Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljonlön till Ericssons nya ordförande

Publicerat torsdag 3 mars 2011 kl 18.00
"Det är kompetens som gäller"
(4:08 min)
Leif Johansson, Volvos vd och koncernchef. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Det hela ser ut som ett läggpussel, där de två huvudägarna, Industrivärden och Investor, turas om att ha ordförandeposten i Ericssons styrelse.

Avgående Michael Treschow kom från Electrolux och är Investorman. Leif Johansson kommer från Volvo där Industrivärden har stora ägarintressen. Och förrförre ordföranden Lars Ramqvist räknades till Volvo och Industrivärden. Varannan herrarnas alltså.

Investors Jacob Wallenberg blir ny styrelseledamot och han är även ordförande i nomineringskommitteén.

– Det finns två stora ägare som tagit ett betydande ansvar i det här företaget under mycket lång tid och båda de är väl representerade i styrelsen, säger han.

Är det varannan gång som gäller?

– Nej det är kompetens som gäller. Ägarna är naturligtvis överens i sådana här frågor. Det är oerhört angeläget att viktiga ägare är båda representerade i styrelsen och har en samsyn på vem som bäst kan vara med och leda det här företaget framåt. Vi ska inte glömma att vi har en verkställande direktör som leder det operativa arbetet i företaget, säger Jacob Wallenberg.

Varför blev det Leif Johansson då?

– För att han är en mycket kompetent person som vi bedömer kommer att kunna göra det här arbetet utomordentligt väl.

Men han saknar telekomerfarenhet.

– Ja men det handlar inte bara om telekomerfarenhet även om vi talar om ett telekomföretag. Det är så många andra ingredienser som ska vara med också.

Vilka då?

– För mig handlar det om att man ska ha en lång ledarskapserfarenhet, att man har integritet, att man har förmågan att säga ifrån. Förmåga att säga nej, förmåga att vända på frågor och se åt andra håll för det är i den här branschen såsom i många andra, en snabb omvälvning nu och en ordförande måste vara en viktig katalysator i det arbetet, tillsammans med styrelsen och vd:n. Vi tror att Leif har den kompetensen, säger Jacob Wallenberg.

Den förre Ericssonchefen Carl-Henrik Svanberg har nämnts som tänkbar ordförande i AB Volvo, där Leif Johansson hade en given post men avböjde.

Och när maktpusslet har lagts tycks även Leif Johanssons försök att köpa då Investor kontrollerade lastbilskonkurrenten Scania vara glömt. Den gången slipades knivarna och Investors dåvarande vd Clas Dahlbäck var mycket kritisk till Volvos gryningsräd.

Till stämman föreslås också att styrelsearvoden höjs samt att det långsiktiga rörliga ersättningsprogrammet med nya prestationsmål för chefsplanen ska fortsätta.

Det betyder miljonrullning till ledande befattningshavare.

Vd Hans Vestberg som tillträdde den 1 januari 2010, tjänade förra året totalt 20,6 miljoner kronor i fast och rörlig lön.

Den fasta lönen uppgick till 12,6 miljoner och den rörliga lönen för 2010, som betalas ut 2011, uppgick till 6,7 miljoner kronor. Därtill gjorde Ericsson en avsättning på 1,3 miljoner för långsiktig, rörlig ersättning till vd. Bolagets pensionskostnader för Vestberg uppgick till 5,6 miljoner kronor under 2010.

I Vestbergs lön ingår en "engångskostnad" på två miljoner kronor som enligt Ericsson beror på "förändrade villkor för den långsiktiga rörliga ersättningen" till vd. Det framgår av telekomjättens årsredovisning, som publicerades i samband med beskedet att Leif Johansson blir ny styrelseordförande.

Avgående styrelseordförande Michael Treschow fick en total ersättning 2010 på 5,1 miljoner kronor. I den summan ingår både kontant ersättning och ersättning i form av så kallade syntetiska aktier.

Även den nya styrelsens ledamöter får uppräknade ersättningar efter flera år av oförändrade nivåer, enligt Jakob Wallenberg. Påslaget blir runt tio procent.

Styrelseledamöternas arvoden höjs från 750 000 kronor per år till 825 000. Den nya ordföranden Leif Johansson får dock samma arvode som hans företrädare,

3 750 000 kronor. Dessutom höjs arvodena för flera styrelsekommittéer från 125 000 kronor till mellan 175 000 och 200 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".