Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
LIBYEN

"Många allvarligt skadade i väst"

Uppdaterat lördag 26 februari 2011 kl 20.40
Publicerat lördag 26 februari 2011 kl 16.46
Kinesiska medborgare evakueras från Libyen och förs till Malta. Foto: Gregorio Borgia/Scanpix

I Libyen har många människor i dag skadats allvarligt i ett kustområde i västra delen av landet, när säkerhetsstyrkor öppnade eld mot demonstranter, enligt libyska tidningen Quryna. Och nu skyndar regeringar runt om i världen att evakuera sina medborgare från Libyen.

– Vi räknar med att det finns omkring 50 svenskar kvar i Libyen.

Vad är det stora problemet?

- Det stora problemet är att få kontakt med alla. Transportfrågan är inget problem. Det finns platser ut ur landet, både med båt och flyg.

Finns det några svenskar som ni inte har några uppgifter om alls?

– Det vet vi inte.

Ni måste veta om det finns några ni inte har kontakt med?

– Ja det finns några som vi inte har kontakt med, som vi inte når. Vi försöker själva och vi försöker via anhöriga i Sverige. 

Det kom uppgifter idag om att några svenskar inte fick åka hem igår för att de inte hade passen i ordning, vad hände?

– Det var en grupp som var ute på flygplatsen igår som hade problem med sina pass. Det har vi nu åtgärdat och vi räknar med att de ska kunna åka under morgondagen, säger Cecilia Julin, UD. 

Det brådskar alltmer med evakueringarna i takt med att våldet blir allt värre.

Enligt uppgifter från diplomater har cirka 2000 människor nu dödats i Libyen sedan upproret startade.

I dag meddelade Storbritannien och Canada att de stänger sina ambassader i landet och flyger hem all diplomatisk personal.

Det är inte bara Sverige som har problem med evakueringen.

Den största utmaningen står många asiatiska länder för. 30 000 kineser bedöms ha befunnit sig i Libyen, cirka 16 000 av dessa har nu evakuerats. Den kinesiska evakueringsinsatsen bedöms däremot ha varit en av de mest effektiva, medan EU:s insats, trots den geografiska närheten, präglats av brist på samordning.

Samtidigt har Indien bara lyckats få ut ett par tusen av de totalt 18 000 indierna som befann sig i Libyen och för Bangladesh är läget ännu svårare.

Hela 50 000 bangladeshier bedöms finnas i Libyen och landet har än så länge bara lyckats evakuera cirka femtonhundra.

I Bangladesh stiger nu oron bland de anhöriga, tusentals personer demonstrerade idag och blockerade en motorväg och krävde att regeringen gör mer för att evakuera landets medborgare ut ur Libyen.

I övriga länder i Mellanösterns så har läget idag på de flesta håll varit betydligt lugnare än igår, då stora demonstrationer hölls ibland annat Egypten, Tunisien, Jemen och Bahrain.

I Bahrain hölls även idag en demonstration, som samlade flera tusen personer, men den var ändå klart mindre än gårdagens.  

Det sunnimuslimska kungahuset i Bahrain står under hårt tryck från den shiamuslimska majoriteten av befolkningen.

För att blidka folkets vrede har landets regering meddelat att flera shiamuslimska oppositionella som är dömda för terrorism ska släppas ur fängelset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".