Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
28 februari 2011

Ekot direktrapporterar om Libyen 28 februari

Uppdaterat måndag 28 februari 2011 kl 21.38
Publicerat måndag 28 februari 2011 kl 09.23
1 av 8
Dåvarande brittiske premiärministern Tony Blair skakar hand med Libyen Muammar Kadaffi vid ett möte i Sirte söder om Tripoli maj 2007. Foto: Leon Neal/Scanpix.
2 av 8
Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén vid en av Muammar Kadaffis erövrade stridsvagnar i Benghazi. Foto: Sveriges Radio.
3 av 8
Firande av segern i det befriade Benghazi, Libyen. Barn sitter på en erövrad stridsvagn. Foto Hussein Malla/Scanpix.
4 av 8
Demonstrationer i Sohar i Oman för tredje dagen i rad. Foto: Scanpix.
5 av 8
Tredje dagen av protester i Oman. Demonstranter brände butiker och blockerade hamnen i Sohar 20 mil från huvudstaden Muscat. Minst en dödades. Foto: Scanpix.
6 av 8
Krigsförbrytartribunalen i Haags åklagare Luis Moreno Ocampo överväger åtal mot Muammar Kadaffi. Foto: Bas Czerwinski/Scanpix.
7 av 8
Hillary Clinton, USA:s utrikesminister tillsammans med bland andra Turkiets utrikesminister Ahmet Davoutoglu (th) vid ett möte i Geneve för ytterligare sanktioner mot Muammar Kadaffi. Foto: Denis Balibouse/Scanpix.
8 av 8
Libanesiska studenter kräver att Libyen friger en shiitisk präst, som försvann under ett officiellt besök 1978. Foto: Bilal Hussein/Scanpix.

Slutet på Muammar Kadaffis regim kan vara nära. Bara fem mil från huvudstaden Tripoli finns nu Kadaffimotståndet, som förbereder sig på slutstriden. Men Kadaffi själv hävdar fortfarande att "folket älskar honom".


21:38

Flera människor ska ha dödats och skadats när en Kadaffitrogen styrka öppnade eld mot demonstranter i Tripoli i dag. Det uppger den libyska tidningen Quryna. Omkring 10 000 människor uppge ha deltagit i demonstrationerna.

21:31

Storbritanniens premiärminister David Cameron sa i dag i parlamentet att han gett i uppdrag åt landets försvarsdepartement att tillsammans med andra länder börja planera en militär flygförbudszon över Libyen, alltså att libyska mitlitärflyg ska förhindras att flyga.

– Vi kan inte tolerera att Kadaffis regering använder militärt våld mot sitt eget folk, sa Cameron.

20:49

USA har fryst libyska tillgångar värda motsvarande 200 miljarder kronor så att Libyens diktator Muammar Kadaffi och familj inte ska kunna flytta på dem. Det säger USA:s finansdepartment i ett uttalande.

Det är den största summa som någonsin har frysts, enligt USA. Åtgärden blev möjlig när Obamaadministrationen beslutade om sanktioner mot Libyen i slutet av förra veckan.

20:36

Andrej Savinykh, talesman för utrikesministeriet i Minsk, förnekar alla uppgifter om plan som flugit till Vitryssland från Libyen med värdesaker eller familjemedlemmar till Gaddafi.

– Alla dessa uttalanden är osanna. I realiteten pågår en destruktiv informationskampanj mot Vitryssland, säger han enligt Reuters.

19:08

Libyens opposition säger att man har återupptagit landets export av olja. En tanker lastad med olja avseglar inom kort mot Kina.

Flera av Libyens främsta oljetillgångar ligger på land som kontrolleras av oppositionen.

19:05

I en intervju med amerikanska tv-kanalen ABC förnekar Muammar Kadaffi att regimkritiska demonstranter i Tripoli gett sig ut på gatorna.

Tvärtom hävdar Kadaffi att libyerna älskar honom.

– Hela mitt folk älskar mig. De skulle dö för att skydda mig, säger han i intervjun.

Vidare anklagar Kadaffi västländer för att ha övergett den libyska regimen och dess kamp mot "terrorister".

Kadaffi kallar Obama en "bra man" men sa att han måste vara felinformerad om läget i Libyen. Obamas uttalanden måste ha kommit från någon annan, sa Kadaffi.

