Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

KI tror inte på stor minskning av arbetslösheten

Publicerat torsdag 3 mars 2011 kl 18.13
För optimistisk syn
(1:30 min)
1 av 2
Konjunkturinstitutet logotyp. Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix
2 av 2
Klicka för grafik - regeringens prognos

Finansminister Anders Borg teckar en mycket ljus bild av den svenska ekonomin. Han räknar nu med att arbetsmarknaden ska förbättras så kraftigt att arbetslösheten är nere på fem procent om några år. Men det är för optimistiskt säger Mats Dillén, generaldirektör på konjunkturinstitutet.

- Vi ser en arbetslöshet som går ner under sju procent och ner mot sex procent och fortsätter neråt, säger Anders Borg.

Konjunkturinstitutets chef Mats Dillén delar stora delar av Anders Borgs bild av den svenska ekonomin, men är skeptisk till finansministerns optmistiska prognos för arbetslösheten, även om detta skulle dröja till 2015.

– Ja, jag noterar att han gör en väldigt optimistisk bedömning vad det gäller vilken nivå vi kan ha på arbetslösheten på lång sikt, den så kallade jämviktsarbetslösheten. Men vår bedömning är, vår nuvarande bedömning ska jag väl säga, är att det kan vara svårt att komma ner i en så låg arbetslöshet, säger Mats Dillén.

Ola Pettersson, chefsekonom på LO, tror inte heller att arbetslösheten kommer att minska så mycket.

– Nej, tyvärr inte ja tror inte att regeringens politk som den nu är utformad kan ta ner arbetslösheten så långt, säger Ola Pettersson.

Anders Borg presenterade sina nya siffror samma dag som riksbankschefen varit i riksdagen och förklarat att finanskrisen är över.

Fortsätter den svenska kronan att vara stark minskar risken för inflation och höjd ränta och då finns det utrymme för en ökad konsumtion. Mats Dillén betonar att det är viktigt att en eventuell expansion i ekonomin görs ganska omgående.

– Fortfarande finns ett utrymme som vi ser det för expansiv politik, men desto längre fram man kommer i en konjunkturuppgång desto mer tveksamt blir det att ytterligare stimulera den svenska ekonomin för då kan man, så småningom, längre fram, komma in i ett överhettningsläge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".