Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Föråldrade gränsvärden för farliga kemikalier

Publicerat måndag 28 februari 2011 kl 15.25
"Vi kan inte gå igenom alla ämnen varje gång"
(1:37 min)
Kemikalier för trädgården.

Det är stor skillnad på hur Sverige klassar hälsofarliga kemikalier, jämfört med andra EU-länder. En förklaring är att en del svenska gränsvärden är gamla och har inte uppdateras på 30 år. Det visar en ny studie från Kungliga tekniska högskolan.

Marianne Walding på Arbetsmiljöverket säger att det är en resursfråga.

– Vi har ett kontinuerligt arbete med gränsvärden, men vi kan inte gå igenom alla ämnen varje gång, säger hon.

Studien från KTH omfattar 18 länder och dess regler för kemikalier på arbetsplatser. Skillnaderna mellan länderna visar sig vara stora.

Ämnen klassas som cancerframkallande i vissa länder, men inte i andra. De tillåtna maxgränserna varierar stort.

En orsak sägs vara att vissa gränsvärden inte har uppdaterats under många år, trots att kunskapen kring ämnenas skadliga effekt har ökat.

Men Marianne Walding på Arbetsmiljöverket säger att detta inte gäller de ämnen som används mest i Sverige.

– Vi har kontakt med parterna och med yrkesmedicinska kliniker. Skulle man få indikationer att det är problem med något ämne, så skulle vi prioritera det och titta på det.

Andreas Prevodnik, ansvarig för kemikaliefrågorna på Naturskyddsföreningen, tycker att det är allvarligt att myndigheterna inte har resurser att följa utvecklingen.

– En ny problematik är att olika kemikalier i kombination kan ge en större effekt än de enskilda kemikalierna var för sig. De här gränsvärdena som är 30 år gamla har absolut inte tagit hänsyn till kombinationseffekter, säger han.

Marianne Walding är den enda som sätter upp gränsvärden för arbetsplatser i Sverige. För fem år sedan var de tre personer.

– Det var nedskärningar för några år sedan. Men ambitionen har aldrig varit att man hela tiden skulle lyfta allting, utan man fokuserar på de största riskerna, säger Marianne Walding på Arbetsmiljöverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".