Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

S-organisationer lämnar förslag om partiledare

Publicerat torsdag 24 februari 2011 kl 07.12
Guteland vill se Mikael Damberg som ordförande
(1:55 min)

Socialdemokraternas jakt på partiledare går nu in i ett nytt skede. Under dagen ska partiets sidorganisationer träffa valberedningen. Ungdomsförbundet SSU har ingen gemensam kandidat men beslutade i går att det står var och en fritt att lansera. SSU:s ordförande Jytte Guteland berättar därför nu vem hon vill se som ny partiledare.

– Jag tycker att det är ett viktigt beslut att man ska få föra fram olika kandidater, ha sin egen favorit och vara öppen.

– Jag vill också vara öppen och jag vill se Mikael Damberg som ordförande eftersom jag tycker att han tydligt har visat att han förstår att det behövs en förändring och att den här slutna kulturen inte är lämplig.

– Till exempel var han den som gick ut på Facebook och visade att han ville fråga bredare om stöd och ha en mycket bättre dialog om Socialdemokraternas framtid.

Även sidoorganisationen Broderskapsrörelsen ska träffa valberedningen senare i dag.

Broderskaparna kräver att den nya socialdemokratiska partiledaren ska ha en hög utbildning och kunna föra sig på den internationella scenen.

Sedan måste en ny ledare göra upp med den föråldrade partistrukturen som råder. Kriterier som enligt en broderskapare Ekot talat med utesluter flera av namnen som nämns i spekulationerna.

Två namn som återkommer bland broderskaparna är Mikael Damberg och Lena Sommestad men förbundet har ännu inte tagit ställning.

S-kvinnorna tänker föra fram fem namn, och det blir fem kvinnor som en markering mot att förhandsspekulationerna i princip saknat kvinnonamn.

Även här nämns Lena Sommestad först, de andra fyra är Anna Johansson, Åsa Westerlund, Susanne Eberstein och Annika Nilsson.

Tagit ställning har också det socialdemokratiska studentförbundet. De står fast vid att deras kandidat är Lena Sommestad.

Magnus Nilsson, studentförbundets ordförande, kräver också att valberedningen lyssnar på vad sidoorganisationerna har att säga under dagen.

– Jag tar för givet att valberedningen och partiet lyssnar på vad vi tycker i den här frågorna om partiets framtid.

Varför tar ni det för givet?

– Eftersom vi är en del av rörelsen, precis som partidistrikten är en del av rörelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".