Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ekot direktrapporterar om Libyen 24 februari

Uppdaterat fredag 25 februari 2011 kl 03.15
Publicerat torsdag 24 februari 2011 kl 12.30
Hör hela talet
(21 min)
1 av 4
Många har samlats utanför Tripolis flyplats, där Europeiska länder evakuerar medborgare.
2 av 4
Demonstrationerna i staden Derna lockade många människor. Foto: Scanpix
3 av 4
Staden Derna ligger i östra delarna av Libyen. Foto: Scanpix
4 av 4
I staden Derna hölls demonstrationer under onsdagen. Scanpix

Muammar Kadaffi skyller oroligheterna i Libyen bland annat på drogpåverkade ungdomar och al-Qaida. Det sade han i ett tal idag. Det rapporteras också om strider i städer nära Tripoli och att Kadaffi förlorat makten över flera städer i landet.

03:15. FN:s säkerhetsråd kommer i dag att hålla ett formellt möte om krisen i Libyen och diktatorn Muammar Kaddafis vägran att upphöra med våldet mot demonstranter, säger diplomater.

FN-chefen Ban Ki-Moon ska tala inför rådet som diskuterar vägar att öka pressen mot Kaddafi.

USA:s president Barack Obama försöker skapa en samlad internationell front mot Kaddafi och ringde i går ledarna i Storbritannien och Frankrike för att diskutera möjliga åtgärder.

02:45. Regeringsmotståndarna i Libyen har tagit kontroll över staden Misrata, en hamnstad 20 mil öster om Tripoli, säger en invånare i staden i telefon till Reuters.

Demonstranterna firar på gatorna efter att ha drivit bort regeringens säkerhetsstyrkor, säger mannen till nyhetsbyrån.

Enligt honom cirkulerar det rykten om att regeringsstyrkor och legosoldater försöker omgruppera sig i stadens utkant för att göra nya attacker men beväpnade demonstranter söker igenom skogarna runt staden.

16.45. Ekots utsända Cecilia Uddén är på plats i Libyen i en stad som ligger omkring 14 mil från den egyptiska gränsen. Hon befinner sig på ett torg där det just nu sker små demonstrationer i fredlig anda och stämningen är vänlig säger hon.

– Människorna här välkomnar utländska journalister och det är som ett mini-Tahrirtorg här. Folket har tillverkat egna plakat där det dels står ”Nu är Libyen som är frihetens huvudstad på jorden” och dels där det står ”SOS – stoppa dödandet nu”.

Det råder en stark oro bland folket vad galningen Kadaffi, som de kallar honom, ska ställa till med nu.

Cecilia Uddén berättar om att hon får samma känsla bland demonstranterna som hon fick i Tunisien och Egypten – de är fredliga som endast är emot regimen.

– Vi har varit rädda i 42 år, nu ska vi störta Kadaffi, säger folket på torget.

På vägen möttes Cecilia Uddén av ungdomar som tagit över kontrollen över vägarna. De är glada och gör segertecken som blivit den nya hälsningen.

15.50. Minst tio människor har dödats och fler än tio har skadats i de hårda eldstriderna i al-Zawiya, enligt den libyska tidningen Quryna.

15.22. Muammar Kadaffi håller tal via telefon i statstelevisionen i Libyen. Han uppmanar folk att hålla sig inne och förmanar dem på olika sätt.

– Ni ska inte bära vapen och springa runt på gatorna, sade han bland annat i talet.

Han ger bland annat drogade ungdomar och Usama bin Laden skulden för oroligheterna.

– Människor med hjärna ska inte ta del i dessa protester, sade Kadaffi.

– Det här är nonsens, skam över er.

– De som har tagit era barn från er och gett dem hallucinogena droger, de har startat en kampanj mot era barn och uppmanar dem att inte lyssna på sina föräldrar, sade Kadaffi hävdade att al-Qaida ligger bakom upproret i landet.

Kaddafi hävdade att han inte har mandat att genomdriva regler och lagar.

-- Jag har lämnat över makten till er, ni borde ta ert ansvar, sade han.

14.54. Ett stort antal människor har blivit skjutna i al-Zawiya, enligt ett vittne som tv-kanalen al-Jazira talat med.

– Vi stod på ett torg i staden. På morgonen kom ungefär 35 militärfordon, berättar vittnet.

Han säger att soldaterna på bilarna öppnade eld. Många personer har dött och skadats, enligt honom som säger att flera hundra personer kan ha skjutits.

Striderna avstannade under ett tag, men återupptogs senare.

14.48. Tyska flygbolaget Lufthansa och italienska Alitalia har ställt in sina reguljära flygningar till Tripoli. Lufthansas flygningar återupptas tidigast på måndag, meddelar en talesman till AFP.

14.36. Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen säger att att organisationen inte har för avsikt att ingripa i Libyen.

14.15. Strider mellan Kadaffitrogna och motståndare pågår i staden al-Zawiya uppger vittnen för Reuters. Två personer som kom till Tunisien efter att ha rest genom staden säger att personer i civila kläder springer på gatorna med vapen, och att skottlossning hördes. al-Zawiya ligger några mil utanför Tripoli och tidigare i dag sades det att Kadaffi ska hålla tal där under dagen.

14.08. Flera europeiska länder uppger att de stöder idén om att skicka en internationell styrka till Libyen för att undersöka bland annat om bland annat brott mot mänskligheten begåtts, rapporterar Reuters.

13.19. Över 30 000 egyptier och tunisier har flytt från Libyen under veckan. Det uppger FN:s organ för migration IOM, enligt AFP. 

IOM uppges stå redo vid gränserna för att hjälpa ytterligare tiotusentals som väntas lämna landet.

12.47. En universitetslektor i staden Al Bayda säger på telefon till TT att det har varit en konferens om hur man ska kunna hålla ordning i staden, som tagits över av de protesterande. Konferensen leddes av den före detta justitieministern som nu kräver regimens avgång.

Lektorn säger till TT att de stora problemen finns i Tripoli men att det även i fritagna områden är ont om mat och mediciner.

– Vi försöker samla folket för att få alla att göra vad de kan, vi ber apotekare att hålla öppet och bagare att baka bröd. Alla har sin roll och vi är alla enade. Det finns ingen skillnad på öst och väst, säger lektorn till TT.

12.35. Muammar Kaddafi ska hålla ett nytt tal inom kort, enligt den libyska statstelevisionen. Enligt kanalen ska Kaddafi tala till invånarna i staden al-Zawiya, fem mil väster om Tripoli.

Samtidigt kommer rapporter om att regimtrogna styrkor angripit demonstranter i staden Misrata. Flera personer ska ha dödats, uppger vittnen för Reuters.

12.30. Under dagen möts EU:s migrationsministrar i Bryssel för att diskutera hur EU ska förbereda sig för en eventuell flyktingström från Libyen och Nordafrika.

Ekot direktrapporterar om Libyen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".