Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skadestånd för HQ Banks förra ledning

Publicerat måndag 28 februari 2011 kl 13.16
"Vi har ganska starka kort"
(2:11 min)
Foto: Bertil Ericson / Scanpix.

Flera personer i den tidigare ledningen för det kraschade HQ Bank kommer att krävas på skadestånd. Det handlar om åtminstone 320 miljoner kronor som ska betalas tillbaka, säger nuvarande ordföranden i HQ, Leif Ljungholm, i dag.

– Vi skulle inte gå ut på det här sättet om vi inte ansåg att vi hade ganska starka kort, säger Leif Ljungholm, ordförande i HQ.

Det var i fjol som HQ bank drabbades av akuta finansiella problem efter spekulationsaffärer.

Finansinspektionen drog in bankens tillstånd, och den togs efter ett par dramatiska dygn över av konkurrenten Carnegie.

Nu när dammet har lagt sig har den nya ledningen, som tillsattes i moderbolaget HQ, utrett vad som gick snett.

Enligt Leif Ljungholm finns mycket som talar för att den tidigare ledningen, med finansmännen Mats Qviberg och Stefan Dahlbo i spetsen, kände till bankens enorma och växande problem, samtidigt som man beslutade om stora utdelningar till aktieägarna både 2009 och 2010.

Delar av de pengarna ska nu krävas tillbaka.

Skadestånd kan också riktas mot ansvarige revisorn, flera personer i den tidigare ledningen och närstående bolag, som tidigare ägarbolaget bakom HQ, Öresund. Där återfinns Mats Qviberg för övrigt också i ledningen.

– Under de här två åren är det sammanlagt cirka 320 miljoner kronor som vi menar ska återbetalas. Den andra delen är skadeståndet, och det ska först beslutas av aktieägarna den 18 april vid extra bolagsstämman om vi ska väcka skadeståndstalan. Här är det besvärligare att precisera, och vi håller fortfarande på att utreda hur stor skadan är, säger Leif Ljungholm.

Utredarna i HQ riktar i dag också kritik mot köparen av HQ bank, Carnegie. Investmentbolaget var också på fallrepet, och fick tas över av staten under finanskrisen.

Nu har Carnegie, enligt utredarna, inte velat lämna ut dokument och annat som följde med i köpet, och som skulle kunna klargöra alla turerna i HQ Bank och var ansvaret för kraschen egentligen låg.

– Carnegie har inte velat medverka till den utredning som vi har gjort,  genom att man inte har velat lämna ut alla de handlingar som vi efterfrågar. Så därför har vi fått utreda på lite krångligare vägar, än om vi fått tillgång till det här materialet direkt, säger Leif Ljungholm, advokat och ordförande i HQ.

Ekot har inte lyckats nå Mats Qviberg eller ansvariga på Öresund för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".