är det klart att vi måste välja barnens rättigheter varje gång, säger Dan Eliasson

De ensamma flyktingbarnen kommer ofta över Öresundsbron till Malmö, eller landar på någon av våra stora flygplatser och det är där som Migrationsverket har resurser att ta emot dem.

Tanken är att barnen sedan ska slussas vidare till någon annan kommunplacering och att det är där de också ska beviljas uppehållstillstånd, om de har rätt till det.

Men det kommer många fler barn till Sverige än regeringen hade räknat med och Migrationsverket har haft stora problem att placera ut barnen. Förra året kom det 2 400 barn ensamma till Sverige, de flesta pojkar i tonåren från Afghanistan och Somalia.

Läget har blivit akut, säger Dan Eliasson.

– Sedan kommunerna tog över ansvaret för ensamkommande barn 2006 så har ju antalet barn ökat med omkring 600 procent. Det innebär att det system vi har är utsatt för stora påfrestningar och det håller faktiskt inte just nu, säger Dan Eliasson.

Migrationsminister Tobias Billström är väl medveten om problemet och han har nyligen tillsatt en utredning som ska se över möjligheterna att tvinga fler kommuner att ta emot de här barnen. Men enligt Dan Eliasson finns det inte tid att vänta på vad utredaren kommer fram till.

I sin nya prognos som just lämnats till regeringen skriver därför Migrationsverket att något måste göras för de cirka 500 barn som just nu väntar i ankomstkommunerna, och om inget görs kommer de att bli fler.

– Det är ett dilemma mellan å en sidan barns rättigheter och å andra sidan ankomstkommunernas rättigheter. Vi skriver till regeringen att vi kommer att börja pröva barn i ankomstkommunerna om inte regeringen ger oss anvisningar att vi ska agera på något annat sätt, säger Dan Eliasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".