Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
LIBYEN

EKOTS DIREKTRAPPORTERING 27 FEBRUARI

Uppdaterat söndag 27 februari 2011 kl 19.35
Publicerat söndag 27 februari 2011 kl 09.23
1 av 4
Kvinna visar sitt stöd till Kadaffi. Foto: Ben Curtis/Scanpix.
2 av 4
Indiska byggarbetare som evakuerats från Libyen. Foto: Manish Swarup/Scanpix.
3 av 4
Begravning av en man som ska ha dödats av Kadaffis styrkor i fredags. Foto:Ben Curtis/Scanpix.
4 av 4
Blockerad gata i Tripoli, fotograferad genom en bilruta.Foto: Ben Curtis/Scanpix.

Libyens ledare Muammar Kadaffi upprepade i dag att han tänker sitta kvar. Det sa han i en intervju i serbisk tv från sitt kontor i huvudstaden Tripoli. Att det är så oroligt i Libyen fortsätter han att skylla på utlänningar och terrornätverket al Qaida.

Ekot följer händelseutvecklingen minut för minut i Libyen och i flera av länderna runt omkring.

19.33

Beji Caid Sebsi har utsetts till ny premiärminister i Tunisien, rapporterar Reuters. Han efterträder Mohamed Ghannouchi som tidigare i dag meddelade sin avgång. Sebsi har tidigare varit tunisisk utrikesminister.

19.01

Libyens ledare Muammar Kadaffi upprepade i dag att han tänker sitta kvar. Det sa han i en intervju i serbisk tv från sitt kontor i huvudstaden Tripoli.

Att det är så oroligt i Libyen fortsätter han att skylla på utlänningar och terrornätverket al Qaida. Kadaffi fördömer också att FN:s säkerhetsråd har beslutat att införa sanktioner mot honom.

17.57

Frankrikes utrikesminister Michele Alliot-Marie tvingas avgå till följd av sina nära kontakter med Ben Ali-regimen i Tunisien.

Hon har kritiserats hårt för sina och familjens relationer till den tunisiska regimen under den nu störtade Ben Ali. Bland annat gällde kritiken hennes erbjudande om fransk polishjälp till Ben Ali under demonstrationerna, som ledde till att han avgick.

Ny utrikesminister blir försvarsminister Alain Juppé, säger en fransk regeringskälla till nyhetsbyrån Reuters.

17.19

De sju svenskar som tidigare idag lämnade flygplatsen i Tripoli i Libyen och sen mellanlandade i Paris har nu nått Sverige.

Inga uppgifter finns ännu om att den åttonde svensken som väntar på att lämna Tripoli med flyg verkligen har gjort det. 26 svenskar som vill lämna Libyen är fortfarande kvar i landet, enligt utrikesdepartementet.

16.54

I Libyen har ett nationellt råd bildats av oppositionen i staden Benghazi i östra Libyen och det pågår nu diskussioner för att bestämma rådets sammansättning och funktioner.

Samtidigt fortsätter diktatorn Kadaffi att tappa allt mer makt. Sedan tidigare har hans regim förlorat kontrollen över landets östra delar och nu faller även fler områden och städer längre västerut, närmare huvudstaden Tripoli, i oppositionens händer.

16.07

Tunisiens premiärminister Mohamed Ghannouchi meddelade i dag att han avgår. Han har lett den övergångsregering som tog makten efter att diktatorn Ben Ali störtades.

Men Ghannouci var premiärminister även när Ben Ali styrde och många har anklagat honom för att fortfarande stå den före detta diktatorn för nära.

De senaste tre dagarna har det hållits stora demonstrationer i Tunisien med krav på hans avgång.

I dag ska tre människor ha dödats i sammandrabbningar mellan demonstranter och polis.

– Jag flyr inte min ansvar. Det här är för att öppna vägen för en ny premiärminister, sade Ghannouchi på en presskonferens i Tunis.

