Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ekot direktrapporterar om Libyen

Uppdaterat torsdag 3 mars 2011 kl 21.59
Publicerat torsdag 3 mars 2011 kl 10.38
En poster som visar Muammar Kadaffi bränns av en demonstrant i Benghazi. Foto: Kevin Frayer/Scanpix.

Följ händelseutvecklingen i Libyen. Ekot rapporterar direkt. Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag meddelade i dag att man kommer att starta en utredning mot Libyens ledare Muammar Kadaffi och hans närmsta krets för brott mot mänskligheten.

21.59

USA:s president Barack Obama sa i dag att han gett klartecken till amerikanska militärplan att föra egyptier som flytt från Libyen tillbaka till Egypten.

Egyptierna befinner sig nu på den tunisiska sidan gränsen till Libyen.

Obama sa också att han gett klartecken för att civilt amerikanskt flyg används för att flyga hem andra flyktingar från Libyen-Tunisien-gränsen till deras hemländer.

20.54

Venezuelas president Hugo Chávez vill se Brasiliens förre president Lula da Silva som medlare för att söka fred i Libyen, skriver Reuters.

Men enligt Kadaffis son finns inget behov av utländsk medling.

– Vi måste säga tack, men vi är tillräckligt kapabla för att låta vårt eget folk lösa våra problem. Det finns inget behov av utländsk inblandning, sa Saif al-Islam till Fox News.

Han tillade att venezuelanerna "är våra vänner, att vi tycker om dem, men att de är långt borta".

20.35

Det svenska Herculesplanet har nu landat i Malta.

20.00

USA:s försvarsdepartement säger sig ha bevis för att Muammar Kadaffi använt sig av stridsflyg.

Däremot har Pentagon ännu inget tydligt bevis på att flygbombningar använts mot oppositionella libyer.

19.30

Det svenska Herculesplanet har lyft från Tripoli på väg mot Malta med bland annat sex svenskar ombord.

17.50

Enligt en norsk Röda Korset-läkare bedömde sjukhuset i Benghazi att man tagit emot 1 700 skadade, varav 500 mer allvarligt skadade, under den senaste veckan. Omkring 50 personer har avlidit på sjukhuset.

– Just nu är det ganska lugnt här, men många är oroliga över vad som ska hända, säger han till TT.

16.32

Det svenska Herculesplanet har landat i Tripoli för att hämta hem utländska medborgare i landet.

UD har kontakt med sex svenskar i Tripoli som vill hem men det är fortfarande oklart hur många som har lyckats ta sig till flygplatsen.

15:36

Det svenska Herculesplanet lyfte vid 15-tiden mot Tripoli, uppger UD:s presstjänst för TT. Ombord finns bland annat en person från UD och en person från MSB.

Flera EU-länder är involverade i den räddningsinsats där flygplanet ingår.

14:23

Den libyska oljeproduktionen har "halverats" på grund av oroligheterna i landet, uppgav Shukri Ghanem, ledare för Libyens nationella oljebolag, National Oil Corporation, till nyhetsbyrån AFP på torsdagen.

13:54

Abdul, boende i staden Tobruk som liksom Benghazi tagits över av de regimkritiska, säger på telefon till TT att allt är lugnt, men att förberedelserna för strid pågår.

Han säger att det också finns en oro för att Kadaffi har tillgång till kemiska vapen, och att de kan riktas mot den egna befolkningen.

13:49

UD har haft kontakt med sex svenskar i eller i närheten av Tripoli som vill hem till Sverige. Men det är oklart hur många som kan komma med på planet som landar i eftermiddag.

– Ingen vet exakt var de här svenskarna finns. Vad vi vet så är det fortfarande svårt att ta sig ut till flygplatsen, säger Helena Lombrink på UD:s presstjänst till TT.

En person från UD följer med på Herculesplanet till Tripoli. Ännu är det inte bestämt när det svenska planet ska flyga tillbaka till Malta.

– Det beror bland annat på hur snabbt det går att fylla det, säger Lombrink.

13:36

– Vi har identifierat ett antal individer med formell eller reell myndighet och makt över de säkerhetsstyrkor som slagit till mot upproret som startade den 15 februari, sade ICC:s chefsåklagare Luis Moreno-Ocampo på torsdagen.

– Dessa är Muammar Kadaffi, hans inre cirkel, inklusive några av hans söner, fortsatte han.

Ocampo nämnde också vissa andra individer som ledaren för Kadaffis personliga säkerhetsstyrka och chefen för de nationella säkerhetsstyrkorna.

13:18

Internationella brottmålsdomstolen (ICC) inleder en utredning mot Libyens ledare Muammar Kadaffi för brott mot mänskligheten, uppger AFP. Även personer i Kadaffis innersta krets, däribland flera av hans söner, kommer att utredas.

Ett eventuellt gripande av Kadaffi kommer dock att dröja. Åklagare har påbörjat förundersökningen och ska samla bevis, men dessa ska räcka för att styrka det allvarliga brottet.

13:03

En man i Libyens huvudstad säger att situationen förbättrats, även om den inte återgått till det normala. Än finns det soldater på gatorna även om det är mindre än tidigare.

– Situationen har varit väldigt dålig - nu är det lite bättre, säger han.

