Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen förutspår starkare tillväxt

Publicerat torsdag 3 mars 2011 kl 15.49
"Tillväxten blir 4,8 procent"
(1:49 min)
1 av 2
Finansminister Anders Borg kommenterar det ekonomiska läget i Stockholm på torsdagen. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
2 av 2
Klicka för grafik - regeringens prognos

Tillväxten blir starkare än förväntat, arbetslösheten sjunker och regeringen kan snabbare genomföra planerade reformer. Det förutspår finansminister Anders Borg, som i dag redovisade en ny prognos om den ekonomiska utvecklingen och sa att han ser flera positiva tecken.

– Det är en kombination av en stark internationell efterfrågan, en stark inhemsk efterfrågan och att de strukturreformer, som vi genomfört, gör att vi har förutsättningar för en mer trygg tillväxt, säger Anders Borg.

I höstbudgeten spådde Anders Borg att den svenska ekonomin skulle växa med 3,7 procent i år - men nu tror han tillväxten blir hela 4,8 procent.

Borg ser inte längre statsskulden i flera Euroländer som lika stort hot mot ekonomin samtidigt som jobbskatteavdrag och ändringar av a-kassan minskat arbetslösheten, enligt hans analys.

Därför förutspår Borg kraftigt sjunkande arbetslöshet de kommande åren.

– Ja, tittar vi på de gamla historiska måtten skulle vår prognos antyda att vi kommer ner på mot snäppet över tre procent, alltså ungefär den arbetslöshetsnivå vi hade i genomsnitt före krisen på 1990-talet, säger Borg.

Bankekonomernas oro för kraftiga lönehöjningar i stundande avtalsförhandlingar, tonar Borg ner.

Resultatet är att den offentliga sektor kan visa överskott redan i år, ett överskott som sedan växer till mer än tre procent av BNP om några år och det motsvarar kanske 130 miljarder - så det kan finnas pengar till exempelvis nytt jobbskatteavdrag redan nästa år, enligt Borg.

– Jag tycker vi ska återkomma till vilka förändringar vi ska göra när vi ser vilket budgetutrymme vi har efter sommaren. Det är bland annat det och tjänstemomsen som fanns med i vårt valmanifest, så det står naturligtvis högt upp på agendan.

Dina allianskamrater kräver mer satsningar på exempelvis infrastruktur eller att pensionärsskatten ska sänkas. Är det rimliga satsningar?

– Vi brukar redovisa vad det finns för utrymme efter sommaren och sen brukar vi sätta oss ner och förhandla och då vägs alla olika åsikterna och bedömningarna av och så landar vi oftast i en slutsats som vi delar.

– Jag är övertygad om att det är det vi kommer se även den här gången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".