– Den här avgången kommer att tjäna Tunisien, revolutionen och Tunisiens framtid, sade han.

Ghannouchi underströk att planen att hålla val senast i mitten av juli ligger fast.

15.57

I Libanon demonstrerade hundratals människor idag i huvudstaden Beirut mot landets politiska system. Protesterna startade efter ett upprop på Facebook på internet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

De flesta demonstranter var unga och de skanderade att revolutionen är överallt och att det nu är Libanons tur. Och att de nu vill se ett slut på blandningen mellan religiöst och politiskt styre i landet.

15.09

Irans två främsta oppositionsledare Mir Hossein Mousavi och Mehdi Karroubi, som i praktiken suttit i husarrest i två veckor, ska nu ha förflyttats från sina hem.

"En initierad källa" säger till en människorättsgrupp att Mousavi och Karroubi tillsammans med sina fruar har blivit förda till en hemlig plats utanför Teheran.

De placerades först i husarrest inför demonstrationsdagen den 14 februari. I lördags utlyste de genom sina hemsidor en ny protestdag på tisdag.

14:30

Egyptens tidigare så fruktade inrikesminister Habib al-Adly kommer att ställas inför rätta för misstänkt penningtvätt den 5 mars, uppgav juridiska källor i dag. Han är den förste i den avsatte presidenten Hosni Mubaraks regim som utsätts för rättslig prövning.

Exministern greps den 17 februari tillsammans med turistministern Zoheir Garranah och stålmagnaten Ahmed Ezz, som satt i ledningen för Mubaraks maktparti NDP.

14:10

I Saudiarabien kräver över hundra akademiker, aktivister och affärsmän i ett gemensamt uttalande omfattande politiska reformer. De vill bland annat ha en "konstitutionella monarki".

Uttalandet publicerades på söndagen på Internet, men en av undertecknarna sade att kraven i ett senare skede ska överlämnas till kung Abdullah.

– Vi har höga förväntningar om att de här reformerna ska genomföras, sade Khaled al-Dakhil, professor i statsvetenskap.

De 123 undertecknarna vill att kungens rådgivande församling ska väljas i stället för att utnämnas. Ett annat krav är att kvinnor ska få större inflytande i samhällslivet och i politiken i det ärkekonservativa kungadömet.

14:08

I Tunisien drabbade säkerhetsstyrkor och ungdomar samman i dag i huvudstaden Tunis för tredje dagen i rad. Demonstranterna protesterar mot den övergångsregering som tog vid när expresidenten Zine El Abidine Ben Alis flydde landet.

Polisen sköt varningsskott och tårgas för att skingra demonstranterna som försökte marschera mot inrikesdepartementet.

14:05

Det kommer nu rapporter om att allt fler städer i Libyen tas över av regimkritiker. I dag har det kommit uppgifter från flera nyhetsbyråer att motståndare till Kadaffi nu även kontrollerar staden Zawiya, väster om huvudstaden Tripoli.

Enligt Reuters har byggnader i Zawiya spår av våldsamma strider och det står bilvrak på gatorna.

13:59

I Oman har vägspärrar upprättats längs den cirka 20 mil långa kustvägen mellan huvudstaden Muscat och hamnstaden Sohar, säger vittnen i Sohar till Reuters.

Små fredliga demonstrationer har de senaste veckorna visat att den arabiska folkresningen kan vara på väg att sprida sig även till Oman.

En polisstation och en regeringsbyggnad i staden Sohar uppges nu brinna, efter sammandrabbningarna tidigare idag mellan polis och demonstranter, som kräver politiska reformer.

Två människor dödades tidigare idag och minst ett tiotal har skadats i samband med att polisen ska ha skjutit tårgas och gummikulor mot stenkastande demonstranter.

Även i den södra hamnstaden Salalah rapporteras om protester idag.

