Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Myndigheters hemsidor arkiveras inte

Publicerat söndag 6 mars 2011 kl 09.15
"Kan vara ett stort bekymmer"
(2:01 min)
Lena Lindbäck, forskare vid Centrum för långsiktigt digitalt bevarande på Luleå tekniska universitet. Foto: Nils Eklund/Ekot.

De flesta svenska myndigheter arkiverar inte sina hemsidor, vilket de är skyldiga till enligt lagen eftersom hemsidor är allmänna handlingar. Riksarkivet är kritiska och varnar dels för att medborgarnas rättsäkerhet riskeras, och att det svenska kulturarvet kan gå förlorat.

Få myndigheter arkiverar i dag systematiskt sina hemsidor allt eftersom de uppdateras, trots att de är skyldiga att göra det.

I en enkät som Riksarkivet gjorde bland 344 statliga myndigheter förra året, så svarade tolv procent, 41 stycken, att de har strategier för att bevara sina webbplatser.

– Det kan ju vara ett stort bekymmer. Webbsidan kan ju innehålla sådant som styr medborgarens val och handlingar i olika situationer, och om man sedan inte bevarar den så finns ju ingen möjlighet för den enskilde att få rätt i en eventuell tvist, säger Torbjörn Hörnfeldt vid Riksarkivets tillsynsenhet.

Ett konkret exempel är hur en student och ett universitet för några år sedan tvistade om vad lärosätet verkligen lovat i sin beskrivning av en utbildning på en gammal hemsida.

På samma sätt kan innebörden av om en webbplats blivit arkiverad eller inte, vara avgörande i en rättsprocess, om en medborgare hänvisar till vad sidan en gång innehållit.

Och även det svenska kulturarvet kan komma att påverkas av att myndigheternas hemsidor inte bevaras, menar både Torbjörn Hörnfeldt och forskaren Lena Lindbäck, vid Centrum för långsiktigt digitalt bevarande på Luleå tekniska universitet.

– Som ett exempel hur gick det till när vi svenskar började deklarera på nätet eller började använda andra webbtjänster, man kan jämföra det med om inte böcker från 1500-talet hade blivit sparade, då hade vi vetat mindre om den tiden helt enkelt, säger Lena Lindbäck.

Senast i sommar väntas den av regeringen tillsatta e-delegationen komma med nya nationella riktlinjer för hur webbplatser ska arkiveras, vilket Torbjörn Hörnfeldt hoppas kommer få effekt.

– Att myndigheterna redan när de planerar lägga ut information tar hänsyn till att det både på kort och lång sikt ska vara tillgänglig för medborgare och forskare, säger Torbjörn Hörnfeldt, enhetschef vid Riksarkivet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".