18:58

Enligt fredsforskningsinstitutet Sipri flögs vapen från Vitryssland till Libyen i mitten av februari. Och libyska regeringsplanet har på några dagar minst två gånger flugit till Vitryssland, enligt Sipri möjligen med diamanter Gaddafi fått i betalning av afrikanska krigsherrar.

– Nu är det mer en fråga om vad och vem som lämnar Libyen och åker till Vitryssland, än vad som kommer in i Libyen, säger forskaren Hugh Griffiths på Sipri, till TT.

18:17

Internationella Röda Korset kräver att omedelbart få tillträda västra Libyen, som varit omöjligt att nå för hjälparbetare sedan två veckor tillbaka på grund av våldet, skriver AFP.

17:58

Den libyska regimen skickar ett sändebud till den rebellkontrollerade staden Benghazi på måndagskvällen, säger en högt uppsatt libysk regeringskälla till Reuters. Sändebudet ska ha med sig medicin, mat och medicinsk utrustning för att hjälpa folket i Benghazi, hette det.

Tidigare rapporterade den arabiska tv-kanalen al-Jazira att Gaddafi har utsett ett sändebud för att tala med rebellerna i staden.

17:55

Den amerikanska militären ompositionerar sina styrkor i området kring Libyen, för att kunna vara flexibel, uppger en tjänsteman på Pentagon till Reuters.

Det handlar om marinen samt om flygvapnet, enligt överste David Lapan.

16.45

– En folkmajoritet som strider mot en diktator och hans krympande anhang, säger Sveriges Radios mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén om läget i Libyen.

– Oppositionen hävdar nu att den kontrollerar 80 till 90 procent av Libyen och att Muammar Kadaffi är mer isolerad, säger Cecilia Uddén. Men det här är förstås uppgifter som jag inte kan bekräfta.

– Militärstrateger hävdar att landet är delat i mitten, med en frontlinje som går från staden Sirte vid Medelhavet. Oppositionens främsta syfte är att bryta igenom frontlinjen för att inta Tripolo. Ett annat scenario är att en mäktig, beväpnad klan, Magrahiklanen går över till oppositionens sida. Men ännu finns inte någon organiserad kraft för att ta sig till Tripoli, säger Cecilia Uddén.

16.30

Två av Muammar Kadaffis söner, Seif al-Islam och Saadi, har förgäves sökt stöd från Saudiarabien i sin kamp mot oppositionen. Men bönerna till de två prästerna Salman al-Awda och Ayedh al-Garni hjälpte inte. Enligt de bådas egen utsago svarade prästerna: Ni dödade det libyska folket, vänd er till Gud för ni har gjort fel mot dem. Skydda det libyska blodet och frukta Gud.

16.10

Libyska jaktplan har attackerat ammunitionslager på två ställen

Adjabiya tio mil söder om Benghazi och vid Rajma strax söder om staden. Benghazi är näst största stad i Libyen och kontrolleras av oppositionen.

15.45

 Det är tid för Kadaffi att avgå, han och de runt honom, måste hållas ansvariga för det som har hänt, förklarade USA:s utrikesminister Hillary Clinton vid utrikesministermötet i Geneve.

– Oacceptabelt våld, chockerande för våra sinnen, skamfullt övergrepp på den egna befolkningen.

Lösryckta citat från utrikesministrar som talat i Geneve, det har gått en och en halv vecka sedan demonstranterna i Libyen mobiliserade sig, nu nästan tävlar omvärlden i att fördöma Kadaffiregmens brutalitet..

Den brittiske utrikesministern William Hague varnade Kadaffiregimen för att brott mot mänskliga rättigheter inte kommer att gå obemärkt förbi, att förövare kommer att straffas..

14.45

Ännu en minister avgår i Tunisien. Det är industri och teknikministern Mohamed Afif Chelbi som lämnar regeringen. Han var en av de två kvarvarande från president Zine al-Abidine Ben Alis regering. Premiärministern Mohamed Ghannouchi avgick på söndagen.

13.54

EU kommer med ytterligare sanktioner mot Libyen, förutom de redan beslutade FN sanktionerna. Senare idag kommer EU ratificera de redan beslutade FN sanktionerna och dessutom införa exportembargo och reserestriktioner för vissa libyska personer.  Det förklarade EU:s utrikesansvariga Catherine Ashton.

