Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Samebyar kan öppnas även för samer utan renar

Publicerat fredag 25 februari 2011 kl 16.06
"Jag tycker att det är ett bra förslag"
(1:20 min)
1 av 2
2 av 2
Pia-Maria Holmgren. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio

Samebyarna kan vara på väg att öppnas upp för alla med samiskt ursprung. I dag måste en same äga renar för att exempelvis få rätt att använda samebyns marker för jakt och fiske.

Frågan har diskuterats under flera års tid men först nu finns ett första utkast till hur lagen skulle kunna ändras i mer demokratisk riktning. Pia-Maria Holmgren i Luleå längtar efter en förändring.

– Jag tycker att det är ett bra förslag. Just att jag och mina barn kan känna att vi kan vistas där.

Nu är det här ett förslag som det arbetas på, men om det skulle bli verklighet skulle du försöka bli medlem då?
– Ja, det skulle jag, säger Pia-Maria Holmgren.

De flesta i Marias släkt i norra Norrbotten är och har varit renskötare. Själv har hon inga renar, vilket gör att hon inte kan vara medlem i sin släkts sameby. Hon får därför inte samma rätt till att fiska och jaga.

Majoriteten av den samiska befolkningen i Sverige, som grovt uppskattas till 20 000, är inte renskötare och har därför inte heller samma rättigheter som landets omkring 4 000 samebymedlemmar har.

I ett liknande regeringsförslag för några år sedan om att samebyarna skulle öppnas upp för alla samer skulle de nya medlemmarna ha fortsatta begränsningar och inga jakt- och fiskerättigheter, som i det här förslaget.

Slutligen är det upp till regering och riksdag att besluta om ett eventuellt ny demokratisk ordning inom landets 51 samebyar.

I det nya förslaget från sametinget finns fortfarande begränsningen att bara samer med renar ska ha rösträtt i frågor som rör samebyns rennäring.

– Det tycker jag är alldeles rätt. Det är de som vet hur förhållandena är i renskötseln och det är de som ska ta de besluten, säger Pia-Maria Holmgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".