Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
LIBYEN

Övergångsregering redo att ta över

Uppdaterat söndag 27 februari 2011 kl 12.48
Publicerat söndag 27 februari 2011 kl 11.52
Oro för att klaner ska börja strida
(2:47 min)
Pojke leker med låtsasvapen utanför en militärbas som tidigare kontrollerades av Kadaffi.Foto:Todras-Whitehill/Scanpix

Fördömandena mot Libyens ledare Muammar Kadaffi fortsätter. Hans ställning blir allt svagare i den blodiga maktkampen. I östra Libyen har en övergångsregering bildats bestående av civila och avhoppade militärer.

"Idag har vi hållit ett viktigt möte i Benghazi, som inkluderade representanter från de befriade områdena. Vi har bildat en övergångsregering", sa Libyens avhoppade justitieminister Mustafa Mohamed Abud al-Jalil till TV-kanalen al-Jazeera igår.

Han sa att regeringen ska innefatta både representanter från de olika städerna, samt avhoppade regeringstjänstemän och militärer.

En presskonferens ska hållas idag där mer information om regeringen ska presenteras, sades det.

Men många oroas för att den enighet som uppvisas bland oppositionen i Benghazi ska försvinna samma sekund som Kadaffi faller.

Libyen är ett land traditionellt splittrad av stark klantillhörighet.

Det finns en oro för att klanerna ska börja strida mot varandra när väl Kadaffi är borta.

Oron späs på ytterligare av att Kadaffi har sagt att han tänker öppna vapendepåerna och, som han sa, "beväpna varje libyer, varje klan".

Maktsituationen i Libyen skiljer sig markant från den i Tunisien och Egypten.

Dessa båda länder hade, när diktatorerna föll, någorlunda välorganiserade och starka arméer.

Arméer som kunde gå in och ta över makten under relativt ordnade förhållanden, i vad alla nu hoppas är en tillfällig övergångsperiod.

Någon sådan armé finns inte i Libyen. Och inte bara det - Kadaffi har under sina cirka 40 år vid makten medvetet försvagat varje institution som skulle kunna tänkas utmana honom.

Det finns inga politiska partier, inget parlament, inga fackföreningar, och inga större civila organisationer.

Det enda som hållit ihop Libyen i 40 år har varit Kaddaffis terror, inget annat.

Så vem tar makten? Hur organiseras en övergångsregering? Ingen vet.

Den absolut värsta utgången skulle vara att Libyen helt kollapsar som statsbildning, att landet blir ett anarkistiskt vakuum, i stil med Somalia och till viss del Afghanistan, där radikala islamistiska grupper och terrororganisationer kan frodas.

Det hade varit en mardröm - främst för det libyska folket, men även för västvärlden. 

Men Libyens räddning kan vara dess olja. Inkomsterna från den kan kanske ge tillräckligt med stabilitet för att landet ska klara en övergångsperiod efter Kadaffi.

Västvärlden kan helt enkelt inte inta samma passiva hållning som funnits gentemot Somalia när det nu rör sig om en stor och viktig oljeproducent.

Kanske kommer Libyen på grund av detta bli platsen för nästa stora fredsbevarande FN-insats.

Det är dessutom ganska talande att många menar att den bästa institution att bygga en övergångsregering på är just oljeministeriet, eftersom det idag är det mest välorganiserade.

Men våldet rasar ännu för fullt i Libyen. Farhågorna är många, men hoppet är stort -  hoppet att den gemensamma ansträngningen att få bort Kadaffi ska ha enat libyerna tillräckligt mycket för att de ska kunna hålla samman sitt land även efter diktatorns fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".