Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ekot direktrapporterar om Libyen den 25 februari

Uppdaterat fredag 25 februari 2011 kl 22.34
Publicerat fredag 25 februari 2011 kl 09.21
1 av 7
2 av 7
Egyptiska män på gränsen mellan Libyen och Tunisien, bara några av dem tusentals som nu flyr Kadaffiregimen. Foto: Scanpix
3 av 7
4 av 7
5 av 7
6 av 7
Klicka för karta - Libyen
7 av 7
Klicka för grafik - revolten i arabvärlden

Flera diplomater, Libyens riksåklagare och polis och militär har under dagen lämnat sina uppdrag och anslutit sig till demonstranterna. Fortsatta demonstrationer väntas i bland annat Tripoli.

22.45

Muammar Kadaffis son, Saif al-Islam Kadaffi, säger till utländska journalister i Tripoli att han hoppas att en vapenvila kan förhandlas fram i västra Libyen under lördagen. Det rapporterar Reuters. 

- Vi har att göra med terrorister. Armén bestämde sig för att inte attackera terroristerna och att ge förhandlingar en chans, säger Saif al-Islam Kadaffi om läget i städerna Misrata och Zawiya i västra Libyen.

22.32

FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon uppmanar säkerhetsrådet att agera snabbt, bland annat med sanktioner, för att tvinga fram ett slut på våldet i Libyen.

I ett utkast till resolution från säkerhetsrådet heter det att våldet i Libyen "kan vara brott mot mänskligheten" och att landet kan komma att dras inför Internationella brottmålsdomstolen i Haag.

21.29

USA bryter de diplomatiska förbindelserna med Libyen och planerar för sanktioner mot landet.

En talesman för Vita huset säger att förtroendet för Kadaffi reducerats till noll och att arbetet med att snabbt införa sanktioner mot Libyen nu intensifieras.

21.15

Sexton svenskar har under kvällen flugits ut från Tripoli med ett italienskt plan med destination Rom, enligt svenska UD.

De kommer att sättas i kontakt med den svenska ambassaden i Rom ifall de behöver vidare assistans därifrån.

20.07

Libyens ambassadör i Lissabon, Portugal, sällar sig till den skara som vänder Kadaffi ryggen. Ambassadören hoppar av sitt uppdrag, enligt ett uttalande som AFP läst, och kallar Kadaffis regim "fascistisk, tyrannisk och orättvis".

19.18

Tusentals människor har dödats i Libyen under de senaste dagarna i samband med att Muammar Kadaffi har försökt slå ned sina motståndare. Det uppgav Libyens biträdande FN:s ambassadör i dag. 

Han gjorde sitt uttalande inför FN:s säkerhetsråds möte om Libyenkrisen i kväll, svensk tid.    

19.00

Libyens allmänne åklagare Abdul-Rahman al-Abbar uppgav på fredagen att han hoppar av och ansluter sig till de regimkritiska demonstranterna.

- Jag tillkännager att jag säger upp mig från mitt ämbete som allmän åklagare i Libyen och ansluter mig till det libyska folkets vilja, representerad av de ungas 17 februari-revolution, sade han till tv-stationen Al Arabiya.

18.56

Tre städer omkring 15 mil sydväst från Tripoli är inte längre under Muammar Kadaffis kontroll, rapporterar nyhetsbyrån Reuter.

Invånarna i städerna uppges ha börjat organisera sig själva och upprätta lokala kommittéer.

Området är ett starkt fäste för den etniska berbiska minoriteten 

18.27

Muammar Kadaffi sa också att han kommer att tömma landets vapenlager "när det är nödvändigt" för att beväpna det libyska folket mot "fienden".

18.17

Den libyske ledaren Muammar Kadaffi har ikväll återigen hållit ett tal. I talet uppmanade han sina anhängare att skydda Libyen och landets oljeintressen. Iklädd en vinterjacka och skinnmössa höll han sitt tal vid Gröna torget i huvudstaden Tripoli.

-Gör er redo att slåss för Libyen, gör er redo att slåss för er värdighet och för oljan, sa han bland annat.

18.03

USA överväger att stänga sin ambassad i Tripoli, uppger amerikanska talesmän.

18.01

FN:s råd för mänskliga rättigheter inleder en utredning om våldshandlingarna i Libyen. Rådet rekommenderar också att Libyen utesluts från FN-organet.

17.30

I dag sa Frankrikes president Nicolas Sarkozy att Kadaffi måste avgå och varnade för bland annat sanktioner. Det sa han vid en presskonferens i Turkiet.

15.15

Bara några veckor efter att förra regimen i Tunisien tvingades bort krävde omkring 100 000 tunisier på fredagen övergångsregeringens avgång i en ny protest. 

15.10

Storbritannien trycker på för att förmå FN att vidta åtgärder mot den libyska regimen. Det handlar om frysta tillgångar, reseförbud och sanktioner enligt premiärminister David Cameron. Han vill sända en varning till den libyska regimen för det "fruktansvärda och oacceptabla" våld som riktas mot demonstranter.

Storbritannien gör påtryckningar om "allt vi kan göra för att hålla de där människorna ansvariga" sade Cameron i ett uttalande. Enligt Cameron kan det bli aktuellt att utreda om brott mot mänskligheten eller krigsbrott begåtts.

