Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Riksdagsdebatt om barn som inte får gå i skolan

Publicerat tisdag 1 mars 2011 kl 10.35
Är skolgången självklar för alla? Foto: Jessica Gow/Scanpix

Hundratals barn och ungdomar i skolåldern, går inte i skolan alls. En del får inte gå dit. Andra kan inte, eftersom skolan inte ger det stöd som behövs. I dag tas det här upp i riksdagen och utbildningsministern Jan Björklund ska svara på vad han ska göra för att säkra att alla barn faktiskt kan delta i skolarbetet.För två veckor sedan berättade Ekot om Anton, 16 år, som inte fick gå i skolan i Stockholm.

Hans skola klarade inte av att ge honom det stöd han behövde, och Stockholms kommun sa nej till placering i en passande skola.

Samma dag reportaget sändes ändrade sig kommunen och sa ja.

Men det finns hundratals andra barn som är i Antons situation. Föräldrars anmälningar till Skolinspektionen, om att deras barn inte får eller kan gå i skolan, ökade förra året med 63 procent, till 297 anmälningar, förra året.

En del av de här barnen är i behov av särskilt stöd, men inte alla. Och alla föräldrar är inte heller i en situation att de ens anmäler problem med skolgången till Skolinspektionen.

I höstas berättade Ekot om barn som bor med sina föräldrar i skyddade boenden. Minst 25 av dem fick ingen skolgång alls.

Och 4 500 barn och ungdomar, som fått skyddade personuppgifter, får ofta problem med sin skolgång därför att kommuner och skolor inte vet hur de ska hantera svåra frågor kring det, klasslistor, it-system, betyg och så vidare.

När P1:s Studio ett tog upp frågan om barn som inte får tillräckligt med stöd för att gå i skolan för ett par veckor sedan, sa utbildningsminister Jan Björklund nej till att delta i programmet.

Men i dag måste han svara på frågor om det här i riksdagen. Det är socialdemokraten Gunilla Svantorp som har ställt en fråga till utbildningsministern. Hon undrar vilka åtgärder Jan Björklund tänker vidta för att säkerställa att alla barn och ungdomar faktiskt kan delta i skolarbetet, och inte tvingas stanna hemma på grund av uteblivet stöd?

Alla politiker är sedan fria att delta i en debatt om det här, när ministern besvarat interpellationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".