Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
2 mars 2011

Ekot direktrapporterar om Libyen 2 mars

Publicerat onsdag 2 mars 2011 kl 08.58
Alice Petrén direkt från tunisisk libyska gränsen
(2:01 min)
1 av 4
Amerikanska hangarfartyget Kearsarg på väg till Medelhavet. Foto:Scanpix
2 av 4
Flyktingkris vid gränsstationen Ras Ajdir mellan Libyen och Tunisien,Foto:Paolo Santalucia/Scanpix
3 av 4
Flyktingkris vid tunisiska gränsen mot Libyen.Foto:paolo Santalucia/Scanpix
4 av 4
Kadaffianhängare demonstrerar efter att en oljetank exploderat i Tripoli.Foto: Ben Curtis/Scanpix

Kadaffitrogna styrkor har anfallit rebellfästen i öster med stridsflyg. Men motståndsrörelsen har lyckats ta tillbaka områden som flygbombats av Kadaffis flyg. Kadaffi själv har hållit ett över två timmar långt tal i Tripoli, som sänts i statstelevisionen.


20.54

De två amerikanska örlogsfartygen USS Ponce och USS Kearsarge har nått Medelhavet, uppger en anonym amerikansk tjänsteman på onsdagen.

Syftet med förflyttningen ska enligt vad Vita huset sagt tidigare vara evakuering och att möjliggöra humanitära insatser. Men närvaron av amerikanska örlogsfartyg ökar också trycket på Libyens ledare Muammar Kaddafi.

19.33

Det svenska Herculesplanet fick inget landningstillstånd och tvingas vända tillbaka till Malta.

19.21

USA är långt i från ett beslut om att tvinga fram en flygförbudszon i Libyen, sade USA:s utrikesminister Hillary Clinton till senatorer på onsdagen.

Hon sade sig också på sikt oroa sig för att "Libyen förfaller till kaos och blir ett jättelikt Somalia", där al-Qaida eller dess anhängare kan få fotfäste.

Clinton betonade också tidigare uttalanden från höga militärer om att det i praktiken skulle handla om en krigshandling att få till stånd en flygförbudszon över Libyen.

18.25

Det svenska Herculesplanet cirklar för närvarande över flygplatsen i Tripoli uppger personal på svenska beskickningen i Malta för TT.

Det är oklart när det kommer att kunna landa.

Fyra svenskar återstår nu att frakta hem. Två av dem finns i Tripoli, en i Benghazi och en i "övriga Libyen".

17.45

Situationen vid gränsen mot Tunisien är fortfarande kaotisk, men något bättre än igår, rapporterar vår utsända Alice Petrén. Tiotusentals finns i tältläger där och vill bara komma vidare, men har inte några möjligheter än så länge. Men hjälpen börjar strömma in.

17.30

Gunilla Carlsson, biståndsminister, säger att Sverige redan har bidragit med stöd till UNHCR, FN:s flyktingorgan.

– Vi kommer att bidra mer, skicka personal och göra nya behovsbedömningar, säger ministern. 

– Vi har redan betalat in miljontals kronor, mer än Danmark nu bidrar med, som gått till FN-organisationerna.

Har man tid att sitta och vänta och analysera i det här läget?

– Vi har skickat iväg pengar och vi har signalerat till FN:organen att det finns möjligheter till svensk finansiering till ytterligare insatser.

17.20

Ett libyskt stridsflygplan avfyrade idag två raketbomber mot staden Brega - bara några meter från ett torg där rebeller befann sig, enligt AFP.

17.15

Motståndsrörelsen har bildat ett nationellt råd med 30 medlemmar. Det efterlyser ett beslut i FN om att rikta flygattacker mot baser där Muammar Kadaffis legosoldater finns, rapporterar vår korrespondent Cecilia Uddén direkt från Benghazi.

Den libyske diktatorn Muammar Kadaffis tv tal i över två timmar hölls inomhus, vilket var ovanligt. Men det innehöll samma anklagelser och hotelser som tidigare.