Stora demonstrationer har planerats i staden till fredagen, men än är det oklart hur många som vågar sig ut. TT:s källa i Benghazi är dock optimistisk.

– Jag hoppas att det kommer stora folkmassor till gatorna i morgon, jag tror att det blir så.

Läget blir allt svårare för de som flytt från Libyen och befinner sig i gränsområdena i Tunisien och Egypten.

12:55

På Malta förbereder sig nu personal från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) på att ta emot HMS York. Det brittiska fartyget väntas anlända klockan 14.

– Vi ska se till att vi har folk som möter upp och hjälper till att ta hand om de svenskar som finns ombord, säger Jan Tapani från MSB som befinner sig på Malta.

Tre personer från MSB arbetar just nu på Malta. En av dem kommer att följa med på planet till Tripoli.

12:49

Det svenska Herculesplanet kommer att lyfta från Malta klockan 15 och landa i Tripoli en halvtimme senare, uppger UD.

– Planet har fått landningstillstånd, men inget är säkert förrän det verkligen har landat, säger Helena Lombrink på UD:s presstjänst till TT.

Flygplanet rymmer 88 passagerare.

11:39

EU-ländernas utrikesministrar kommer att hålla ett extramöte om läget i Libyen den 10 mars.

Syftet är att förbereda inför toppmötet dagen efter, där stats- och regeringscheferna i EU-länderna ska försöka enas om en gemensam linje gällande Libyen.

11:34

Ordföranden för rebellernas Nationella libyska råd, Mustafa Abdel Jalil, avvisar helt tanken på dialog med Kadaffi, rapporterar tv-kanalen al-Jazira.

Han uppger också att varken han eller någon annan av hans kollegor har kontaktats angående Venezuelas förslag om att arrangera samtal för att få ett slut på den libyska krisen.

11:11

Nato har noterat en efterfrågan från libyska rebeller om flygunderstöd utifrån för att slå tillbaka mot Kadaffis utländska legosoldater, men har än så länge inga intentioner att ingripa.

Däremot planerar Nato för "alla eventualiteter", sade den danske generalsekreteraren Anders Fogh Rasmussen på en presskonferens på torsdagen.

11:04

Den ordinarie besättningen på Herculesplanet består av sex personer. Dessutom finns fyra flygbasjägare med som förstärkning.

– Deras uppgift är att stärka upp och finnas med vid tillfällen då planet ska ta hand om personer, alltså vakta och skydda, säger Therese Fagerstedt vid försvaret.

På torsdagsmorgonen kom uppgifter om att holländsk militär, på väg för att evakuera civila, gripits i staden Sirte av styrkor lojala med Kadaffi. Det är dock inget som förändrar säkerhetsbedömningen för de svenska soldaterna, enligt Fagerstedt.

– Våra flygplan landar på flygplatsen i Tripoli. Det är inte samma situationer som den holländska helikoptern befann sig i. Det är inte samma typ av uppdrag, säger hon.

10:41

Internationella brottmålsdomstolen ICC i Haag ska utreda 10-15 libyska ledare för brott mot mänskligheten, enligt åklagare. Vilka ledarna är väntas presenteras på en presskonferens i Haag klockan 13 svensk tid.

10:39

Egyptens premiärminister Ahmed Shafiq har avgått och militären har utsett den tidigare transportministern Essam Sharaf till efterträdare, enligt ett uttalande på militärens Facebook-sida som även bekräftats av en militärtalesman.

10:18

Det svenska Herculesplan som på onsdagen tvingades vända före landning i Tripoli gör troligen ett nytt försök under torsdagseftermiddagen.

– Planet befinner sig nu på Malta. Det finns förhoppningar om att vi ska kunna försöka igen i dag, säger Therese Fagerstedt, informatör vid försvaret, till TT.

Samtidigt är tre svenskar på väg med båt från Benghazi. Det brittiska fartyget, HMS York, väntas anlända till Malta under dagen, uppger UD.

10:17

Även staden Ajdabiya och flygplatsen i Brega har utsatts för , enligt en ledare för rebellerna.

På marken sägs Kadaffis styrkor ha tryckts tillbaka till Ras Lanuf, 60 mil från huvudstaden Tripoli.

09:55

Flera rebeller vittnar nu om att stridsflygplan bombat staden Brega på nytt på torsdagen.

– Jag hörde planet, sedan explosionen och såg därefter kratern, sade Mohammed Shibli och uppgav att bomben slagit ner drygt två kilometer från terminalen för oljeexport.

– Det var en flygräd för ungefär en och en halv timme sedan. Jag såg det med egna ögon, sade i sin tur Awadh Mohammed.

09:38

Libyska rebeller rustade även i Brega på torsdagen där man befarade nya angrepp utifrån.

– Kadaffis styrkor förbereder en ny attack i dag, sade Mahmoud al-Fakhri till nyhetsbyrån AFP och berättade att flera rebeller tagit sig dit från närliggande Ajdabiya.

Obekräftade rapporter talar om att nya luftangrepp ägt rum i Brega, efter att Kadaffis styrkor genomförde sin största motoffensiv hittills mot staden i onsdags.

Ekot på plats i Libyen

Cecilia Uddén vid en stridvagn i Benghazi. Foto: Sveriges Radio

SR:s mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén finns på plats i Libyen.#link=250924#

Ekot direktrapporterar om Libyen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".