14.58

Minst fem personer har dödats av libyska säkerhetsstyrkor i samband med demonstrationer i en stadsdel i västra Tripoli, uppger invånare för nyhetsbyrån Reuters.

14.47

En chartrad färja med omkring 300 amerikanska medborgare har lämnat Libyen och är på väg mot Malta.  

14.25

Enligt Al jazeera har två personer dödats och flera andra skadats i olika områden i Tripoli under fredagen.

13.59

Boende i Tripoli uppger för Reuters att säkerhetsstyrkor har skjutit mot demonstranter i Tripolis västra förorter.

13.55

Muammar Kadaffis son Seif al-Islam Kadaffi har i en intervju i turkisk tv sagt att hans familj kommer ”leva och dö i Libyen ” och att de inte kommer tillåta ”ett gäng terrorister” ta kontroll över landet, det skriver AP. 

13.43

Turkiet har tagit hem ytterligare några hundra av sina medborgare från Libyen. Totalt har 8 360 turkar lämnat Libyen under veckan, enligt AFP. Innan demonstrationerna började vistades 25 000 turkar i Libyen, de flesta av dem arbetade på byggföretag i landet.

13.16

Libyens ambassadör i Frankrike lämnar sitt uppdrag, uppger diplomatiska källor för Reuters.

13.03

Polis och militär i den libyska kuststaden Ajdabiya har gått över till demonstranternas sida och slåss nu mot Kaddafi. Polischef Hafiz Abdul-Rahim gick ut med tillkännagivandet i tv-kanalen al-Jazira.

Även Libyens riksåklagare Abdul-Rahman al-Abbar går över till revolutionärernas sida, enligt tv-kanalen al-Arabiyya liksom general Shuaib Ibrahim al-Akouki, i ett meddelande till armén.

12.54

Storbritanniens regering vill att FN utfärdar sanktioner mot Libyen. Premiärminister David Cameron sade på fredagen att FN borde införa reseförbud och frysa tillgångar. Han kallar den libyska regimens våld mot demonstranterna för skrämmande och oacceptabelt. Det uppger Reuters.

12.43

I Tunisiens huvudstad Tunis har tusentals människor samlats för att protestera mot Muammar Kadaffi agerande i Libyen, uppger Reuters.

I Jordanien, Jemen och Bahrain pågick också fredagsprotester. Vid Pärlmonumentet i Bahrains huvudstad Manama kallade demonstranter till ett massmöte mot kungastyret.

12.31

EU-länderna förbereder sig för att delta i en flygförbudszon över Libyen för att straffa Muammar Kadaffi regim. Förutsättningen är att FN godkänner åtgärden, säger en EU-diplomat på ett informellt försvarsministermöte i Ungern till AFP.

Italien förbereder dessutom en "militär operation" för att rädda ett antal italienska medborgare i Libyen som har slut på mat och förnödenheter, säger försvarsminister Ignazio La Russia.

EU:s försvarsministrar träffade Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen i Ungern för att diskutera evakuering av utlänningar som finns kvar i Libyen. Rasmussen uteslöt inte att Nato kan komma att delta i flygförbudszonen, om FN ger sitt mandat.  

10:55

Det råder fullt kaos på flygplatsen i Tripoli, meddelar chefen för det finska resebolaget Starlight Tours till nyhetsbyrån FNB. Enligt resebolagets vd Timo Saressalo har omkring 5 000 människor slagit läger på platsen och det saknas mat, vatten och tillgång till toaletter.

10:43

När FN:s råd för mänskliga rättigheter öppnade sitt specialinsatta möte sade FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, att tusentals personer kan ha dödats eller skadats i Libyen. Hon sade också att det våldsamma ingripandet mot fredliga demonstranter i Libyen eskalerar oroväckande och att det internationella samfundet måste ena sig i ett födömande av förtrycket. 

10:08

EU:s utrikeschef Catherine Ashton meddelar att det är dags för EU att överväga "begränsande åtgärder" gentemot Libyen. Det kan handla om reseförbud och frysning av tillgångar.

10:02

UD bokat platser på ett italienskt plan som ska avgå från Tripoli på fredagseftermiddagen för svenskar som vill ta sig ut ur landet. Under torsdagen uppmanade UD svenska medborgare att ta sig till Sveriges generalkonsulat vid Ericssons huvudkontor i Tripoli senast kl 09 på fredagsmorgonen för att sedan gemensamt åka i en konvoj till flygplatsen. Vid 10-tiden på fredagen hade ännu inga svenskar kommit dit, berättar personal vid konsulatet som Ekot talat med. Enligt UD finns det cirka 40 svenska medborgare i Libyen.

09:25

Frankrike och Storbritannien kommer att be FN införa ekonomiska sanktioner och stopp för försäljning av vapen till Libyen. Dessutom vill man att libyska ledare ska åtalas för brott mot mänskligheten av den internationella brottmålsdomstolen ICC.

Senare i dag ska säkerhetsrådet mötas för att diskutera det fransk-engelska förslaget.

9:22

Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen kallar Natorådet till ett extrainsatt möte under fredagseftermiddagen för att diskutera läget i Libyen.

09:21

Den libyska regeringen försöker nu dämpa protesterna i landet genom att lova att höja löner för vissa offentligt anställda, öka matsubventionerna och ge ett extra ekonomiskt tillägg motsvarande 400 dollar för familjer. Det rapporterar den statliga libyska tv:n.

Ekot direktrapporterar om Libyen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".