16.20

Tre svenskar har lämnat Benghazi i Libyen med fartyg. Det svenska Herculesplanet har lyft mot Tripoli från Malta och beräknas ankomma vid 17 tiden.

16.00

Internationella krigsförbrytartribunalen i Haag kommer på torsdag tala om vilka libyer som ska utredas för brott begångna under de senaste två veckornas uppror i Libyen. Hundratals dödades under regimens försök att slå ned protesterna.

15.55

Motståndsrörelsens nationella råd i östra Libyen begär FN:understödda flyganfall mot baser där Kadaffis inhyrda afrikanska styrkor finns.

– Dessa är att jämföra med en utländsk invasion och det är stor skillnad på sådana riktade insatser och strategiska flyganfall, säger Hafiz Ghoga, talesman för motståndsrörelsens råd.

15.39

Enligt FN:s beräkningar finns nära 180 000 flyktingar vid de libyska gränserna mot Tunisien och Egypten. Bara minimal hjälp har nått fram till dem.

15.25

Danmark satsar åtta miljoner euro för katastrofstöd till flyktingarna som sitter fast vid libyska gränserna.

Svenska biståndsministern Gunilla Karlsson svarar på vad Sverige kan göra i Studio Ett efter klockan 16.00

15.15

En sudanesisk namne till Muammar Kadaffi vill byta ut sitt namn i solidaritet med det libyska folket.  40 årige Muammar Kadaffi bor i Sharjah i Förenade arabemiraten. Hans far gav honom namnet efter den libyske ledaren, när originalet hade tagit makten genom en statskupp 1969.

14.45

Oljepriset har stigit till 100 dollar per fat. Detta efter striderna där Muammar Kadaffis styrkor anföll rebellfästen i östra delen av landet.

Prisökningarna kom också sedan det blivit brist på råolja och bensin i USA.

Libyen står för två procent av världsproduktionen av olja. 

14.17

Libyer kommer dö i tusental om USA, NATO eller någon annan utländsk makt försöker inta landet. Det påstod Muammar Kadaffi i ett nytt tal sänt av statliga tv:n. Ett tal som i vanlig ordning varat mer än två timmar.

– Vill de att vi ska bli slavar igen, som vi var under italienarna, sa den libyske ledaren. En påminnelse om den italienska kolonialtiden, en grym tid, som finns kvar i varje libyers medvetande.

12.45

– En humanitär kris vid gränsen mellan Libyen och Tunisien, rapporterar vår korrespondent Alice Petrén. Människor är i dåligt skick, har inte fått vatten och saknar kläder. Bara ett fåtal biståndsarbetare finns på plats vid Ras Ajdir.

12.35

–- Vid hamnstaden Brega har intensiva strider pågått, sedan Kadaffistyrkor för första gången lyckades ta över kontrollen under en tid över flygplatsen och oljeterminalen i staden, rapporterar vår korrespondent Cecilia Uddén.

12.30

Muammar Kadaffi framträder inför sina anhängare och håller ett nytt tv sänt tal. Den här gången iklädd vita kläder, men med samma sandfärgade huvudbonad som tidigare.

Huvudtesen i talet är att motståndarna är Al Qaidamedlemmar och tillhör en liten cell, som försöker omstörta landet. Han säger sig vara attackerad utifrån Libyen, av utländska krafter och Al Qaidaanhängare.

11.55

Arabiska utrikesministrar höll en tyst minut till minne av alla de araber som dödats under vågen av reformprotester i regionen. Vid Arabförbundets möte i Kairo uppmanades också den libyska ledningen till mod för att stoppa allt våld och respektera folkets legitima rättigheter.

Iraks utrikesminister sa också att Libyens kris är en intern angelägenhet för arabvärlden och någon utländsk inblandning är inte önskvärd

11.35

Spanien kommer att frysa alla tillgångar för Muammar Kadaffis regim, enligt en regeringstalesman.

