Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ankomstkommuner för flyktingbarn kritiserar Migrationsverket

Publicerat torsdag 24 februari 2011 kl 19.49
"Hål i huvudet"
(2:01 min)
Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix.

Sveriges fyra ankomstkommuner för flyktingar reagerar i dag kraftigt på Migrationsverkets beslut att låta fler ensamma flyktingbarn stanna i den första kommun de kommer till.

Enligt Migrationsverket är förändringen nödvändig eftersom inte tillräckligt många kommuner är beredda att ta emot barnen.

Katrin Stjernfeldt Jammeh är Socialdemokratiskt kommunalråd i Malmö, som tar emot flest ensamkommande flyktingbarn.

– Det är en snudd på omöjlig situation att göra det här tillräckligt bra. Jag känner frustration över att det inte finns någon framförhållning och att man inte har lyssnat på de kommuner som slagit larm och sagt att det här inte fungerar. Att det här är dåligt ur ett barnperspektiv.

De ensamma flyktingbarnen kommer ofta över Öresundsbron till Malmö. Andra landar på någon av våra stora flygplatser. Därför har Malmö tillsammans med Mölndal, Sigtuna och Solna blivit så kallade ankomstkommuner.

Tanken är att barnen därifrån ska slussas vidare till någon annan kommunplacering och att det är där de ska beviljas uppehållstillstånd, om de har rätt till det.

Men Migrationsverket har haft stora problem att placera ut de 2 400 barn som kom förra året. Därför skriver verket i sin senaste prognos till regeringen att barnen måste få sin sak prövad direkt, så att inte barnen ska behöva vänta för länge på besked om sin framtid, även om det innebär att de fyra ankomstkommunerna får ett större ansvar än det var tänkt från början.

Migrationsminister Tobias Billström vill inte öppet kritisera Migrationsverket för det här beslutet, men han säger att det inte alls är säkert att den snabba behandlingen blir till barnens bästa.

– Barns bästa kan aldrig bara handla om att det ska vara en snabb prövning. Det handlar också om att få ett gott mottagande. Det tycker jag att Migrationsverket ska ta med sig när man tittar på de här frågorna, säger Billström.

Migrationsverket tänker genomföra den här förändringen om inte regeringen uttryckligen förbjuder det. I de fyra ankomstkommunerna är man i dag oroliga för framtiden och mycket kritiska till Migrationsverkets beslut. Pehr Granfalk är Moderat kommunalråd i Solna.

– Sedan 1996 har vi tagit emot tusen ensamkommande flyktingbarn. Att då säga att om vi inte hittar några andra kommuner så får de stanna i Solna, det är helt hål i huvudet, säger Pehr Granfalk, Moderat kommunalråd i Solna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".