Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oljepriset fortsätter stiga

Publicerat torsdag 24 februari 2011 kl 16.42
Förväntningarna är 120 dollar per fat
(2:14 min)
Oljepriserna stiger efter oroligheterna i Mellanöstern och Nordafrika. Foto: Scanpix.

Priset på råolja fortsätter att stiga även i dag, som en följd av den osäkra situationen i de oljeproducerande arabiska länderna i Nordafrika, och främst i Libyen. Men prisuppgången beräknas få endast begränsad effekt på konjunkturen.

Det gäller att hålla huvudet kallt även om det hettar till i råoljebranschen. Priset på råolja fortsätter visserligen att stiga och på förmiddagen var priset på brentoljan uppe i över 119 dollar per fat. Men under den senare handeln föll priset tillbaka och ligger nu runt till 113 dollar fatet.

Prisnivån nu tangerar priset från i augusti 2008, men med skillnaden att då var priset på väg ner från rekordnivån över 147 dollar i juli - två motsatta rörelser alltså.

Det finns förväntningar i marknaden att 120 dollar per fat är nästa nivå.

Det är oroligheterna i Libyen och Nordafrika och risken för brist på råolja som skapar osäkerhet i marknaden och pressar upp priset. Den libyska råoljeexporten beräknas ha fallit med mellan 25 och 50 procent de senaste dagarna, från 1,6 miljoner fat normalt, enligt IEA.

Men det finns löften från andra oljeproducerande arabländer att marknaden ska kompenseras för bortfallet. Och då finns osäkerheten kvar endast som grund för spekulation i oljepriset, vilket i sig medverkar till uppgången.

Prisuppgången på råoljan beräknas dock få bara begränsad effekt på den globala och svenska konjunkturen. Det är den bedömning som görs nu av omvälvningarna i de oljeproducerande arabländerna i Nordafrika.

Flera argument talar för det. Handelsmässigt är länderna av mindre betydelse. Det finns tillräckligt ledig kapacitet i oljeproduktionen inom OPEC för att motverka en ytterligare uppgång i råoljepriset.

Dessutom så har faktiskt oljepriset ökat kraftigt redan före oroligheterna i Nordafrika och gjort både drivmedel och livsmedel dyrare.

Slutligen funderar analytikerna på hur högt oljepris som världsekonomin egentligen tål. Smärtgränsen är i alla fall inte nådd än. Sommaren 2008 toppade priset på över 147 dollar per fat. Därefter föll priset brant ner till 30 dollar när finanskraschen slog till.

Och en annan beräkning gör gällande att prisrelationen mellan ett fat olja och ett kilo guld är detsamma nu som efter den första riktiga oljechocken, 1973.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".