Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dyr massvaccinering mot svininfluensan

Publicerat tisdag 1 mars 2011 kl 15.17
"Man får se det här som en investering"
(2:18 min)
En dos av vaccinet pandemrix fylls på. Foto: Joerg Sarbach/Scanpix.

Det blev en dyr historia att vaccinera mot svininfluensan förra året. Det konstaterades i den stora utvärdering av hanteringen av pandemin som presenterades nu på förmiddagen.

– Enligt samhällsekonomiska termer så här det här en ganska dyr intervention, säger Johan Carlsson, generaldirektör för Smittskyddsinstitutet.

1,3 miljoner kostade det per sparat levnadsår, hur mycket högre är det än vad det brukar ligga på?

--  Man brukar räkna med 500 000 till 700 000 där den här interventionen räknas som lönsam för samhället i stort. Här har vi dubblerat kostnaden.

De myndigheter som hanterade svininfluensan presenterade i dag en omfattande utvärdering av sina insatser.

Dubbelt så dyr som medicinska insatser normalt blev vaccineringen mot svininfluensan, om man räknar på sparade levnadsår, som Smittskyddsinstitutet har gjort.

Kostnaderna blev höga eftersom pandemin inte blev så allvarlig som man först hade förutspått, och för att information om att det bara behövdes en dos vaccin per person kom efter att beställningen av vaccin redan gjorts.

Trots att 60 procent av befolkningen vaccinerade sig, ligger i dag omkring sex miljoner överblivna vaccindoser i lager, till ett värde av mellan 350 och 400 miljoner kronor, enligt Sveriges Kommuner och Landsting.

Kostnaden för hela vaccinationskampanjen beräknas till 1,3 miljarder, men slutsatsen är att det ändå var rätt att köpa in så mycket vaccin, säger Anders Tegnell på Socialstyrelsen.

– Ja, det tycker jag att det var. Man får se det här som en investering, ett slags försäkring samhället tar för något som kan hända. Ungefär som när du köper din hemförsäkring. Det kostar mycket när man betalar för den och man hoppas att huset aldrig ska brinna ned, men den dag det händer är man väldigt glad över att man har den.

Fortfarande pågår utredningen om vaccinet kan ha orsakat den neurologiska sjukdomen narkolepsi hos barn. I sommar beräknas den vara klar.

Men oavsett vad man kommer fram till i utredningen, så hade man inte i förväg kunnat förutse en sådan biverkning, säger Anders Tegnell på Socialstyrelsen.

--  Nej, den här biverkningen, om det nu verkligen är en biverkning, är så ovanlig så att man inte ens i de mest rigorösa tester hade sett den. Den är såpass sällsynt att den inte hade dykt upp i någon form av förtestning. Det här läkemedlet var testat enligt de regler som fanns uppsatta, säger Anders Tegnell.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".