Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Övergrepp mot barn

Svenska katolska kyrkan bekräftar sexövergrepp

Uppdaterat lördag 26 februari 2011 kl 17.00
Publicerat lördag 26 februari 2011 kl 14.41
Svenska katolska kyrkan bekräftar sexövergrepp
(1:46 min)
Övergreppen är fruktansvärda och vi vill ge de drabbade upprättelse, säger biskop Anders Arborelius

Katolska kyrkan i Sverige bekräftar att tre präster utsatt barn för sexbrott mellan 1940 och 1970. En av dem förgrep sig på två pojkar, i ett annat fall pågick övergreppen mot en flicka i upp till fyra år, i samband med att hon biktade sig.

Den tredje prästen förgrep sig på två systrar och hade samtidigt en relation med mamman.

Uppgifterna framkommer i den interna utredning som gjorts, enligt Katolska biskopsämbetet.

– Att förgripa sig på en minderårig är ett fruktansvärt brott som vållar ett livslångt lidande. För mig finns det ingen preskriptionstid för övergrepp mot barn, kommenterar Anders Arborelius, biskop i Stockholms katolska stift.

– Katolska kyrkan kan aldrig gottgöra de drabbade, men vi vill med denna utredning ge de drabbade den upprättelse de förtjänar, säger han.

En av de aktuella prästerna har avlidit, i ett annat fall är det oklart vilken präst det handlar om.

I det tredje fallet hävdar kyrkan att kvinnan som anmält valt att inte gå vidare med sin anmälan. Det var hon som kontaktade biskopen Anders Arborelius redan 2003, men det blev ingen utredning då.

– I det här fallet har biskop Anders uttryckt att det är ett missförstånd. Han uppfattade det inte som att det var en anmälan som han skulle gå vidare med.

Prästen som kvinnans fall handlar om lever fortfarande, men har inte jobbat som präst sen mitten på 1990-talet.

En fjärde anmälan, om grova våldtäkter under rituella former och med flera förövare, har kyrkan avvisat som orimlig.

Anmälningarna kom in i samband med att ett stort antal tidigare nertystade övergrepp kom upp till ytan runt om i Europa.

De senaste övergreppen hände på ett ungdomsläger på 60-talet och därför är brotten nu är preskriberade, både enligt den världsliga och kyrkliga rätten, säger Katolska kyrkans talesman Fredrik Emanuelson.

– I och med att de rent juridiskt sett, både civilrättsligt och i kyrkan är preskriberade, så blir det inte en juridisk process där det är fråga om skadestånd, säger Fredrik Emanuelson.

Efter att kyrkans utredning nu är klar blir det alltså inga straff och inga skadestånd. Men Fredrik Emanuelson lovar att om det kommer upp fler fall av sexövergrepp mot barn, som inte är preskriberade, så kommer de att polisanmälas.

– När det kommer in en anmälan om övergrepp, så blir det en automatisk polisanmälan om det ligger i nutid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".