Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Barn med skyddad identitet ska få säker skolgång

Publicerat tisdag 1 mars 2011 kl 06.00
"Viktigt att i förväg ha diskuterat rutiner"
(2:15 min)
Elin Brunell, jurist på Skolverket. Foto: Bengt Hansell/Ekot.

Flera tusen barn och ungdomar i Sverige lever med skyddade personuppgifter, och många skolor och kommuner har kritiserats för att inte ha handlingsplaner och för att vara dåliga på att ge barnen en bra och säker skolgång. Skolverket har nu utrett frågan, och kommer i dag med råd till skolorna om hur farliga situationer kan förebyggas.


– Det är viktigt att i förväg ha diskuterat rutiner så att barnet vet vad det ska göra om någon kommer. Vem ska man gå till, vart ska man gå? Finns det någonstans barnet kan låsa in sig till exempel, tills det kommer hjälp? Och att personalen vet exakt vad den ska göra i den här situationen, säger Elin Brunell, jurist på Skolverket.

Fler än fyra och ett halvt tusen barn och ungdomar har skyddade personuppgifter. Många av dem får stora problem i skolan, identiteter röjs av slarv eller okunskap.

En del har fått oanvändbara betyg, och alla får inte det skydd och stöd de behöver för att kunna gå regelbundet i skolan, exakt statistik om det saknas.

I ett uppdrag från regeringen lämnar nu Skolverket förslag på rutiner och en särskild handlingsplan som stöd till kommunerna.

Viktigast, enligt verket, är att börja med att gå igenom varje elevs behov av skydd och säkerhet. Då är lättare att göra avvägningen vilka i skolan som ska känna till elevens situation och, vilka som får hämta i förskolan, till exempel.

Det är viktigt att tänka på att sekretesslagen tar över skollagen. Ibland kan en vårdnadshavare inte ha rätt att få veta uppgifter, som normalt är offentliga.

Viktiga detaljer handlar om skolskjuts, klassfoton och klasslistor, system för sjukanmälan och betyg. Datorer och it-system måste vara säkra.

Men skolornas stöd handlar också om att ge trygghet och stöd i skolarbetet till ständigt rädda barn, som kanske flyttat ofta, och heter något annat än vad kamraterna känner till.

Elin Brunell menar att kommunerna måste förbereda sig och att Skolverkets förslag till handlingsplan är en bra början.

– Det är helt avgörande att skolan eller förskolan inte skapar större problem för de här barnen och eleverna. De befinner sig redan i en väldigt utsatt situation, så det är klart att det här är väldigt angeläget. Alla de här barnen måste kunna känna sig trygga i skolan och i förskolan, säger Elin Brunell, jurist på Skolverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".