13:44

Kaddafi bjöd i lördags in ett antal utländska journalister för att visa upp hur lugnt och stabilt läget var i landet. När en grupp av dessa på söndagen togs på besök till al-Zawiya, hemstad för flera högt uppsatta Kaddafianhängare, så fallerade planen. De möttes i stället av en stad som bytt sida till förmån för rebellerna.

12:55

Reuters rapporterar att al-Zawiyas byggnader bar spår av de våldsamma strider som föregått övertagandet. Husfasader i centrum var svedda och prickiga av kulhål. På gatorna stod utbrända bilvrak kvar.

– Men al-Zawiya är fritt som Misrata och Benghazi. Kaddafi är galen. Hans folk besköt oss med raketgranater, säger Mustafa till Reuters reporter på platsen.

12:45

Rebellsidan har hissat sin flagga - den svartrödgröna "befrielseflaggan" - i centrala al-Zawiya, som återtagits av Kaddafimotståndare, enligt Reuters reporter i staden.

En folksamling på flera hundra personer hade samlats mitt i staden och ropade "Det här är vår revolution!".

al-Zawiya, som ligger fem mil väster om Tripoli, har varit föremål för hårda strider mellan Kaddafitrogna och rebeller under veckan.

12:30

Storbritannien har upphävt den diplomatiska immuniteten för Libyens diktator Muammar Kaddafi och dennes närmaste krets, säger utrikesminister William Hague till BBC.

-Givetvis är det dags för överste Kaddafi att avgå, sade Hague.

-I går kväll skrev jag under beslutet att dra in hans diplomatiska immunitet i Storbritannien, men också den diplomatiska immuniteten för hans söner, hans släkt, hans hushåll. Därmed klargör vi var vi står när det gäller hans status som statschef.

11.37

I Oman har oroligheter pågått två dagar i rad i industristaden Sohar, 20 mil nordväst om Omans huvudstad Muscat. Polis sköt på söndagen tårgas för att skingra en samling demonstranter som kastade sten och manade till politiska reformer i sultanatet vid Persiska viken.

Protester har även rapporterats från den södra hamnstaden Salalah, dit det går svenska charterresor.

Omans härskare sultan Qabus ibn Said har suttit vid makten sedan 1970.

11.17

Totalt har "närmare 100 000 människor", varav de flesta är utlänningar, flytt Libyen i samband med den senaste veckans kaos, uppger FN-organet UNHCR i Genève på söndagen.

10.20

Omkring 10 000 människor flydde till Tunisien från Libyen under lördagen, uppger Röda halvmånen. Organisationen kallar det för en humanitär kris. De flesta som flytt är egyptier.

10.11

EU:s utrikeschef Catherine Ashton sade på söndagen att brott mot mänskliga rättigheter måste upphöra i Libyen och varnade dess ledare Muammar Kaddafi för "konsekvenser".

Tidigare på dagen talade Ryssland utrikesminister Sergej Lavrov med sin libyske kollega Musa Kusa på telefon och fördömde då det "oacceptabla bruket av väpnat våld av de libyska myndigheterna gentemot civila".

Det var det kraftfullaste uttalandet hittills från Ryssland angående läget i Libyen.

10.10

Libyska tulltjänstemän vid gränsposteringen Ras Jedir mellan Tunisien och Libyen har lämnat sina poster, enligt lokala myndigheter. Soldater och polismän lojala till Kaddafi finns dock fortfarande kvar.

10.04

Militärer kommer att ingå i övergångsregeringen, vid sidan av sina civila ledamöter, enligt al-Jalil. Det handlar om befälhavare som hoppat av Kaddafis armé.

– Regeringen kommer att styra i som mest tre månader och sedan kommer fria och rättvisa val att genomföras, så att folket kan välja sin ledare, sade han till reportrar i Al Bayda, ett av oppositionens fästen i östra Libyen.

Ekot direktrapporterar om Libyen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".