11.30

Den tunisiska regeringen säger att minste 80 000 har flytt från Libyen in i Tunisien under den senaste veckan. Bara på tisdagen korsade 5 000 egyptiska migrantarbetare gränsen.

11.20

UNHCR FN:s flyktingorganisation vädjar om en luftbro för att hjälpa tiotusentals flyktingar som sitter fast vid tunisiska gränsen mot Libyen. Det är ett desperat läge bland dem som väntar i tält, det saknas mat, vatten och mediciner.

11.10

Kadaffimotståndet har tagit tillbaka kontrollen över Marsa el Brega i östra Libyen. Staden är viktig för oljeexporten. Rebellerna säger också att Kadaffis styrkor inte lyckats inta Ajdabiya i närheten.

– Vi kommer begära utländsk hjälp i form av flygattacker mot strategiska mål för att slutligen slå kistan i Kadaffis kista, sa Mustafa Gheriani, talesman för rebellstyrkorna, som kallas 17:e februarirörelsen.

– I morse försökte de inta Brega, men misslyckades, sa Gheriani.

10.50

Kadaffis regeringstalesman förnekar attackerna mot oppositionens fästen i öster. Påstående om attacker mot Marsa El Brega och Ajdabiyah kallades för falska. I Ajdabiyah finns ett strategiskt viktigt vapenlager och i Marsa El Brega oljeterminaler.

10.40

Staden Ajdabiyah, som fortfarande kontrolleras av motståndsrörelsen, har attackerats med jetplan enligt vittnesmål. BBC:s korrespondent, som är i området säger att mycket hänger på stridspiloternas vilja att följa order. En del attackplan har skjutit vid sidan av det beordrade målet, enligt BBC.

10.30

Tv kanalen Al Arabiya hävdar att 14 människor dödats i strider mellan regeringstrogna och rebeller nära staden Brega. Kadaffis styrkor har intagit staden Brega och försöker erövra Ajdabiyah.  

10.15

Två amerikanska krigsfartyg är på väg genom Suezkanalen mot Medelhavet. Det uppger egyptiska myndigheter, som kontrollerar Suezkanalen.

Hangarfartyget USS Kearsarge med 42 helikoptrar ombord och USS Ponce kom från Röda havet tidigt onsdag morgon. USA:s utrikesminister Robert Gates har beordrat fartygen att styra mot Medelhavet, men att någon militär intervention i Libyen inte beslutats.

10.00

Muammar Kadaffis styrkor har bombat det vapenlager, som ligger nära staden Brega. Det är en strategiskt viktig plats att få kontroll över. BBC:s korrespondent John Simpson:

–  Vapenlagret är välfyllt med tusentals ton ammunition och vapen, som till en del är så gammalt att det användes i det libyska kriget mot Tchad, uppger John Simpson.

9.50

Italiens industriminister varnar för att Muammar Kadaffi kan ta till desperata åtgärder för att rädda sitt eget skinn.

Paolo Romani sa till italiensk tv att risken är stor att Kadaffi gör något överilat, som att bomba de libyska oljefälten.

9.30

Styrkor trogna den libyske diktatorn Muammar Kadaffi har återtagit staden Brega efter våldsamma strider med motståndsstyrkorna. Brega är en viktig stad för oljeindustrin. Det rapporterar arabiska tv kanaler. Enligt Al Arabiya har flygplatsen i Brega intagits av Kadaffistyrkor och regimens krigsflyg har bombat staden Ajdabijah. Nära har rebellerna kontrollen över en militärbas och vapenlager.

9.00

En explosion nära Muammar Kadaffis högkvarter skakade huvudstaden Tripoli på onsdagsmorgonen.  Tankbilen som bröts sönder och började brinna lockade ut flera hundra Kadaffisupporters som demonstrerade nära den brinnande tanken.

Ekot på plats i Libyen

Cecilia Uddén vid en stridvagn i Benghazi. Foto: Sveriges Radio

SR:s mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén finns på plats i Libyen.#link=250924#

Ekot direktrapporterar om Libyen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".