Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Riksbanken redovisar resonemang om räntan

Publicerat måndag 28 februari 2011 kl 12.59
Två i direktionen reserverade sig
(1:51 min)
1 av 2
Riksbankschefen Stefan Ingves.
2 av 2
Klicka för grafik - reporäntan 15 feb

I dag blev Riksbankens protokoll från det senaste mötet om räntan offentligt. Räntan höjdes den 15 februari med 0,25 procentenheter, och fler och större höjningar kan komma. Marknaden tolkar protokollet som att Riksbanken agerar mer som så kallade hökar.

– Vi kommer att höja räntan de flesta gångerna under loppet av detta år, säger riksbankschefen Stefan Ingves.

Blir det samma steg, alltså 0,25, eller blir det större steg?

– Den analys som vi gör här bygger på det antagandet. Sedan finns det inte några absoluta garantier i en osäker värld. Det kan bli mer och det kan bli mindre. Det här är den bästa bedömning som vi gör i dagsläget.

Det är tydligt att Riksbanken blir alltmer öppen i sitt sätt att redovisa vad som sker när räntan sätts. Det handlar både om att protokollet släpps två veckor senare, och om vad som faktiskt sägs när beslutet offentliggörs.

Riksbankschefen Stefan Ingves svarade alltså på frågor om att det blir räntehöjningar vid i stort sett samtliga kommande räntemöten i år och att det kan finnas skäl att vid något tillfälle kanske höja med mer än 0,25 procentenheter.

Det är ganska precis så resonemanget har gått.

Den vice riksbankschefen Svante Öberg är enligt protokollet den som tar upp möjligheten att höja med 0,5 procentenheter om det krävs. Det är alltså något som även Stefan Ingves kan tänka sig.

Riksbanken håller normalt sex sammanträden per år när räntan sätts. Fem möten återstår, och om det blir en höjning med 0,25 procentenheter vid varje tillfälle hamnar reporäntan på 2,75 procent i slutet av 2011.

Marknadens tolkning när protokollet öppnas är att Riksbanken blivit mer hökaktig, vilket kan tycks förvånande just mot bakgrund av att de flesta argumenten redan är kända.

Höktolkningen kan också förklara varför kronan stärks rejält mot euron och dollarn i dag och att den korta räntan går upp kraftigt.

Som vanligt har två av medlemmarna i direktionen, Lars E O Svensson och Karolina Ekholm, reserverat sig mot höjningen. Men de har samtidigt skrivit upp sina egna prognoser över den framtida reporäntan.

Enligt protokollet menade riksbankschefen Stefan Ingves att den internationella utvecklingen gynnar Sverige.

Den konjunkturbild som nu avtecknar sig påminner om de två perioder med mycket god utveckling som infallit tidigare under 2000-talet.

Skillnaden nu jämfört med tidigare är att vändningen i arbetslösheten börjar på en högre nivå och att räntenivån är lägre.

Så som efterfrågan i ekonomin nu ser ut att utvecklas är det klart att Riksbanken kommer att vara inne i en fas av räntehöjningar under överskådlig tid, eftersom inflationstrycket annars skulle stiga för mycket.

Den prognos som ligger i utkastet till penningpolitisk rapport bygger på måttliga löneökningar och en begränsad ökning av enhetsarbetskostnaderna.

Om löneökningarna blir högre än i prognosen, exempelvis till följd av ökad löneglidning, finns det också en risk att inflationen tar fart.

Om det skulle inträffa förklarade Stefan Ingves att det inte är främmande för honom att höja räntan med mer än 0,25 procentenheter vid ett beslutstillfälle. Det är alltså något som han framförde redan vid presskonferensen den 15 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".