Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stor satsning mot ungdomskriminalitet på gång

Publicerat torsdag 3 mars 2011 kl 15.31
Fungerar inte i praktiken i dag
(2:00 min)
Justitieminister Beatrice Ask. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Polisen har fått i uppdrag att starta grupper med personer från olika myndigheter som ska samarbeta för att hindra ungdomar att hamna i en kriminell bana. Det är justitieminister Beatrice Ask som gett uppdraget eftersom hon menar att samarbetet i dag fungerar dåligt.

– Det är fortfarande för mycket där ingenting händer, säger Beatrice Ask.

Hon kallar projektet för den största riktade satsningen mot ungdomskriminalitet någonsin - men det blir inga nya pengar, istället blir det en redig hemläxa till de myndigheter som hon menar har misslyckats med att bekämpa ungdomskriminaliteten.

– Det är ofta så att det finns samarbete på papper men i den operativa praktiken så driver de här ungdomarna mer eller mindre vind för våg, säger hon.

På Fryshuset i Stockholm, som är en stor mötesplats för unga, jobbar Camila Salazar Atia med projekt som har med gäng och kriminalitet att göra. Hon har sett att de olika delarna i samhället har problem med att samarbeta. Det finns sällan någon som har ansvaret för att till exempel polisen och socialtjänsten ska träffas och prata - och då blir det inte av.

– Det ställs de här kraven från de olika myndigheterna men de upplever att de har upp till öronen med jobb tycker inte att de har möjligheten att ta sig tid till samverkan, säger Camila Salazar Atia.

Det projekt, som Beatrice Ask gav bland annat Rikspolisstyrelsen och Socialstyrelsen i uppdrag att genomföra, ska bli av i minst sex kommuner, och starta på allvar i sommar. Rent konkret kan det till exempel innebära att integrera socialtjänsten och polisen med varandra, men också att samhället ska få kontakt med unga med problem - och göra det på platser och tider när det är möjligt.

– Det är jätteroligt att de ska satsa mer på ungdomar men frågan, om de startar en fritidsgård – vad ska man göra där?, säger Shafiq Muwanga.

Shafiq Muwanga är 18 år och bor i Alby, där han jobbar med projektet Vardagshjältarna - som kom till efter att en 19-åring blev skjuten vid en skola i somras. Han menar att det viktigaste inte är mer pengar eller fler ungdomsgårdar. Det handlar om något så enkelt som att fråga vad som behövs.

– Man brukar säga att om man går till fritidsgården så blir man mer kriminell, förstår du vad jag menar. Där träffar man gäng. Det ska vara kvalitativt inte kvantitativt. De kan bygga 10-15 fritidsgårdar, men om det inte finns något att göra där, vad får man ut av det då?, säger Shafiq Muwanga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".