Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svensk hjälp framme i libyska Benghazi

Publicerat torsdag 3 mars 2011 kl 12.32
Situationen i västra Libyen ännu värre
(3:01 min)
1 av 2
Muhammed Ali från Bangladesh, som visar sin id-bricka, hoppas omvärlden hjälper alla hem från Libyen. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio.
2 av 2
Ras Ajdir, gränsövergången mellan Tunisien och Libyen. Foto: Giorgos Moutafis/Scanpix.

Läget blir allt svårare för de som flytt från Libyen och befinner sig i gränsområdena i Tunisien och Egypten. Men även läget inne i Libyen förvärras. Samtidigt har en svensk hjälpsändning nu nått Benghazi.

Mat, rent vatten och sjukvårdsutrustning börjar ta slut. Och på grund av det säkerhetsläget är det svårt att få in förnödenheter.

Men ansträngningar görs, och en svensk hjälpsändning nådde i går staden Benghazi i östra Libyen. Sveriges Radio träffade Sveriges generalkonsul i Libyen, Anders Nilsson, i hamnen i Benghazi.

– Det är en hjälpsändning till sjukhusen, framförallt kirurgisk utrustning. Den här sändningen är förmodligen den första sändningen som kommer till Benghazi, det är väldigt roligt, säger Anders Nilsson till Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén i hamnen i Benghazi.

Det främsta problemet för det internationella samfundet att få in hjälp i Libyen är det osäkra läget. Hjälp har som sagt börjat komma till östra Libyen, men i västra delen av landet, där Muammar Kadaffi fortfarande kontrollerar flera städer och områden, är situationen ännu svårare.

Läget är akut inte bara för dem som är kvar i Libyen, utan även för dem som har flytt över gränserna mot Egypten, och framförallt till Tunisien.

Det saknas mat, vatten och tält. FN, USA, EU, och internationella hjälporganisationer försöker nu få in hjälp till gränsområdena, men den främsta svårigheten där är att det är så oerhört många som flytt på så kort tid, in i ett område som i vanliga fall är mycket glest befolkat och saknar tillräcklig infrastruktur, det säger Helen Rask, som är chef för Sidas Nordafrika- och Mellanösternenhet, till Ekot.

– Svårigheterna är bland annat att det är en massiv förflyttning av människor. Det är väldigt stora strukturer som ska till för att man ska kunna hantera detta. Det gäller allt från vattentillgång till matförnödenheter, sanitär utrustning som gör att man faktiskt kan fungera i ett område som kanske inte har varit bebott tidigare, säger Helen Rask.

Enligt FN:s flyktingorgan, UNHCR, så har nu mer än 80 000 människor nu alltså flytt över gränsen till Tunisien, och drygt 77 000 till Egypten.

Runt 30 000 personer befinner sig även på den libyska sidan om gränsen till Tunisien, och väntar på att få komma över.

De som har flytt kan delas in i två grupper, som kräver två olika former av omhändertagande. Dels så är det de utländska medborgare som arbetat i Libyen. De gäller det att nu så snabbt som möjligt transportera ut ur Tunisien till sina hemländer.

Fartyg och flygplan skickas nu till Tunisien för att göra just det här, bland annat så har Storbritannien skickat fler plan för att flyga hem egyptier som just nu är fast i Tunisien.

Men för de libyer som har flytt så är läget annorlunda. För dem så måste mer permanenta flyktingläger sättas upp, och det kommer att ta längre tid.

Medan det internationella samfundet nu håller på att trappa upp sina hjälpinsatser så är läget fortsatt svårt för flyktingarna.

Sveriges Radios Sydeuropakorrespondent Alice Petrén träffade vid gränsen i Tunisien en av dem, bangladeshiern Muhammad Ali. Han vädjade till omvärlden om hjälp.

– Vi har inga pengar, ingen mat. Vi är hungriga, snälla hjälp oss, säger Muhammad Ali.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".