13.00

Tusen i timmen lämnar Libyen för Tunisien och Egypten. Trots att fartyg och flyg skickats till Libyen räcker det inte för att kunna transportera människorna vidare.

12.35

Internationella krigsförbrytartribunalen i Haag har inlett en undersökning om människorättsbrott i Libyen, efter en propå från FN.

Enligt åklagaren Luis Moreno-Ocampo kommer de systematiska och omfattande attackerna mot civila att utredas. Det innebär att Muammar Kadaffi skulle kunna åtalas för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten.

12.30

Omans näst största hamn Sohar har blockerats av hundratals demonstranter.

12.25

Situationen i Libyen kan snart inte beskrivas som något annat än ett inbördeskrig. Båda sidor är beväpnade med stridsvagnar och andra tunga vapen och tvekar inte att använda dem. Invånare i al-Zawiah har berättat att Kadaffis styrkor sköt mot dem med tunga kulsprutor och granatgevär när oppositionen intog staden. Runt om i al-Zawiya står nu utbrända bilvrak och sönderskjutna husfasader.

12.10

Egyptens riksåklagare har begärt reseförbud för fd presidenten Hosni Mubarak och hans familj. Mubarak sa när han tvingades avgå att han inte kommer att lämna Egypten. Familjen Mubaraks tillgångar har också frysts.

11.55

Rektorn för London School of Economics gör avbön i dag i brittiska dagstidningen Daily mail för att ha tagit emot 300 000 pund från Muammar Kadaffis familj. Kadaffis son Seif al Islam har en examen från den prestigefyllda skolan.

11.30

Regimfientliga styrkor har lyckats stoppa en attack av militär trogen Kadaffiklanen när Misrata. Ett militärflygplan sköts ned, enligt vittnen på platsen. Flygplanet besköt den lokala radiostationen, men sköts ned. Besättningen togs tillfånga. Striderna står nära en flygvapenbas nära staden.

Basen kontrolleras enligt nyhetsbyrån Reuters av oppositionen.

11.05

Den humanitära situationen i Libyen blir allt värre. Stora människomassor försöker lämna landet. BBC rapporterar från gränsen mot Tunisien där tiotusentals väntat i dagar på att försöka ta sig ut.  

11.00

Enligt vittnesuppgifter pågår strider vid Misrata, 20 mil öster om Tripoli mellan styrkor lojala med Kadaffi och oppositionens styrkor.

10.35

Afrikanska gästarbetare riskerar livet i Libyen, rapporterar tvkanalen al-Jazira. Ilskan över de inhyrda afrikanska soldater, som arbetat för Muammar Kadaffi går ut över alla svarta afrikaner, som finns i landet. 1,5 miljoner från södra Afrika arbetar i Libyen och få av dem har fått hjälp att lämna landet.

10.00

CNPC, Kinas största olje- och gasbolag har avbrutit sin produktion i Libyen och evakuerat alla sina 400 anställda. 29 000 kineser har evakuerats från Libyen, enligt statliga kinesiska medier. De arbetade framförallt inom oljeindustrin, järnvägar och telecom. 

9.45

Vapenembargot mot Libyen stryper effektivt en blomstrande handel för europeiska och ryska vapenaffärer. För den ryska statliga vapenindustrin handlar det om kontrakt värda 1,5 miljarder euro och framtida nya kontrakt värda något mer. 

Bland europeiska länder toppar Italien. Enligt EU:s statistik från 2009 såldes italienska vapen för 205 miljoner euro. Frankrike sålde för 143 miljoner euro, Malta 80 miljoner euro, Tyskland 57 miljoner euro, Storbritannien 53 miljoner euro och Portugal 21 miljoner euro.

9.30

Libyska regimkritiker förbereder sig för en motattack från Kadaffitrogna styrkor. Ett par tusen soldater sägs ha omringat staden al-Zawiya, fem mil väster om huvudstaden Tripoli, där strider tidigare ägt rum.

Det säger en tidigare polischef, till nyhetsbyrån Reuters.

Diktatorn Muammar Kadaffi visar inga tecken på att ge vika. I går sa han till serbiska tv-kanalen Pink TV att allt är lugnt i Libyen.

Ekot direktrapporterar om Libyen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".