Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverige bäst på lagstiftad integration

Publicerat måndag 28 februari 2011 kl 15.23
Bäst trots sämre resultat sedan förra mätningen
(1:52 min)
Rätten till bra hemspråksundervisning och svenska för invandrare ger Sverige en förstaplats i Mipex utbildningsranking. Foto: Claus Gertsen/Scanpix.

Sverige är bäst i Europa när det gäller lagstiftning som skyddar invandrares rättigheter, visar en ny stor internationell studie. Sverige får samtidigt kritik för sin skärpta lag för anhöriginvandring.

Sverige får 100 poäng av 100 möjliga när det gäller invandrares rättigheter på arbetsmarknaden, i den stora integrationsstudien Mipex som presenterades i Bryssel i dag.

Här jämförs lagstiftningen i 31 länder i Europa och Nordamerika när det gäller invandrares rättigheter inom sju politikområden, såsom utbildning, familjeåterförening, antidiskriminering och möjlighet till medborgarskap.

Sämst totalpoäng får länder som Lettland, Cypern och Slovakien, medan Sverige får det högsta genomsnittliga indexet, 83 på en 100-gradig skala.

Det är dock faktiskt en poäng sämre än vid den förra Mipexundersökningen 2007, säger Thomas Huddleston som har samordnat forskningsarbetet.

Det är förra årets skärpta regler för anhöriginvandring som har gjort att Sverige tappar integrationspoäng i den nya Mipex-undersökningen.

Storbritannien har rasat 10 poäng jämfört med undersökningen 2007. Däremot har länder som Grekland och Portugal kraftigt förbättrat invandrares lagliga rättigheter, trots de här ländernas svåra ekonomiska kris. Portugal hamnar nu på en andra plats i Mipex ranking.

Bakom undersökningen ligger bland annat Migration Policy Group, som poängterar att det man mäter är integration i lagstiftning, inte hur den sociala integrationen fungerar i de olika länderna.

I rapporten slås fast att det är få utbildningssystem i Europa som är anpassade efter hur immigrationen faktiskt ser ut. Sverige pekas dock ut som ett undantag.

Bland annat rätten till bra hemspråksundervisning och svenska för invandrare ger Sverige en förstaplats i Mipex utbildningsranking.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".